Ingrediente
Blatul:8 oua,8 linguri de apa, 16 linguri de zahar, 16 linguri de faina, un varf de cutit de sare, esenta de rom, vanilie, lamaie, 2-3 linguri de cacao, un plic de praf de copt si 3 linguri de ulei., , Cremele: eu folosesc de regula 2 creme, - una la plic de "Ciocolata si rom" de la firma Darling, deoarece are un gust foarte bun si o consistenta care se pastreaza neschimbata chiar si dupa 2-3 zile, - una pregatita de mine din ciocolata la borcan ( tip Finetti) si frisca batuta., , Decorarea: frisca, alune si nuci caramelizate sau decor pentru prajituri din comert.
Dificultate: Redusa | Timp: 1h
60 voturi
Mod de preparare
Blatul: 6 albusuri se bat spuma cu 6 linguri de apa rece, apoi se adauga treptat zaharul.Galbenusurile se freaca cu o lingura de lemn cu sarea si uleiul pana la obtinerea unei consistente cremoase 9 (ca maioneza), se adauga esentele si apoi totul se incorporeaza cu albusul batut spuma mai inainte. Se amesteca tot cu lingura de lemn, prin rasturnare pentru a nu se distruge spuma obtinuta din albusuri. Se adauga treptat faina si praful de copt, apoi cacaoa.
Toata compozitia se pune intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incalzit in prealabil,timp de 40 minute, dupa expirarea acestui timp se verifica cu scobitoarea daca blatul este bine copt la mijloc, adica daca scobitoarea iese uscata, fara urme de aluat pe ea.
Cat timp blatul este la cuptor se prepara cremele:
- crema de ciocolata Draling eu o prepar cu 200 ml lapte rece si o mixez bine;
- bat bine frisca si o dau la rece, dupa care iau doua linguri cu varf de crema de ciocolata la borcan si le amestec putin cu mixerul, apoi peste acestea adaug frisca batuta in prealabil,cate 2 linguri si continui sa amestec totul cu mixerul.Mai pastrez putina frisca batuta pentru decorarea tortului.
Blatul, dupa ce s-a racit putin se taie in doua pe inaltime, obtinandu-se 2 foi, apoi, foile se pun iar una peste alta si totul se taie in 3 parti egale.Se incepe umplerea, alternand cele doua creme: un rulou cu crema de ciocolata, unul cu crema de frisca cu ciocolata.Tortul se insiropeaza dupa asamblarea filor cu creme, conform imaginii, apoi, dupa insiropare, eu il imbrac de obicei cu cele doua creme ramase,amestecate,dupa care decorez totul cu frisca si decor de nuca si alune glazurate.
Va doresc pofta buna tuturor!
susu (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010
super tortul l-am salvat. spune-mi te rog cam cata frisca ai pus la crema de finetti?
mirey (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010
Ingenioasa idee.Felicitari!
dorina , 07 septembrie 2009
Crema la plic pe care am recomandat-o in reteta e singura care place si familiei mele. Am mai incercat si altele dar aceasta este excelenta. Sper sa va placa si voua! Multumesc mult pentru comentarii :)
Alina (Chef de cuisine) , 05 septembrie 2009
Interesanta ideea, dar ar fi trebuit sa pui o fotografie cu o felie. Nu zic ca nu sunt bune si cremele la plic, dar sunt multe retete rapide de creme, care sunt mai sanatoase.
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 septembrie 2009
Daraga mea ai o prezentare de nota 10,chiar si cu crema de la plic cum spunea cineva mai jos,eu o prefer pe cea de la plic decat cea facuta din unt sau margarina care este si mai rea pentru organism,colesterol,ficat.Felicitari, nota 10 pentru prezentarea facuta.
vera (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009
Interesant si bun!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009
Arata foarte bine si in mod sigur este delicios...
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2009
Super!
mirey (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009
Este interesant !
serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009
Imi place foarte mult ideea tortului tau, dar as fi preferat si o poza cu o felie taiata. Eram curioasa cum arata in sectiune! Dar cu siguranta eu o sa-l fac si poate va trimit eu o poza.
sonya65 (Chef de cuisine) , 31 martie 2009
Super tortul, imi place mult, o sa-l incerc.
claudia , 07 februarie 2009
E specific craciunului frantuzesc..:D
dorina , 12 ianuarie 2009
Imi pare rau ca nu s-a vazut poza de final, dar o atasez aici. Sper sa va placa. O prietena mi-a spus ca i s-ar potrivi mai bine denumirea de "Trunchi de copac". :)