autor:

Adelina Damian-Fekete

» » Aluaturi si Foietaje

Un aluat, mai multe variante

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 decembrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 15 decembrie 2012

Ingrediente
Aluat:, 1 kg de făină, 2 plicuri de drojdie uscată, 2 linguriţe de sare, 3 linguri de ulei, 500 ml apă călduţă, , Variante de umplutură:, 1.Varză călită:, – o bucată de varză, -2 cepe mari, -Chimen măcinat, -Piper, -Boia iute, -Coriandru măcinat, -Ulei, 2.Brânză rasă, 3.Umplutură dulce, -1 cutie de brânză Făgăraş cu smântână, -500 ml de lapte, -2 linguri de zahăr, -1 plic de zahăr vanilat, -griş fin, -3-5 ouă, -puţin rom, -1 farfurie de afine

Dificultate: Medie Timp: 2h

4 voturi

Mod de preparare

Se amestecă făina cu drojdia şi se lasă 15 minute.Se pune sarea şi 1 linguriţă de zahăr în apa caldă, uleiul şi se frământă un aluat care se lasă la dospit până îşi dublează volumul.
Umpluturile se prepară înainte, cel puţin varza.
Se fierbe laptele cu zahărul şi grişul pâna iese ceva destul de consistent. Când se răceşte, se adaugă mirodeniile, brânza, afinele sau stafide etc.
Se pun şi gălbenuşurile şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă şi se adaugă la urmă.
Când aluatul e crescut, se frâmântă puţin să scoatem aerul, apoi se ia din ele şi se pun umpluturile. Se fac plăcinte care se pun în tava unsă cu puţin ulei şi se lasă la dospit, apoi se ung cu ou bătut.
Pentru umplutura dulce se întinde o foaie destul de mare care să ne acopere şi partea de sus. Eu am pus într-o tava rotundă care are partea de jos detaşabilă. Am uns-o cu ulei, am pus foaia având grijă la margini să nu torn umplutura şi pe aluatul cu care trebuie acoperit. Umplutura am turnat-o, am nivelat-o uşor şi am adus peste ea aluatul de pe margini, apoi am uns-o cu ou.
Am copt pe rând în cuptor. Când am scos plăcintele, le-am uns cu unt şi
le-am acoperit să se moaie.
Cea cu umplutură dulce am lăsat-o în formă să se răcească ca să nu se rupă. Am servit cu smântână/ iaurt pe deasupra.
Daca ti-a placut reteta noastra "Un aluat, mai multe variante" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Croissante cu crenvursti

Croissante cu crenvursti

Se incepe cu a freca drojdia cu zaharul pana devine lichida. Din faina, apa, ulei, drojdia lichefiata,

1 vot    1 comentariu
2h
Aluaturi si Foietaje
Pateuri cu telemea de oaie  si za’atar-Pateuri cu carne-specific tarilor arabe

Pateuri cu telemea de oaie si za’atar-Pateuri cu carne-specific tarilor arabe

Se scoate aluatul pentru pateuri din congelator si se lasa cateva minute sa se dezghete. Umplutura

27 voturi    11 comentarii
40 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 13 februarie 2013

    Foarte eficient, si placinte cu varza si desert!

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2012

    Delicioase!***** Mi-ai oprit si mie putin aluat pentru un langos??????

Dificultate

Medie

Timp

2h

4 voturi

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 kg de făină
  • 2 plicuri de drojdie uscată
  • 2 linguriţe de sare
  • 3 linguri de ulei
  • 500 ml apă călduţă
  • Variante de umplutură:
  • 1.Varză călită:
  • – o bucată de varză
  • -2 cepe mari
  • -Chimen măcinat
  • -Piper
  • -Boia iute
  • -Coriandru măcinat
  • -Ulei
  • 2.Brânză rasă
  • 3.Umplutură dulce
  • -1 cutie de brânză Făgăraş cu smântână
  • -500 ml de lapte
  • -2 linguri de zahăr
  • -1 plic de zahăr vanilat
  • -griş fin
  • -3-5 ouă
  • -puţin rom
  • -1 farfurie de afine

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

81 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

mira (Chef de cuisine)

Foarte eficient, si placinte cu varza si desert!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine neagra cu chimen (pentru masina de facut paine)