autor:

Adelina Damian-Fekete

» » Aluaturi si Foietaje

Un aluat, mai multe variante

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 decembrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 15 decembrie 2012

Ingrediente
Aluat:, 1 kg de făină, 2 plicuri de drojdie uscată, 2 linguriţe de sare, 3 linguri de ulei, 500 ml apă călduţă, , Variante de umplutură:, 1.Varză călită:, – o bucată de varză, -2 cepe mari, -Chimen măcinat, -Piper, -Boia iute, -Coriandru măcinat, -Ulei, 2.Brânză rasă, 3.Umplutură dulce, -1 cutie de brânză Făgăraş cu smântână, -500 ml de lapte, -2 linguri de zahăr, -1 plic de zahăr vanilat, -griş fin, -3-5 ouă, -puţin rom, -1 farfurie de afine

Dificultate: Medie Timp: 2h

4 voturi

Mod de preparare

Se amestecă făina cu drojdia şi se lasă 15 minute.Se pune sarea şi 1 linguriţă de zahăr în apa caldă, uleiul şi se frământă un aluat care se lasă la dospit până îşi dublează volumul.
Umpluturile se prepară înainte, cel puţin varza.
Se fierbe laptele cu zahărul şi grişul pâna iese ceva destul de consistent. Când se răceşte, se adaugă mirodeniile, brânza, afinele sau stafide etc.
Se pun şi gălbenuşurile şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă şi se adaugă la urmă.
Când aluatul e crescut, se frâmântă puţin să scoatem aerul, apoi se ia din ele şi se pun umpluturile. Se fac plăcinte care se pun în tava unsă cu puţin ulei şi se lasă la dospit, apoi se ung cu ou bătut.
Pentru umplutura dulce se întinde o foaie destul de mare care să ne acopere şi partea de sus. Eu am pus într-o tava rotundă care are partea de jos detaşabilă. Am uns-o cu ulei, am pus foaia având grijă la margini să nu torn umplutura şi pe aluatul cu care trebuie acoperit. Umplutura am turnat-o, am nivelat-o uşor şi am adus peste ea aluatul de pe margini, apoi am uns-o cu ou.
Am copt pe rând în cuptor. Când am scos plăcintele, le-am uns cu unt şi
le-am acoperit să se moaie.
Cea cu umplutură dulce am lăsat-o în formă să se răcească ca să nu se rupă. Am servit cu smântână/ iaurt pe deasupra.
Daca ti-a placut reteta noastra "Un aluat, mai multe variante" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
“Sfiha” sau  “Lahm bi’ajin”-Placinte  cu carne –specific tarilor arabe

“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne –specific tarilor arabe

Faina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta

37 voturi    17 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Biscuiti spritati

Biscuiti spritati

Se amesteca toate ingredientele (untul trebuie sa fie tinut in bucatarie) Se lucreaza doar cu furculita,

114 voturi    35 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 25 %
239.99 lei
179.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii

  • mira (Chef de cuisine) , 13 februarie 2013

    Foarte eficient, si placinte cu varza si desert!

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2012

    Delicioase!***** Mi-ai oprit si mie putin aluat pentru un langos??????

Dificultate

Medie

Timp

2h

4 voturi

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 kg de făină
  • 2 plicuri de drojdie uscată
  • 2 linguriţe de sare
  • 3 linguri de ulei
  • 500 ml apă călduţă
  • Variante de umplutură:
  • 1.Varză călită:
  • – o bucată de varză
  • -2 cepe mari
  • -Chimen măcinat
  • -Piper
  • -Boia iute
  • -Coriandru măcinat
  • -Ulei
  • 2.Brânză rasă
  • 3.Umplutură dulce
  • -1 cutie de brânză Făgăraş cu smântână
  • -500 ml de lapte
  • -2 linguri de zahăr
  • -1 plic de zahăr vanilat
  • -griş fin
  • -3-5 ouă
  • -puţin rom
  • -1 farfurie de afine

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

128 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

7 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

4 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

mira (Chef de cuisine)

Foarte eficient, si placinte cu varza si desert!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Paine coapta pe frunze de varza Paine coapta pe frunze de varza

1. MAIAUA: intr-un vas se freacă drojdia cu puțin zahăr și aproximativ 50 ml-100 ml apă ( din cea măsurată). Se lasă la dospit

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi cu susan Covrigi cu susan

In oala mixerului cernem fainele, adaugam drojdia si zaharul si amestecam cu suportul ptr framantat, adaugam uleiul si apa si, cand

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Pateuri cu branza sarata