autor:

Anca E. Voicu

» » Torturi

Tort Steliana

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 15 decembrie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 15 decembrie 2016

Ingrediente
pentru blat avem nevoie de:, 5 oua, 5 linguri de zahar, 3 linguri de faina, 4 linguri nuca macinata, un praf de copt, un varf lingurita sare, , pentru crema cu alune de padure:, 2 galbenusuri, 300 ml lapte, 2 linguri zahar, 1 lingura zahar vanilat, 2 linguri (cu varf) faina, 150 g unt, cateva alune de padure macinate, , pentru sirop avem nevoie de:, apa 350 ml, 3 linguri zahar, 1 lingura coaja de portocala la borcan, esenta de rom dupa gust, , pentru ornat avem nevoie de:, 200 ml frisca lichida, putina ciocolata alba rasa, margarete si frunze decorative Dr.Oetker, nuca macinata

Dificultate: Medie Timp: 2h

2 voturi

Mod de preparare



Mai intai, se da la cuptor putina nuca macinata presarata cu zahar, intr-o tava cu foaie de copt. Se lasa cam 5 minute sa se rumeneasca.



Blatul:

Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare, pana se obtine o spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile, praful de copt, nuca si faina amestecand bine. Compozitia se toarna intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt si se da la cuptor cam 35 de minute.



Siropul:

Se fierbe intr-un ibric, apa cu zaharul impreuna cu coaja de portocala tinuta in zahar la borcan, eu il las sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da ibricul de pe foc, se adauga si esenta de rom (eu pun cam o lingurita) sau alte esente care va plac.



Crema cu alune de padure:



Se sparg si se prajesc cateva alune de padure, cu tot cu pielita, intr-o craticioara cu putina sare (fara ulei). Se rumenesc, se lasa la racit, se decojesc si se dau la rasnita de cafea pentru a obtine o pudra.

Se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, un praf de sare, faina si alunele macinate. Se toarna incet laptele cald, se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se fierbe pana se ingroasa. Cand a inceput sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam focul, adaugam untul si amestecam bine. Se lasa la racit.





Decorul:

Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, se taie blatul in doua parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si se insiropeaza.

Se bate frisca lichida pana devine cremoasa si matasoasa.

Se intinde crema pe baza tortului, se presara nuca macinata si rumenita mai devreme, se pune capacul tortului si se imbraca in frisca. Se orneaza cu nuca rumenita si margaretele si frunzele decorative din napolitana de la Dr.Oetker. Se rade putina ciocolata alba.



Se da la rece inainte de servire.



Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/11/tort-steliana-2016.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Steliana" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort Steliana

Tort Steliana

Pentru onomastica surorii mele, am pregătit un tort cu nucă, cremă cu alune de pădure, ciocolată,

1 vot    1 comentariu
3h 30 min
Torturi
Tort Steliana

Tort Steliana

Pentru onomastica surorii mele, am pregatit un tort cu blat de nuca si sirop de rom, crema de unt

5 voturi    2 comentarii
2h
Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Amelia , 27 aprilie 2018

    Pe cat dr frumos ornat, pe atat de bun si gustos, felicitari.

  • Fara foto

    Grig , 28 noiembrie 2017

    Foarte bun, frumos ornat,gustos si delicios, felicitari.

  • Fara foto

    Ileana , 26 noiembrie 2017

    Foarte frumos ornat,bun si gustos, mai ales ca in fiecare an pe 26 noiembrie se sarbatoreste Sfantul Stelian.Felicitari Anca, 10, bravooooo.

    • Fara foto

      Nik , 26 noiembrie 2017

      Wauuu, foarte bun, frumos ornat, bravoooo.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

2 voturi

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • 4 linguri nuca macinata
  • un praf de copt
  • un varf lingurita sare
  • pentru crema cu alune de padure:
  • 2 galbenusuri
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 2 linguri (cu varf) faina
  • 150 g unt
  • cateva alune de padure macinate
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 350 ml
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura coaja de portocala la borcan
  • esenta de rom dupa gust
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 200 ml frisca lichida
  • putina ciocolata alba rasa
  • margarete si frunze decorative Dr.Oetker
  • nuca macinata

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

11 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

3 voturi    4 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

2 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Amelia

Pe cat dr frumos ornat, pe atat de bun si gustos, felicitari.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si capsune Tort cu ciocolata si capsune

Blat - intr-un vas cernem faina, cacaua, adaugam zaharul ,praful de copt, sarea, amestecam pana ce se omogenizeaza. In alt vas amestecam

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Tango cu cirese Tango cu cirese

Pentru foi: intr-o craticioara cu fund dublu se pune zaharul alb, cel brut, mierea, untul, laptele si sarea. Se pun pe foc, se amesteca

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Ruladă de bezea cu căpşuni