autor:

frunza janet

» » , Dulciuri diverse, Retete de post

Turte de Craciun sau Scutecele lui Iisus

Autor: frunza janet (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 02 decembrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: frunza janet (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 02 decembrie 2011

Ingrediente
As vrea sa va spun despre o datina ce se pastreaza si in ziua de azi,in zona de unde ma trag., Este vorba despre Turtele de Craciun sau cum le mai spune "Scutecele lui Iisus" sau in alte zone: "julfa"., Cand eram copil, mama facea cate 100-150 de turte., Trebuia sa faca pentru ca eram si multi frati,6, si trebuia sa mai dea si de pomana., Turtele astea nu se coceau intr-o singura zi, ci in mai multe zile., Femeile se ajutau intre ele (rude), se adunau cate 3-4 si coceau pentru toate., In seara premergatoare ajunului, turtele se inmoaie (o sa vedeti mai jos),se pun pe masa,in camera "buna", cum se spune la tara, iar alaturi se pune un vas cu apa si busuioc, o lumanare si un scul de ata (cand eram copil se punea un fuior,din canepa)., In ziua de ajun venea preotul cu nasterea si sfintea cele puse pe masa., Dupa acest ritual, puteam manca din turtele pe care le asteptam cu atata nerabdare., Tot in ziua de ajun, se pregateste orez cu prune uscate si alaturi de scutecele lui Isus, trebuia sa dai de pomana la rude si la finii de botez si cununie., Asta este povestea Turtelor de Craciun!, Si eu pastrez traditia, chiar daca stau la oras pentru ca este un dulce ce place la toata familia., , , , Ingrediente:, pentru aluat:, -faina alba, -apa, -sare, , pentru umplutura:, , -coaja rasa de lamaie, -zahar, -nuca macinata, -stafide

Dificultate: Redusa Timp: 1h

22 voturi

Mod de preparare

Din faina, apa si sare, facem un aluat vartos,pe care il lasam 15-20 de min. sa se odihneasca.
Apoi il punem pe masa de lucru,il facem rulou pe care il impartim in rondele micute (cat o nuca mica). Fiecare rondea, o sucim intr-o foaie cat mai subtire. Foile le coacem pe plita de la soba sau pe tabla la aragaz.
Cand sunt toate coapte,le inmuiem.
Intr-un bol punem apa, zahar si coaja rasa de lamaie. Amestecam bine sa se mai toapeasca zaharul. Luam cate 2 turte si cu o lingura, stropim bine cele doua turte,pe ambele parti.Le punem pe un platou si peste ele presaram zahar tos, stafide si miez de nuca.
Luam inca doua turte, iarasi le inmuiem,le asezam peste celelalte, punind iarasi zahar, stafide si miez de nuca.
Tot asa procedam pana cand terminam.
O sa iasa ca un tort.
Asta este povestea turtelor de Craciun!
Daca ti-a placut reteta noastra "Turte de Craciun sau Scutecele lui Iisus" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Penne cu legume

Penne cu legume

Fierbeti niste apa cu sare si cand da in clocot adaugati pastele. Fierbeti 8-10 min apoi le strecurati,

5 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Retete de post
MANCARE DE MAZARE CU CARNE

MANCARE DE MAZARE CU CARNE

Pipotele si inimioarele se curata bine,se spala si se fierb bine.Atentie sa se ia spuma. Ceapa tocata

31 voturi    11 comentarii
40 min
Retete de post
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Giorgel Si Mariana Ionescu , 10 decembrie 2015

    Mie cel mai mult imi plac alea cu julfa. Am invatat sa le prepar de la mama mea si de la soacra.Acum ele nu mai sant si le pregătesc eu( sant o minunăție) E adevarat ca se pierde mult timp, dar se merita .Ma bucur ca sant persoane care încă mai țin traditiile si ca așa ne aducem cu drag aminte de cum faceau părinții nostri!!!!! La toti va urez ,,Sarbatori fericite"

  • Fara foto

    Carmen Turcitu Barbaroussis , 09 decembrie 2015

    D-na Corina si eu m-am gandit sa fac clatite in loc de turte pentru ca nu am plita...unde sa pregatesc turtele...multumesc ca mi-ati dat curaj acum sa fac clatite in loc de turte pentru Craciun...multumesc si Craciun Fericit.

  • Fara foto

    Corina Mihai , 18 martie 2015

    sunt bune dar eu am incercat cu clatite in loc de turte .... a avut succes

    • Fara foto

      Neculai Badica , 23 decembrie 2014

      De copil mic de cand mergeam cu Neatalasul primeam pe langa mere si biscuiti si aceste turte.Mama le cocea mereu in ziua de Ignat si le punea pe un prosop curat pana in Ajun si apoi le inpartea .acum e randul meu si le am facut mereu nu se poate fara turte in Ajunul Craciunului.

    • Fara foto

      Costel Prepeleag , 17 decembrie 2013

      De copil mic de cand mergeam cu Neatalasul primeam pe langa mere si biscuiti si aceste turte.Mama le cocea mereu in ziua de Ignat si le punea pe un prosop curat pana in Ajun si apoi le inpartea .acum e randul meu si le am facut mereu nu se poate fara turte in Ajunul Craciunului.

    • Fara foto

      Vasilica Vasii Pirlog , 17 decembrie 2013

      De copil mic de cand mergeam cu Neatalasul primeam pe langa mere si biscuiti si aceste turte.Mama le cocea mereu in ziua de Ignat si le punea pe un prosop curat pana in Ajun si apoi le inpartea .acum e randul meu si le am facut mereu nu se poate fara turte in Ajunul Craciunului.

    • Fara foto

      Vasilica Vasii Pirlog , 17 decembrie 2013

      super bune !

    • Fara foto

      Doina Tapovici , 12 decembrie 2013

      speri placa, ca am mancat la cineva, si miau placut enorm

    • Eugénia (Mihai ) DELAD

      Eugénia (Mihai ) DELAD (Chef de cuisine) , 09 decembrie 2011

      Felicitari, Janet! Mi-ai adus aminte de copilarie, de bunica! Am facut si eu turte, insa de cativa ani, nu! Am aragaz cu plita electrica! As incerca intr-o tigaie de teflon, dar, cred ca ar trebui sa ma apuc de Pasti ca sa le termin pentru Ajunul Craciunului.

    • frunza janet

      frunza janet (Chef de cuisine) , 05 decembrie 2011

      Intradevar,Mihaela,asa se face si la noi......se da de pomana si mancare de orez cu prune uscate.Ma ucur ca am putut sa iti aduc aminte de copilarie,sant momente pe care nu le vom putea uita nici o data!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 05 decembrie 2011

      Ce frumos!***** Si bunica mea ( era din judetul Alba) facea orez cu pune uscate; mi-ai adus aminte de copilarie...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

22 voturi

Ingrediente

  • As vrea sa va spun despre o datina ce se pastreaza si in ziua de azi,in zona de unde ma trag.
  • Este vorba despre Turtele de Craciun sau cum le mai spune "Scutecele lui Iisus" sau in alte zone: "julfa".
  • Cand eram copil
  • mama facea cate 100-150 de turte.
  • Trebuia sa faca pentru ca eram si multi frati,6
  • si trebuia sa mai dea si de pomana.
  • Turtele astea nu se coceau intr-o singura zi
  • ci in mai multe zile.
  • Femeile se ajutau intre ele (rude)
  • se adunau cate 3-4 si coceau pentru toate.
  • In seara premergatoare ajunului
  • turtele se inmoaie (o sa vedeti mai jos),se pun pe masa,in camera "buna"
  • cum se spune la tara
  • iar alaturi se pune un vas cu apa si busuioc
  • o lumanare si un scul de ata (cand eram copil se punea un fuior,din canepa).
  • In ziua de ajun venea preotul cu nasterea si sfintea cele puse pe masa.
  • Dupa acest ritual
  • puteam manca din turtele pe care le asteptam cu atata nerabdare.
  • Tot in ziua de ajun
  • se pregateste orez cu prune uscate si alaturi de scutecele lui Isus
  • trebuia sa dai de pomana la rude si la finii de botez si cununie.
  • Asta este povestea Turtelor de Craciun!
  • Si eu pastrez traditia
  • chiar daca stau la oras pentru ca este un dulce ce place la toata familia.
  • Ingrediente:
  • pentru aluat:
  • -faina alba
  • -apa
  • -sare
  • pentru umplutura:
  • -coaja rasa de lamaie
  • -zahar
  • -nuca macinata
  • -stafide

Raporteaza reteta

Retete
de frunza janet
Inghetata coapta

Inghetata coapta

Se face un pandispan (sau folositi biscuiti rotunzi), apoi il decupam cercuri. Pe acest biscuite

11 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Inghetate
Prajitura cu mac, nuci caramelizate si portocale

Prajitura cu mac, nuci caramelizate si portocale

Intr-un bol punem faina, macul, praful de copt si un praf de sare. In alt vas punem la topit margarina,

10 voturi    1 comentariu
45 min
Prajituri
Pulpe false de pui

Pulpe false de pui

Mai intai am facut aluatul: am pus apa,uleiul si praful de sare si apoi faina,l-am framantat bine

14 voturi    5 comentarii
45 min
Aperitive

Eugénia (Mihai ) DELAD (Chef de cuisine)

Felicitari, Janet! Mi-ai adus aminte de copilarie, de bunica! Am facut si eu turte, insa de cativa ani, nu! Am aragaz cu plita electrica! As incerca intr-o tigaie de teflon, dar, cred ca ar trebui sa ma apuc de Pasti ca sa le termin pentru Ajunul Craciunului.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Placinta cu mere si aluat de casa Placinta cu mere si aluat de casa

O reteta de post de placinta cu mere si aluat fraged Se spală merele, se decojesc sau nu, în funcţie de preferinţe. Se dau

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Mancare de legume la Crock Pot Mancare de legume la Crock Pot

Curatam si spalam legumele. Cartofii ii taiem cubulete, morcovii rondele, dovlecelul, ceapa, usturoiul si ardeii ii taiem marunt. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Aperitive cu carne
Urzici cu hrean