Tort vanilie si capsune

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort vanilie si capsune

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri lapte
  • 1 plic praf de copt
  • 5 linguri faina
  • Crema:
  • 200 g ciocolata alba
  • 300 ml frisca lichida
  • 8 galbenusuri ou
  • 7 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 850 ml lapte
  • esenta vanilie
  • zahar vanilat
  • 150 ml frisca lichida
  • Jeleu:
  • 200 g capsune
  • 1/2 plic gelatina
  • 2 linguri zahar
  • Plus:
  • 1-1,5 kg capsune
  • frisca lichida
  • Sirop:
  • 100 ml apa
  • 50 g zahar
  • esenta

Mod de preparare

Blat:

Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si se mixeaza pana se topeste. Adaugam galbenusurile amestecate cu ulei si lapte, omogenizam, apoi adaugam faina si praful de copt. Turnam intr-o forma rotunda de 28cm(cu pereti detasabili) tapetata cu hartie de copt. Se coace la 180*C timp de 30-35 minute. Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in trei parti.

Crema:

Topim ciocolata impreuna cu 300 ml frisca lichida, omogenizam, lasam sa se raceasca apoi lasam la frigider 2 ore. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc, se adauga apoi amidonul si laptele. Se pune la bain-marie, amestecand continuu cu un tel, pana se ingroasa. Se adauga esenta si zaharul vanilat si se lasa sa se raceasca complet. Dupa 2 ore, ciocolata se mixeaza pana obtinem o compozitie cremoasa, apoi se adauga treptat crema de vanilie si 150 ml frisca lichida batuta spuma.

Jeleu:

200 g capsune se paseaza cu un blender si se trec apoi printr-o sita. Se adauga zaharul si se pune amestecul pe foc pana incepe sa se ingroase. Gelatina se pune intr-o ceasca cu 2 linguri de apa rece si se lasa pana o absoarbe. Gelatina se adauga in amestecul de capsune aproape racit.

Sirop:

Apa se fierbe cu zaharul, apoi se adauga esenta de vanilie.

Asamblare:

In forma in care am copt blatul, se pune o foaie de blat, iar pe peretii ei se pune hartie de copt. Se insiropeaza blatul, apoi se asaza jumatati de capsune pe peretii formei. Se adauga 1/2 din crema, se pune o alta foaie de blat si se insiropeaza, se asaza alt strat de capsune si restul de crema. Se acopera cu ultima foaie de blat. Se unge cu un strat subtire de frisca peste care se intinde uniform jeleul. Se lasa la frigider (cel mai bine este peste noapte), apoi se scoate cercul formei si se indeparteaza hartia de copt. Se orneaza cu frisca.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor