autor:

Anca E. Voicu

» » Torturi

Tort Tata

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 26 mai 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 26 mai 2015

Ingrediente
pentru banutii de ciocolata:, cateva patratele de ciocolata neagra, , pentru blat avem nevoie de:, 6 oua mici sau 5 mari, 5 linguri de zahar, 2 linguri de faina, 7 linguri cu nuca, un praf de copt, un varf lingurita sare, , pentru crema avem nevoie de:, 1 pachet de unt 85% grasime (200 gr.), 5 linguri de zahar, 40 ml apa, Galbenusul de la 1 ou, 2 linguri de cacao neagra, 1 lingurita cu varf de cafea macinata, , pentru sirop avem nevoie de:, apa 500 ml, 4 linguri zahar, Coaja de portocala (tinuta in zahar, la borcan), , pentru ornat avem nevoie de:, frisca lichida 200 ml, bombonele decorative

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 10 min

2 voturi

Mod de preparare

Acesta e un tort cu blat de nuca, crema de unt, imbracat in frisca si decorat cu banuti de ciocolata si bombonele colorate.

Banutii de ciocolata:
Se topesc cateva patratele de ciocolata neagra pe baie de abur sau la ‘chocolate fondue’. Se toarna in spritul de ornat si se formeaza pe o coala de hartie pergament (pe partea lucioasa) banuti sau orice alte forme doriti. Cel mai bine este sa puneti hartia intr-o tava invapatoare. Se da tava la frigider. Banutii mei s-au intarit destul de repede, cam o jumatate de ora. Eu am o ciocolata neagra 52% cacao, pentru cofetarie, la 200 g, din care folosesc cat imi trebuie si de care sunt foarte multumita. La acesti banuti, de exemplu, am folosit 8 patratele de ciocolata.
De asemenea, daca obtineti multi banuti si nu aveti nevoie sa-i folositi pe toti, pastrati-i la frigider, pentru urmatoarea voastra prajitura :)

Blatul:
Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam cu o lingura. Compozitia se aseza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor 30 de minute.

Siropul:
Se pun la fiert apa cu zaharul si coaja de portocala, se lasa sa fiarba pana se dizolva zaharul. Eu il fierb cam 5-10 minute, la foc mic.
Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in doua si il insiropam.

Crema de unt:
Se pun pe foc, intr-un ibric, 5 linguri de zahar si 40 ml apa (adica atat cat sa acoperim zaharul) si se fierbe pana se topeste bine zaharul.
Separat, intr-un vas curat, se amesteca un pic un galbenus cu mixerul, pana incepe sa devina spumos, apoi se toarna peste el siropul de zahar putin cate putin si amestecam continuu cu mixerul, pana se omogenizeaza. Intrucat e fierbinte si ar topi untul, trebuie sa-l lasam un pic la racit.
Cand s-a racit, mixam din nou cu mixerul pentru ca lichidul sa redevina spumos. Adaugam si untul dar nu pe tot odata, ci in bucatele mici, amestecand continuu pana incorporam tot untul. Compozitia va capata forma in scurt timp si va deveni cremoasa. Adaugam si cacaoa si cafeaua si omogenizam.
Acum se poate asambla tortul, adaugand crema de unt.

Decorul:
Frisca lichida se bate cu mixerul pana se intareste. Se imbraca tortul in frisca. Se decoreaza, dupa gust, cu flori de frisca si banutii de ciocolata pregatiti la inceput.
Deasupra se presara cateva bombonele decorative.



Pofta Buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Tata" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
TORT DIPOLMAT CU FRUCTE EXOTICE

TORT DIPOLMAT CU FRUCTE EXOTICE

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce-si dubleaza volumul si se albesc,apoi se adauga

6 voturi    2 comentarii
24h
Torturi
Tort cu ananas

Tort cu ananas

Pt blat: Batem ouale cu apa calda timp de 1 minut,adaugam zaharul,apoi faina amestecata cu fecola,cacao

3 voturi    5 comentarii
1h 30 min
Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Tincutza , 18 ianuarie 2019

    Foarte frumos aceste tort, este foarte,foarte bun, imi place mult, felicitari.

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 10 min

2 voturi

Ingrediente

  • pentru banutii de ciocolata:
  • cateva patratele de ciocolata neagra
  • pentru blat avem nevoie de:
  • 6 oua mici sau 5 mari
  • 5 linguri de zahar
  • 2 linguri de faina
  • 7 linguri cu nuca
  • un praf de copt
  • un varf lingurita sare
  • pentru crema avem nevoie de:
  • 1 pachet de unt 85% grasime (200 gr.)
  • 5 linguri de zahar
  • 40 ml apa
  • Galbenusul de la 1 ou
  • 2 linguri de cacao neagra
  • 1 lingurita cu varf de cafea macinata
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml
  • 4 linguri zahar
  • Coaja de portocala (tinuta in zahar
  • la borcan)
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • frisca lichida 200 ml
  • bombonele decorative

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

13 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Fara foto

Tincutza

Foarte frumos aceste tort, este foarte,foarte bun, imi place mult, felicitari.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Cheesecake cu lamaie si fructe de padure Cheesecake cu lamaie si fructe de padure

Cred că sunt puţini cei cărora să nu le placă cheesecake-ul.Cu siguranţă noi nu ne numărăm printre ei. De obicei,eu prefer

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Dulciuri diverse
Tort cu spuma de zmeura si ciocolata Tort cu spuma de zmeura si ciocolata

Se prepară întâi crema de ciocolată care trebuie să stea la frigider până pregătim blatul şi spuma de zmeură. Se

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Tort Regal