Tort Tamisa

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
medie
Tort Tamisa

Ingrediente

  • pentru blat:
  • 6 ouă
  • 225gr făină
  • 50 gr cacao
  • 250gr unt
  • 250gr zahăr tos
  • 125 gr ciocolată lapte
  • o esenţă de vanilie
  • un praf copt
  • pentru cremă:
  • 300 frişcă lichidă
  • 250 gr ciocolată lapte
  • un întăritor pentru frişcă
  • pentru sirop:
  • 100 ml apă
  • 5 linguri zahăr
  • 4 linguri coniac
  • pentru ornat:
  • 200 gr ciocolată menaj
  • 50 gr ciocolată albă

Mod de preparare

Pentru blat topiţi 125 gr ciocolată lapte cu 4 linguri de apă într-un bol aşezat deasupra unui vas cu apă fiebinte. Când ciocolata s-a topit trageţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească. Untul se freacă spumă cu zahărul şi cu esenţa de vanilie până capătă o consistenţă cremoasă şi pufoasă. încorporaţi apoi amestecând, gălbenuşurile şi ciocolata topită. La sfârşit încorporaţi şi făina amestecată cu cacao şi praf de copt. Albuşurile se bat spumă tare, cu un praf de sare, după care se vor încorpora cu o lingură de lemn, în cremă. tapetaţi cu unt şi hârtie de copt o formă de tort cu diamentrul de 20 cm şi coaceţi trei foi. Ideal ar fi să aveţi trei forme de tort, pentru a putea repartiza exact compoziţia. Coaceţi foile, pe rând , în cuptorul preâncălzit timp de 35 minunte, până ce devin elastice. Când s-au răcit le însiropaţi cu un sirop făcut din apă cu zahăr, fiert câteva minute la temperatură maximă şi adăugaţi coniacul după ce trageţi de pe foc.

Crema se face punând pe foc frişca lichidă împreună cu ciocolata ruptă bucăţi. Amestecaţi continuu până ce se topeşte toată ciocolata. lăsaţi puţin la răcorit şi apoi mixaţi până se întăreşte. Eu am mixat suficient timp şi crema refuza să se inchege, aşa încât a trebuit să adaug un plic de întăritor de frişcă. Din cremă folosiţi 2/3 pentru a unge blaturile de tort, aranjându-le ca un sanviş, un blat un strat de cremă, un blat un strat de cremă ...şi 1/3 din cremă pentru a îmbrăca tortul deasupra şi pe laturi.

Într-un castron topiţi ciocolata de menaj şi apoi o turnaţi pe o hârtie de copt, egală cu înălţimea şi circumferinţa tortului. Lăsaţi puţin să se răcorească şi apoi o înfăşuraţi în jurul tortului, cu hârtia în afaraă şi daţi la frigider pentru 30-40 minute. Când s-a întărit scoateţi cu grijă hârţia de copt şi ornaţi deasupra după bunul plac. eu am încercat să fac cârlionţi de ciocolată în două culori...dar...nu mi-au ieşit. Tehnica o cunosc...practica mă omoară....mai exersăm :)) Am ras deasupra nişte ciocolată de menaj şi nişte ciocolată albă...şi am implantat nişte vârtejuri de ciocolată făcuţi cu o zi înainte

Tortul a fost foarte ciocolatos :)) şi eu spun ca mergea şi puţin mult mai însiropat deşi reţeta originală nu are sirop deloc....

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Supa de ceapa

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa
Ostropel de pui

Ostropel de pui

Ostropel de pui
Negresa cu ciocolata

Negresa cu ciocolata

Negresa cu ciocolata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise