Tort Steliana

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort Steliana

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua;
  • 5 linguri de zahar;
  • 2 linguri de faina;
  • 7 linguri cu nuca;
  • un praf de copt;
  • un varf lingurita sare
  • pentru crema avem nevoie de:
  • 1 pachet de unt 85% grasime (200 gr.)
  • 5 linguri de zahar pudra;
  • ½ lingurita zahar vanilat Bourbon;
  • 2 linguri de cacao neagra;
  • 1 lingurita de ness sau cafea solubila
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml;
  • 1-2 linguri esenta de rom;
  • 5-6 linguri zahar
  • pentru glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata neagra;
  • 2-3 linguri de lapte
  • pentru decor:
  • frisca lichida 200 ml;
  • fulgi de zapada din zahar

Mod de preparare

Pentru onomastica surorii mele, am pregatit un tort cu blat de nuca si sirop de rom, crema de unt si ness, invelit in ciocolata.

Blatul:

Se separa 5 oua. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam bine. Compozitia se aseza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor 30 de minute.

Siropul:

Se pun la fiert apa cu zaharul si se lasa sa fiarba aprox 5 minute, dupa care se ia de pe foc. Esenta se adauga dupa ce se ia siropul de pe foc.

Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in doua parti (baza mai groasa, capacul mai subtire) si il insiropam.

Crema de unt:

Se amesteca bine untul cu zaharul, zaharul Bourbon, cacaoa si nessul pana se obtine o crema consistenta.

Glazura de ciocolata:

Se incalzeste putin lapte (puneti lapte in functie de cat doriti de subtire glazura), nu-l aduceti la temperatura de fierbere. Se da de pe foc, apoi se pune in vas ciocolata rupta in bucatele si se amesteca bine pana se topeste ciocolata si glazura devine consistenta. Se imbraca tortul in aceasta ciocolata topita.

Se da la frigider 10-20 minute cat sa se intareasca un pic glazura.

Decorul:

In continuare, se prepara frisca. Aceasta se bate cu mixerul pana se intareste (nu prea mult, caci se va strange, dar nici prea putin, caci nu va prinde forma cand veti face florile). Nu se adauga zahar, caci e suficient de dulce.

Se orneaza tortul cu frisca si fulgi de nea din zahar.

Pofta Buna!

Reteta se gaseste si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2015/11/tort-steliana.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pudra de rosii

Pudra de rosii

Reteta de pudra de rosii. Cum se face pudra de rosii, reteta simpla si usor de praparat.

Pudra de rosii
Placinta frageda cu dovleac si nuca

Placinta frageda cu dovleac si nuca

Placinta frageda cu dovleac si nuca. Mai intai se pun la copt miezurile de nuca intr-o tava in cuptorul incins la 180 grade C...

Placinta frageda cu dovleac si nuca
Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta

Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta

Pentru orez: taiem ceapa marunt si o calim in cateva linguri de ulei pana devina sticloasa.

Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta