Tort Steliana

Mai intai, se da la cuptor putina nuca macinata.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort Steliana

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • 4 linguri nuca macinata
  • un praf de copt
  • un varf lingurita sare
  • pentru crema cu alune de padure:
  • 2 galbenusuri
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 2 linguri (cu varf) faina
  • 150 g unt
  • cateva alune de padure macinate
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 350 ml
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura coaja de portocala la borcan
  • esenta de rom dupa gust
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 200 ml frisca lichida
  • putina ciocolata alba rasa
  • margarete si frunze decorative Dr.Oetker
  • nuca macinata

Mod de preparare

Mai intai, se da la cuptor putina nuca macinata presarata cu zahar, intr-o tava cu foaie de copt. Se lasa cam 5 minute sa se rumeneasca.

Blatul:

Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare, pana se obtine o spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile, praful de copt, nuca si faina amestecand bine. Compozitia se toarna intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt si se da la cuptor cam 35 de minute.

Siropul:

Se fierbe intr-un ibric, apa cu zaharul impreuna cu coaja de portocala tinuta in zahar la borcan, eu il las sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da ibricul de pe foc, se adauga si esenta de rom (eu pun cam o lingurita) sau alte esente care va plac.

Crema cu alune de padure:

Se sparg si se prajesc cateva alune de padure, cu tot cu pielita, intr-o craticioara cu putina sare (fara ulei). Se rumenesc, se lasa la racit, se decojesc si se dau la rasnita de cafea pentru a obtine o pudra.

Se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, un praf de sare, faina si alunele macinate. Se toarna incet laptele cald, se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se fierbe pana se ingroasa. Cand a inceput sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam focul, adaugam untul si amestecam bine. Se lasa la racit.

Decorul:

Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, se taie blatul in doua parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si se insiropeaza.

Se bate frisca lichida pana devine cremoasa si matasoasa.

Se intinde crema pe baza tortului, se presara nuca macinata si rumenita mai devreme, se pune capacul tortului si se imbraca in frisca. Se orneaza cu nuca rumenita si margaretele si frunzele decorative din napolitana de la Dr.Oetker. Se rade putina ciocolata alba.

Se da la rece inainte de servire.

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/11/tort-steliana-2016.html

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Tort Diplomat

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete
Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura reteta simpla. Cum se face reteta de dulceata de zmeura fara conservanti.

Dulceata de zmeura