autor:

tania

» » , , Fripturi, Mancaruri cu carne, Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Varza cu rata in sos de rosii, ca la mama acasa

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 20 august 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 20 august 2017

Ingrediente
1 varza de 2,5 kg, 3 morcovi mijlocii, 2 rosii coapte si decojite, 3 cepe mijlocii, 3 ardei grasi(verde, rosu, galben)-2 linguri pasta de tomate, 250 ml suc de rosii proaspat sau conservat, 2 linguri vegeta(naturala), 1 legatura patrunjel, 1 legatura marar, cateva crengute de cimbru (verde sau uscat), sare, piper, ulei de masline, 1 rata (1,8-2 Kg), cateva foi de dafin, boabe de piper(facultativ), 1 lamaie

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

22 voturi

Mod de preparare

Este o reteta din Bucovina, cei ce au mancat asa ceva, nici pana acuma nu au uitat gustul si aroma deosebita. Se poate gati, fie la cuptor fie la ceaun, la foc mai iute, dar in ambele modalitati, vom obtine acelasi rezultat. Dupa cum vedeti si din ingredientele de mai sus, nu lipsesc legumele de sezon, de aceea am tinut sa v-o prezint in aceasta perioada ca sa va puteti rasfata, pana dispar de pe piata legumele si verdeturile proaspete. Mai intai ne vom ocupa de ratusca noastra.

Dupa ce a fost bine spalata si frecata cu putina lamaie si sare, se va lasa la scurs, dupa care o vom usca cu un prosop curat de bumbac. Daca rata este de curte, va trebui sa o punem la foc odata cu varza, cu totii stim ca ratele de curte fierb mai greu. Apoi ne vom ocupa de varza. Tocam nu prea marunt varza pe care o vom inabusi in putin ulei de masline, dupa care vom adauga rata taiata bucati nu prea mici (fie in 8 parti, fie in mai multe). Acoperim vasul si lasam sa scada putin varza ocupandu-ne de legume. Cele 3 cepe le vom toca marunt si le vom pune la calit in ulei de masline (cca 30ml), iar intre timp vom curata morcovii si-i vom da pe razatoare, iar ardeii grasi ii vom curata de codite si seminte, dupa care ii vom taia cubulete, nu prea marunte. La fel vom proceda si cu rosiile, dupa ce au fost in prealabil decojite le vom toca si le vom adauga impreuna cu celelalte legume taiate peste ceapa calita. Vom lasa circa 10 minute, pana legumele si-au schimbat putin culoarea, apoi vom adauga și sucul de rosii; vom mai lasa 5 minute sa mai fiarba si vom pune totul peste varza cu rata, care inca fierbe la foc potrivit. Vom amesteca bine si vom adauga in final si verdeturile tocate marunt, crengutele de cimbru, foile de dafin, vegeta si vom asezona cu sare si piper. Cine doreste, mai poate adauga si alte contimente, dupa preferintele si gustul fiecaruia. Dupa parerea mea, aceasta mancare de rata cu varza, nu ar mai avea nevoie decat doar de sare si putin piper negru, proaspat macinat. Gustul ei aromat si de neuitat vine de la toate legumele si desigur verdeturile proaspete si crengutile de cimbru. Lasam sa fiarba la foc mic inca vreo 15-20 de min, pana ne asiguram ca rata si varza sunt bine gatite. Nu trebuie lasat prea mult ca sa nu scada sosul, pentru ca mancarica noastră e mult mai gustoasa avand mai mult sos. Daca a scazut prea mult, putem adauga 1/2 pahar de apa fiarta si mai lasam cateva minute sa clocotească, dupa care putem sa intrerupem focul. Se servește caldă, alături de mămăliguță și cine dorește, poate servi și cu smântână. Este o mâncare foarte sănătoasă, bogată în vitamine, minerale, fibre și proteine. Deci este recomandat sa mancam mai des varza cu legume, cu sau fara carne. Am obtinut o mancare foarte gustoasa și delicioasă.

Vă doresc pofta buna!


Daca ti-a placut reteta noastra "Varza cu rata in sos de rosii, ca la mama acasa" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Vinete umplute cu pui

Vinete umplute cu pui

Se taie vinetele in jumatate,pe lung,se cresteaza usor cu cutitul si se condimenteaza cu sare si

27 voturi    13 comentarii
1h 15 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Supa de fasole verde cu costita afumata

Supa de fasole verde cu costita afumata

Tocam marunt ceapa. Taiem telina in cuburi mici. Tocam ardeiul in fasii subtiri. Taiem morcovii in

2 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

22 voturi

Ingrediente

  • 1 varza de 2,5 kg
  • 3 morcovi mijlocii
  • 2 rosii coapte si decojite
  • 3 cepe mijlocii
  • 3 ardei grasi(verde
  • rosu
  • galben)-2 linguri pasta de tomate
  • 250 ml suc de rosii proaspat sau conservat
  • 2 linguri vegeta(naturala)
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura marar
  • cateva crengute de cimbru (verde sau uscat)
  • sare
  • piper
  • ulei de masline
  • 1 rata (1,8-2 Kg)
  • cateva foi de dafin
  • boabe de piper(facultativ)
  • 1 lamaie

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    0 comentarii
35 min
Aperitive
BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

Mod de preparare BAME CU CARNE DE VITA Carnea de vita se spala si se portioneaza. Ceapa se curata,

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Pui dulce-acrisor pe pat de varza de bruxelles Pui dulce-acrisor pe pat de varza de bruxelles

Se amesteca int-un bol sosul de soia, melasa de rodie, mierea, uleiul de masline, boiaua afumata, piperul cayenne, coaja rasa de la

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Fripturi
Placinta cu carne Placinta cu carne

Se pune faina intr-un vas, peste faina se pune praful de copt, praful de sare si se omogenizeaza. Se adauga untul la temperatura camerei,

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive cu carne
Tarte cu branza de capra si rosii cherry