autor:

Anca E. Voicu

» » Torturi

Tort de ciocolata si cafea

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 24 februarie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 24 februarie 2015

Ingrediente
pentru blat avem nevoie de:, 5 oua, 5 linguri de zahar, 2 linguri de faina, 7 linguri cu nuca, un praf de copt, un virf lingurita sare, , pentru crema avem nevoie de:, 1 pachet de unt 85% grasime (200 gr.), 5 linguri de zahar, 40 ml apa, Galbenusurile de la alte 3 oua, ½ lingurita zahar vanilat bourbon, 2 linguri de cacao neagra, 1 lingurita de cafea macinata, , pentru sirop avem nevoie de:, apa 500 ml, 1 lingurita dulceata de rodie (sau orice esenta preferati), 4 linguri zahar, , pentru glazura de ciocolata:, 100 g ciocolata neagra, 5 linguri de lapte, 1 lingura de cafea (preparata), , pentru decoratiunile de ciocolata:, 100 g ciocolata neagra, 2 linguri de lapte, , pentru ornat avem nevoie de:, frisca lichida 200 ml

Dificultate: Ridicata Timp: 3h

4 voturi

Mod de preparare

Mai intai preparam decoratiunile de ciocolata. Se topeste jumatate din tableta, adica 100 g de ciocolata impreuna cu 2 linguri de lapte, pe baie de aburi, amestecand pana se omogenizeaza. Se pune intr-un cornet din hartie de copt si se decoreaza pe o alta hartie de copt ce decoratiuni dorim. Se dau la frigider pana le vom utiliza la decorat.



Blatul:

Se separa 5 oua. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam cu o lingura. Compozitia se aseza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor 30 de minute.



Siropul:

Pentru ca nu am mai avut decat o lingurita de esenta de rom, am completat siropul cu un pic de dulceata. Eu am folosit dulceata de rodie pe care am preparat-o mai demult in casa (dintr-o rodie si 7 linguri de zahar), am obtinut un borcanel mic, dar suficient cat sa experimentez la prajituri.

Astfel, pentru sirop, se pun la fiert apa cu 4 linguri de zahar, impreuna cu 1 lingurita de dulceata si se lasa sa fiarba aprox 5 minute, dupa care se ia de pe foc. Esenta se adauga dupa ce se ia siropul de pe foc.

Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in doua parti si il insiropam.



Crema de unt:

Se pun pe foc, intr-un ibric, 5 linguri de zahar, o jumatate de lingurita de zahar vanilat bourbon si 40 ml apa (adica atat cat sa acoperim zaharul) si se fierbe pana se topeste bine zaharul.

De la celelalte 3 oua vom folosi doar galbenusurile, pe care le amestecam cu mixerul pana se fac spuma. Turnam siropul de zahar putin cate putin si amestecam cu mixerul. Intrucat e fierbinte si ar topi untul, trebuie sa-l lasam un pic la racit.

Cand s-a racit, mixam din nou cu mixerul pentru ca lichidul sa redevina spumos. Adaugam si untul dar nu pe tot odata, ci in bucatele mici, amestecand continuu pana incorporam tot untul. Nu va ingrijorati daca arata lichid la inceput pentru ca se va inchega curand si va deveni cremos. Adaugam si cacaoa si cafeaua si omogenizam.



Avem grija sa pastram 3 linguri de crema pentru a face cateva flori ca decor, la final.



In continuare, se prepara frisca. Aceasta se bate cu mixerul pana se intareste. Nu se adauga zahar, caci e suficient de dulce. Se imbraca tortul in frisca in intregime.



Glazura de ciocolata:

Cealalta jumatate de tableta de ciocolata (restul de 100 g) se topeste impreuna cu 5 linguri de lapte pe baie de aburi. Eu am mai adaugat lapte, treptat pentru ca era foarte densa si am vrut sa o mai subtiez. Asadar, puneti lapte in functie de cat doriti de subtire glazura.



Se toarna glazura peste tort, intinzand cu grija, atat cat sa se scurga pe laterale.



Decorul:

Se orneaza cu flori din crema de unt si frisca. Acum adaugam si decoratiunile de ciocolata.



Pofta Buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de ciocolata si cafea" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort usor cu ciocolata si cafea

Tort usor cu ciocolata si cafea

Incalzeste cuptorul la 180⁰C.Unge cu unt 2 forme rotunde de 20 cm diametru.Bate ouale cu zaharul

7 voturi    6 comentarii
1h
Torturi
Tort cu caramel si ciocolata cu cafea

Tort cu caramel si ciocolata cu cafea

Incinge cuptorul la 180⁰C.Unge cu grasime si tapeteaza cu faina o forma de tort. Intr-un vas bate

8 voturi    2 comentarii
2h
Torturi

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Vasile Vali , 09 decembrie 2015

    Arata minunat! E preferatul meu tortul de ciocolata!

Dificultate

Ridicata

Timp

3h

4 voturi

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 2 linguri de faina
  • 7 linguri cu nuca
  • un praf de copt
  • un virf lingurita sare
  • pentru crema avem nevoie de:
  • 1 pachet de unt 85% grasime (200 gr.)
  • 5 linguri de zahar
  • 40 ml apa
  • Galbenusurile de la alte 3 oua
  • ½ lingurita zahar vanilat bourbon
  • 2 linguri de cacao neagra
  • 1 lingurita de cafea macinata
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml
  • 1 lingurita dulceata de rodie (sau orice esenta preferati)
  • 4 linguri zahar
  • pentru glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata neagra
  • 5 linguri de lapte
  • 1 lingura de cafea (preparata)
  • pentru decoratiunile de ciocolata:
  • 100 g ciocolata neagra
  • 2 linguri de lapte
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • frisca lichida 200 ml

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

7 voturi    4 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

2 voturi    0 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

2 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si caise Tort cu ciocolata si caise

Se topeste ciocolata si se incorporeaza cate putin, untul. Se lasa sa se raceasca. Se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone

Blatul: Untul la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul pudra. Se adauga pe rand, cate un ou, mixand bine dupa fiecare.

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Tort diplomat