autor:

Mihaela11

» » Dulciuri diverse

"Um Ali"-Prajitura "Mama lui Ali"

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 11 ianuarie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 11 ianuarie 2012

Ingrediente
Desertul “Um Ali” este una dintre cele mai populare dulciuri arabesti, foarte aromat si consistent,nelipsit de la ocaziile speciale si de la restaurantele hotelurilor de 5 stele din lumea araba., Practic este o budinca de paine, care se poate prepara din paine, cornuri,aluat de placinta sau aluat frantuzesc., Este un desert specific Egiptului., Exista mai multe legende referitoare la originea acestui desert., In timpul ocupatiei otomane, sultanul care vana in delta Nilului a avut pofta de un desert.S-a oprit intr-un mic sat.Acolo, pentru a-i face pe plac sultanului, satenii au rugat-o pe cea mai vestita bucatareasa sa pregateasca ceva special.Aceasta a incropit un desert din ce a avut in casa: putina paine uscata inmuiata in lapte cu zahar, nuca de cocos,fistic,migdale., Se povesteste ca atat de mult i-a placut sultanului acest desert ca la urmatoarea vizita in sat a cerut sa fie servit cu “Um Ali”., O alta legenda spune ca Um Ali a fost prima sotie a sultanului Ezz ElDin Aybek.Dupa moartea sultanului aceasta a pus la cale un complot pentru a ucide cea de-a doua sotie a sultanului, si in cinstea reusitei ar fi facut acest desert si l-ar fi impartit supusilor., Am vazut aceasta reteta la una dintre cele mai populare emisiuni culinare din lumea araba:”Bucataria lui Manal Al Alem”., Pentru prietenele de pe gustos.ro care s-au plans ca mancarurile arabe sunt foarte laborioase iata o reteta foarte simpla si aromata., Avem nevoie de:, -1/2 pachet foi de placinta( 250 g), -3 pahare de lapte, -1 pahar de zahar, -1 pahar de frisca lichida, -1 pahar de smantana grasa( l.araba:”ghemar”), -1/2 pahar de stafide, -1/2 pahar fulgi de nuca de cocos, -1/4 pahar de migdale zdrobite, -1/4 pahar de alune de padure zdrobite, -1/2 pahar fistic zdrobit, -ulei de porumb sau floarea soarelui

Dificultate: Redusa Timp: 2h

16 voturi

Mod de preparare

Aluatul de foi de placinta se scoate din congelator cu o seara inainte si se lasa in frigider pana dimineata.
A doua zi se scoate din frigider si se mai lasa la temperature camerei vreo 2 ore.
Se taie rondele din alauatul de placinta de cca 1 cm.
Rezulta niste taitei mai lati, care se desfac intr-un bol.
Se incinge uleiul intr-o cratita antiaderenta si se adauga taiteii din alauatul de placinta; cand acestia au luat o culoare aurie se scot intr-o strecuratoare sa se scurga plusul de ulei.
Intr-un vas termorezistent se pun taiteii din foaia de placinta.
Se pune la foc mediu laptele,frisca lichida si zaharul si se amesteca din cand in cand pana a dat in clocot.
Se pune peste taiteii si se lasa sa absoarba bine laptele cu zahar.
Se presara cu stafide, apoi cu migdalele, nuca de cocos si alunele de padure.
Se unge cu smantana si se presara cu fistic si migdale.
Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade si se lasa 10 de minute ; se scoate folia de aluminiu si se mai lasa la cuptor 10 minute sau pana se rumeneste.
Se consuma calda sau rece.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra ""Um Ali"-Prajitura "Mama lui Ali"" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Cozonac cu nuca si stafide

Cozonac cu nuca si stafide

Povestea acestui cozonac si probabil a tuturor cozonacilor pufosi din lume, incepe pe 23 decembrie. Intr-o

2 voturi    0 comentarii
5h
Dulciuri diverse
Desert zebra

Desert zebra

Smintina se amesteca cu brinza si cu zaharul pudra, de adaugat jelatin(se inmoaie in 50gr de lapte).Amestecam

8 voturi    7 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Yoruichi Yoru , 26 mai 2015

    eu personal nu am testat reteta dar am mancat Um Ali :) si sincer e delicioasa :)

  • Fara foto

    Aida Lamay , 22 iulie 2014

    Mmmm :)

  • Marian

    Marian (Chef de cuisine) , 08 februarie 2012

    arata grozav si cred are un gust minunat! felicitari si pentru explicatii!

    • kok miori

      kok miori (Chef de cuisine) , 23 ianuarie 2012

      Interesanta reteta si usoara -o voi incerca .

    • Vekas

      Vekas (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2012

      Intersanta combinatie!Voi incerca si eu reteta.Am recomandat-o pe Facebook sa fie vazuta de cat mai multe gospodine.

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 18 ianuarie 2012

      este interesant dar putin deosebit decit la egipteni ei nu taie foile -de multe ori folosesc chiar aluat frantuzesc copt(e mai fin) si n u il decoreaza cu nici unfel de fructe ,doar nuci diferite si,il maninca numai cald chiar fierbinte (la marile restaurante chiar asa se serv. ,in vase speciale incalzite .

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 12 ianuarie 2012

      Ce bunãtate!!! vreau si eu un Ali! te pup:)

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 12 ianuarie 2012

      Mihaele,tare bine mai arata.

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 11 ianuarie 2012

      Mulţumim pentru cultura nu doar culinară!

    • www.divainbucatarie.ro

      www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 11 ianuarie 2012

      Draga Mihaela, eu as incerca cu drag toate retetele tale!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h

16 voturi

Ingrediente

  • Desertul “Um Ali” este una dintre cele mai populare dulciuri arabesti
  • foarte aromat si consistent,nelipsit de la ocaziile speciale si de la restaurantele hotelurilor de 5 stele din lumea araba.
  • Practic este o budinca de paine
  • care se poate prepara din paine
  • cornuri,aluat de placinta sau aluat frantuzesc.
  • Este un desert specific Egiptului.
  • Exista mai multe legende referitoare la originea acestui desert.
  • In timpul ocupatiei otomane
  • sultanul care vana in delta Nilului a avut pofta de un desert.S-a oprit intr-un mic sat.Acolo
  • pentru a-i face pe plac sultanului
  • satenii au rugat-o pe cea mai vestita bucatareasa sa pregateasca ceva special.Aceasta a incropit un desert din ce a avut in casa: putina paine uscata inmuiata in lapte cu zahar
  • nuca de cocos,fistic,migdale.
  • Se povesteste ca atat de mult i-a placut sultanului acest desert ca la urmatoarea vizita in sat a cerut sa fie servit cu “Um Ali”.
  • O alta legenda spune ca Um Ali a fost prima sotie a sultanului Ezz ElDin Aybek.Dupa moartea sultanului aceasta a pus la cale un complot pentru a ucide cea de-a doua sotie a sultanului
  • si in cinstea reusitei ar fi facut acest desert si l-ar fi impartit supusilor.
  • Am vazut aceasta reteta la una dintre cele mai populare emisiuni culinare din lumea araba:”Bucataria lui Manal Al Alem”.
  • Pentru prietenele de pe gustos.ro care s-au plans ca mancarurile arabe sunt foarte laborioase iata o reteta foarte simpla si aromata.
  • Avem nevoie de:
  • -1/2 pachet foi de placinta( 250 g)
  • -3 pahare de lapte
  • -1 pahar de zahar
  • -1 pahar de frisca lichida
  • -1 pahar de smantana grasa( l.araba:”ghemar”)
  • -1/2 pahar de stafide
  • -1/2 pahar fulgi de nuca de cocos
  • -1/4 pahar de migdale zdrobite
  • -1/4 pahar de alune de padure zdrobite
  • -1/2 pahar fistic zdrobit
  • -ulei de porumb sau floarea soarelui

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Marian (Chef de cuisine)

arata grozav si cred are un gust minunat! felicitari si pentru explicatii!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Alivanca cu jumari - prajitura copilariei mele Alivanca cu jumari - prajitura copilariei mele

Mod de preparare pentru branza de vaci dulce: Se strecoara laptele si se pune intr-o oala la prins, se lasa cam doua zile, dupa care

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive cu brinza
Kulaj -rulouri cu nuca si branza insiropate Kulaj -rulouri cu nuca si branza insiropate

Kulajul este un desert foarte gustos si aromat, el fiind de origine din Palestina, mai exact din orasul Nablus. Foile pentru kulaj sunt

6 voturi    2 comentarii
1h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Miere de albine cu miez de nuca