Reteta postata pe: 02 iunie 2005
Ingrediente
Pentru 10 portii: 1 kg carne, 4 kg varză proaspata, 1 kg rosii, 200 g costita afumata, 200 g smintina, 100 ml vin, 200 ml ulei, (untura), 200 ml supa, sare, piper, foi dafin, cimbru, dupa gust.
Dificultate: Medie | Timp: 1h
Mod de preparare
Carnea se portioneaza, se spala si se fierbe inabusita in 1/2 din cantitatea de ulei cu putina supa sau apa. Spre sfirsitul inabusirii se adauga vinul, stropind bucatile de carne. Varza se curata de cotoare, se spala, se taie in fisii subtiri sub forma de fideluta, apoi se freaca cu sare. Costita se prajeste usor in tigaie, in uleiul ramas, apoi se adauga varza, foi de dafin, cimbru, piper boabe si putina apa pentru inabusire. Se fierbe varza inabusit, in cratita acoperita, cca 30 minute. Spre sfirsitul inabusirii se adauga rosiile care au fost curatate, spalate si taiate sferturi, apoi carnea cu sosul format. Se amesteca bine componentele si se introduce vasul in cuptor, mentinindu-se inca 40 minute. Se poate inabusi si pe plita, vasul fiind acoperit cu capac. Se verifica gustul. Se serveste in farfurie portia de carne cu varza deasupra si cu smintina.
l c (Bucatar sef):
Super! Am pus ciolan neafumat. Putin vin alb merge foarte bine cu varza dulce. Miroase foarte bine. Nu am mai pus smantana, pentru a-i simti mai bine gustul.