autor:

Victoria Gabriela

» » Dulciuri diverse

Trăistuțe din clătite cu fructe, cremă și sirop de lămâie

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 29 iulie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 29 iulie 2015

Ingrediente
(cca. 15-20 buc), , -3 ouă, , -500 ml lapte, , -300 gr. făină, , -20 gr. unt topit, , -100 gr. zahăr pudră, , -1 plic zahăr vanilinat, , -½ linguriță praf de copt, , -coaja de la 1 lămâie, , -1 vârf cuțit de sare, , Pentru umplutură:, , -cca. 250-300 gr. fructe de pădure, , Sirop de lămâie:, , -50 gr. zahăr, , -100 ml apă, , -1 plic de zahăr vanilinat, , -1 lămâie fără coajă, , Cremă de lămâie:, , -100 gr. zahăr pudră, , -coaja rasă și zeama de la 3-4 lămâi (aprox 100 ml), , -1 lingură amidon, , -1 ou, , -10 gr. unt, , Pentru decor (opțional):, , -fructe de pădure, căpșuni, zahăr pudră, frunze de mentă

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

31 voturi

Mod de preparare

Clătitele acestea sunt pregătite cu noul meu ajutor în bucătărie, aparatul Panini Maker Breville.

-Pentru aluat, într-un castron, se bat bine ouăle cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilinat. Această operațiune se poate realiza fie cu telul (cum am procedat eu), fie cu mixerul.



-Se adaugă untul topit și răcit, apoi treptat făina amestecată cu praful de copt, după care se toarnă laptele câte puțin și se omogenizează bine compoziția având grijă să nu se formeze ”cocoloașe”, rezultând un aluat fluid potrivit de subțire.



-Se lasă aluatul să se ”odihnească” cca. 30 minute la rece, în frigider.



-Între timp ne ocupăm de siropul și crema de lămâie.



-Pentru siropul de lămâie se pune la fiert lămâia tăiată în felii subțiri, în siropul de apă cu zahăr și zahăr vanilinat și se fierbe la foc mic cca. 5 minute, sau până când siropul capătă consistența dorită. Se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească la temperatura camerei, iar înainte de utilizare siropul se strecoară printr-o sită.



-Pentru crema rapidă de lămâie se amestecă zahărul pudră cu amidonul, zeama și coaja de lămâie, iar amestecul se pune într-un vas, lăsându-l sa fiarbă încet, la foc mic, amestecând să nu se formeze ”cocoloașe”. Când crema este fiartă se dă la o parte de pe foc, se bate oul care se toarnă rapid peste cremă, amestecând imediat pentru omogenizare. Atenție, să nu se coaguleze oul și să transformați crema în omletă! ;) Se pune vasul iar la foc mic și se amestecă încet cu telul până când crema este fiartă și se îngroașă. Se dă la o parte de pe foc și se adaugă untul, amestecând și omogenizând pentru a rezulta crema fină de lămâie. Crema se dă deoparte și se lasă să se răcească la temperatura camerei.



-Când timpul de odihnă al aluatului s-a terminat, se conectează aparatul Panini Maker Breville la sursa de curent, până când ledul indicator declanșează indicându-ne că plita aparatului s-a încins și aceasta este pregătită pentru a întinde prima clătită pentru copt.



-Capacul aparatului se ridică și cu ajutorul unui polonic se toarnă aluatul pe plita încinsă, dându-i forma rotundă. Cantitatea de aluat turnată depinde de grosimea și mărimea dorită pentru clătite. Eu am turnat un polonic aproape plin de cca 25-30 ml pentru fiecare clătită.



-După ce aluatul a fost turnat și nivelat aproape uniform cu dosul polonicului sau o paletă, se coboară capacul și după cca. 2 minute la prima clătită, ledul declanșează și ne indică finalizarea coacerii. Timpul de coacere variază însă în funcție de cât de coapte preferați clătitele, putând să le scoateți înainte, sau după ce butonul cu led declanșează. Pe măsură ce aparatul se încinge, durata de coacere se diminuează.



-Când clătita este coaptă, se ia de pe plită cu ajutorul unei palete de silicon sau lemn.



-Se repetă aceste operațiuni, până se folosește tot aluatul și rezultă 15- 20 clătite (depinde de mărime) pufoase și foarte aromate.



-Deși nu este nevoie, deoarece sunt anti-aderente, plăcile aparatului se curăță după utilizare, foarte simplu și ușor, rapid, doar cu ajutorul unui șervet absorbant de bucătărie sau a unei lavete.



-Pentru a forma trăistuțele, se ia fiecare clătită și se așează într-un bol mic. Se așează cantitatea dorită de fructe de pădure (1-2 linguri) pe fundul castronului, iar pe margine, cu ajutorul unui pos se toarnă un fir subțire de cremă de lămâie. În funcție de preferință se pot stropi fructele cu 1 linguriță sirop de lămâie, sau se presăra cu zahăr pudră. Trăistuțele se închid cu ajutorul a două scobitori în capetele cărora s-au înfipt fructe mici. Dacă doriți și aveți la îndemână, pentru un aspect inedit, trăistuțele se mai pot ”lega” cu fire subțiri desprinse dintr-un baton de vanilie consumat, sau fâșii subțiri tăiate din clătită.



-Trăistuțele se montează înainte de servire, se așează pe un platou decorat cu fructe de pădure, frunze de mentă și se stropesc cu sirop de lămâie. Se servesc imediat, deoarece fructele își pierd din prospețime în timp.



-Trăistuțele din clătite cu fructe, se pot servi alături de alte fructe, cu frișcă, înghețata preferată, simplu, doar stropite cu sirop de lămâie, sau pudrate cu zahăr...sau ...cum preferați voi. Sunt minunate și răcoritoare, ideale pentru o zi caniculară de vară.



Mai multe detalii gasiti pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/



Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Trăistuțe din clătite cu fructe, cremă și sirop de lămâie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Desert

Desert"Curcubeu" de jeleu

Se amesteca intr-o cana laptele cu laptele praf de cocos. Se prepara primul jeleu astfel: intr-un

12 voturi    10 comentarii
4h
Dulciuri diverse
Must

Must

Strugurii se spala si se lasa sa se scurga bine. Se aleg boabele de pe fiecare ciorchine si se pun

3 voturi    5 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 20 august 2015

    FELICITARI draga Vicky ! Ai meritat pe deplin sa castigi acest festival ! Bravo tie, te tzuc cu drag !

  • Fara foto

    Vichi Neamtu , 05 august 2015

    Cele mai bune clatite.... De la mine ai un vot!

  • Fara foto

    Maria Mihalache , 05 august 2015

    iti doresc succes!

    • Fara foto

      livi , 03 august 2015

      bravo Vicky, ai votul meu!!!!!!!

    • Alina

      Alina (Chef de cuisine) , 02 august 2015

      subscriu și eu la comentariul lui Mari !!!!! hahhaaaaa.... și de la mine un vot !

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 02 august 2015

      Mie îmi plac clătitele calde, chir și fără umplutură, așa că tu fă clătitele și până pregătești tu crema de lămâie n-o să mai ai ce împacheta. Hihihihi Ai votul meu!

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 01 august 2015

      A inceput ceva tare frumos si...apetisant : Festivalul Clatitelor ! Asa ca vom avea o perioada plina cu bunatati...uitati-va numai la aceasta minunata reteta si...degustati( virtual) !Vicky a noastra ne faci niste clatite senzationale ! Si are idei minunate...noi doar sa degustam. Bravo Vicky !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

30 min

31 voturi

Ingrediente

  • (cca. 15-20 buc)
  • -3 ouă
  • -500 ml lapte
  • -300 gr. făină
  • -20 gr. unt topit
  • -100 gr. zahăr pudră
  • -1 plic zahăr vanilinat
  • -½ linguriță praf de copt
  • -coaja de la 1 lămâie
  • -1 vârf cuțit de sare
  • Pentru umplutură:
  • -cca. 250-300 gr. fructe de pădure
  • Sirop de lămâie:
  • -50 gr. zahăr
  • -100 ml apă
  • -1 plic de zahăr vanilinat
  • -1 lămâie fără coajă
  • Cremă de lămâie:
  • -100 gr. zahăr pudră
  • -coaja rasă și zeama de la 3-4 lămâi (aprox 100 ml)
  • -1 lingură amidon
  • -1 ou
  • -10 gr. unt
  • Pentru decor (opțional):
  • -fructe de pădure
  • căpșuni
  • zahăr pudră
  • frunze de mentă

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

12 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

4 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

7 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post

Sidy (Chef de cuisine)

FELICITARI draga Vicky ! Ai meritat pe deplin sa castigi acest festival ! Bravo tie, te tzuc cu drag !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Prajitura cu branza si stafide Prajitura cu branza si stafide

Intr-un castron mai mare, se amesteca branza rasa impreuna cu zaharul, zaharul pudra vanilat si galbenusurile. Se adauga albusurile

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Tarta cu mere si aluat foietaj Tarta cu mere si aluat foietaj

Placintele cu mere nu se numara printre deserturile mele preferate si mi se par adesea banale, dar poate ca frumusetea sta tocmai in

0 voturi    0 comentarii
40 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu gris si cocus