Tort Sacher

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Blatul - 150 g ciocolata amaruie, 130 g unt moale, 110 g zahar pudra, 110 g zahar tos, 1 baton de vanilie (miezul), 6 galbenusuri, 6 albusuri, 125 g faina. Umplutura si glazura - 300 g dulceata de caise, 200 g zahar, 1/8 l apa, 200 g ciocolata amaruie.
  • (pentru 12 felii)

Mod de preparare

Un tort celebru, preparat in 1832 - special pentru Metternich - de un tanar cofetar, pe nume Franz Sacher.

1. Se taie ciocolata bucatele, se pune intr-un vas de yena si se lasa sa se topeasca pe baie de aburi (peste un vas in care fierbe apa).

2. Se pune untul moale (lasat de seara la un loc cald) intr-un castron mai inalt, se cerne deasupra zaharul pudra si se adauga maduva de vanilie. Se bat bine cu mixerul, adaugandu-se rand pe rand cate un galbenus si cate putina ciocolata topita.

Separat, se bat albusurile spuma (cu zaharul tos turnat in ploaie), si se introduc in crema de ciocolata, mai intai 2/3 din albus, apoi faina (cernuta), amestecandu-se usor, iar pe urma si restul de albusuri.

3. Se acopera fundul unei forme (cu diametrul de 24 cm) cu hartie, se toarna compozitia si se intinde cu o spatula sau un cutit mai lat, pentru ca suprafata sa fie dreapta.

Se coace 15 minute in cuptorul incins dinainte - cu usa intredeschisa (se baga o lingura de lemn in deschizatura) - dupa care se inchide usa cuptorului si se mai coace 30-40 de minute.

4. Se scoate forma din cuptor, se desprinde aluatul de pe margini si se rastoarna blatul pe un fund de lemn. Se indeparteaza hartia si se lasa sa se raceasca putin (circa 20 de minute). Se intoarce pe partea cealalta si se lasa pana ce se raceste de tot. Apoi se taie in doua pe orizontala.

5. Se incalzeste dulceata intr-o craticioara, amestecand intruna, si cu jumatate din cantitate se unge partea de jos a tortului (primul blat). Se asaza deasupra cealalta parte, se apasa usor si se unge si ea cu dulceata ramasa.

6. Prepararea glazurii: se lasa sa fiarba zaharul cu apa exact 4 minute (in clocot). Se taie ciocolata marunt, 150 g se pun la topit pe baie de aburi, dupa care se adauga putin cate putin la siropul de zahar, pana ce se obtine o glazura groasa si neteda. Se toarna glazura pe mijlocul tortului si se intinde repede intai pe suprafata si apoi pe margini.

Se pune tortul pe un platou si se lasa sa se-ntareasca glazura. Se inmoaie un cutit in apa fierbinte si se marcheaza pe tort cu cele 12 felii. Se inmoaie si restul de ciocolata - tot pe baie de aburi - si se orneaza tortul dupa dorinta, cu un cornet.

Tortul se lasa peste noapte la rece. Se serveste cu frisca pusa deasupra, pe farfurie, cand e servit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise