autor:

Anca E. Voicu

» » Torturi

Tort Tata

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 26 mai 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 26 mai 2015

Ingrediente
pentru banutii de ciocolata:, cateva patratele de ciocolata neagra, , pentru blat avem nevoie de:, 6 oua mici sau 5 mari, 5 linguri de zahar, 2 linguri de faina, 7 linguri cu nuca, un praf de copt, un varf lingurita sare, , pentru crema avem nevoie de:, 1 pachet de unt 85% grasime (200 gr.), 5 linguri de zahar, 40 ml apa, Galbenusul de la 1 ou, 2 linguri de cacao neagra, 1 lingurita cu varf de cafea macinata, , pentru sirop avem nevoie de:, apa 500 ml, 4 linguri zahar, Coaja de portocala (tinuta in zahar, la borcan), , pentru ornat avem nevoie de:, frisca lichida 200 ml, bombonele decorative

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 10 min

1 vot

Mod de preparare

Acesta e un tort cu blat de nuca, crema de unt, imbracat in frisca si decorat cu banuti de ciocolata si bombonele colorate.

Banutii de ciocolata:
Se topesc cateva patratele de ciocolata neagra pe baie de abur sau la ‘chocolate fondue’. Se toarna in spritul de ornat si se formeaza pe o coala de hartie pergament (pe partea lucioasa) banuti sau orice alte forme doriti. Cel mai bine este sa puneti hartia intr-o tava invapatoare. Se da tava la frigider. Banutii mei s-au intarit destul de repede, cam o jumatate de ora. Eu am o ciocolata neagra 52% cacao, pentru cofetarie, la 200 g, din care folosesc cat imi trebuie si de care sunt foarte multumita. La acesti banuti, de exemplu, am folosit 8 patratele de ciocolata.
De asemenea, daca obtineti multi banuti si nu aveti nevoie sa-i folositi pe toti, pastrati-i la frigider, pentru urmatoarea voastra prajitura :)

Blatul:
Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam cu o lingura. Compozitia se aseza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor 30 de minute.

Siropul:
Se pun la fiert apa cu zaharul si coaja de portocala, se lasa sa fiarba pana se dizolva zaharul. Eu il fierb cam 5-10 minute, la foc mic.
Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in doua si il insiropam.

Crema de unt:
Se pun pe foc, intr-un ibric, 5 linguri de zahar si 40 ml apa (adica atat cat sa acoperim zaharul) si se fierbe pana se topeste bine zaharul.
Separat, intr-un vas curat, se amesteca un pic un galbenus cu mixerul, pana incepe sa devina spumos, apoi se toarna peste el siropul de zahar putin cate putin si amestecam continuu cu mixerul, pana se omogenizeaza. Intrucat e fierbinte si ar topi untul, trebuie sa-l lasam un pic la racit.
Cand s-a racit, mixam din nou cu mixerul pentru ca lichidul sa redevina spumos. Adaugam si untul dar nu pe tot odata, ci in bucatele mici, amestecand continuu pana incorporam tot untul. Compozitia va capata forma in scurt timp si va deveni cremoasa. Adaugam si cacaoa si cafeaua si omogenizam.
Acum se poate asambla tortul, adaugand crema de unt.

Decorul:
Frisca lichida se bate cu mixerul pana se intareste. Se imbraca tortul in frisca. Se decoreaza, dupa gust, cu flori de frisca si banutii de ciocolata pregatiti la inceput.
Deasupra se presara cateva bombonele decorative.



Pofta Buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Tata" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort de morcovi

Tort de morcovi

Pentru cele 2 blaturi se amesteca intr-un bol faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scortisoara

0 voturi    0 comentarii
3h
Torturi
Tort cu multa ciocolata

Tort cu multa ciocolata

Blat: Se bat albusurile cu zaharul. Se freaca galbenusurile cu un praf de sare si cu uleiul adaugat

42 voturi    24 comentarii
4h
Torturi
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 10 min

1 vot

Ingrediente

  • pentru banutii de ciocolata:
  • cateva patratele de ciocolata neagra
  • pentru blat avem nevoie de:
  • 6 oua mici sau 5 mari
  • 5 linguri de zahar
  • 2 linguri de faina
  • 7 linguri cu nuca
  • un praf de copt
  • un varf lingurita sare
  • pentru crema avem nevoie de:
  • 1 pachet de unt 85% grasime (200 gr.)
  • 5 linguri de zahar
  • 40 ml apa
  • Galbenusul de la 1 ou
  • 2 linguri de cacao neagra
  • 1 lingurita cu varf de cafea macinata
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml
  • 4 linguri zahar
  • Coaja de portocala (tinuta in zahar
  • la borcan)
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • frisca lichida 200 ml
  • bombonele decorative

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

7 voturi    4 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

2 voturi    0 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

2 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si menta Tort cu ciocolata si menta

Se piseaza biscuitii in blender, se adauga untul, se amesteca, apoi se rastoarna in forma de tort de 22 cm diametru, iar dupa ce s-a

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Dulciuri diverse
Deliciu cu mascarpone, pere si caramel Deliciu cu mascarpone, pere si caramel

Perele le curatam de coaja si le taiem in jumatati, apoi fiecare jumatate in felii subtiri. Le punem intr-o tigaie cu scortisoara, cuisoarele,

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Tort cu crema de coarne
Black Friday Oster Romania
Black Friday Oster Romania