autor:

Pur_si_simplu_papa_bun

» » Bucate la borcan

Zacuscă cu fasole boabe

Autor: Pur_si_simplu_papa_bun (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 18 septembrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Pur_si_simplu_papa_bun (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 18 septembrie 2011

Ingrediente
&bull 1 kg fasole boabe, &bull 3 kg de gogoșari, &bull 1 kg ceapă, &bull 1 kg de morcovi, &bull 1 l bulion, &bull 1/2 l ulei, &bull 3 foi de dafin, &bull piper, sare, &bull 1 aspirină pisată

Dificultate: Medie Timp: 5h 45 min

52 voturi

Mod de preparare

Dragii mei trebuie să recunosc că sunt un fan declarat al zacuștii, indiferent dacă e cu vinete, fasole, ciuperci etc. Cât despre numărul rețetelor... ce să mai povestim... vorba aceea ... "câte bordeie, atâtea obiceie" :)).

În concluzie, am să vă împărtășesc rețeta de zacuscă cu fasole boabe care o fac eu.

De data asta am folosit fasole boabe proaspătă, dar la fel de bine se poate folosi și cea uscată, doar să o puneți la înmuiat cu o seară înainte și să o fierbeți bine.

Astfel, am pus fasolea la fiert (fiind proaspătă a fiert în kuktă aproximativ un sfert de oră), după care am scurs-o și un sfert din cantitate am păstrat-o boabe, iar restul am mărunțit-o cu robotul de bucătărie.

Morcovii i-am fiert separat, gogoșarii și ceapa i-am curățat și apoi, i-am mărunțit pe fiecare separat.

Eu fierb zacusca în cuptor, astfel că nu am trebuie să am grijă de ea să nu se prindă sau, mai mult, să-mi „pictez” bucătăria și să curăț 3 zile stopii de zacuscă de pe pereți.

Dacă tot am kukta, am folosit-o din plin, binențeles fără capac, deoarece e mare și îmi încape tot amestecul în ea (până anul trecut fierbeam zacusca în 2 vase, că de... oricum aș aduna cantitățile tot 8 l de amestec îmi ies :)).

Am pus uleiul la încins și am călit ceapa și gogoșarii timp de 5-7 minute pe aragaz, după care am mutat oala în cuptor și am lăsat-o să fiarbă 2 ore. De vreo 2 ori am mestecat și am curățat de bucățele de gogoșari sau ceapă arse (dacă este cazul) marginea interioară a oalei cu un șervet umed și curat.

După cele 2 ore am pus restul ingredientelor în oală, am amestecat bine și le-am pus în continuare la cuptor pentru încă 2-3 ore până se ridică uleiul deasupra. Spre final am adăugat foile de dafin.

Până a fiert zacusca în cuptor, am spălat borcanele și le-am așezat pe aragaz culcate pentru a se usca și steriliza (se încăzesc de la căldura cuptorului).

Zacusca, pe care am sărat-o și piperat-o, am turnat-o în borcanele încălzite, am presărat puțină aspirină în fiecare borcan, am capsat bine capacele și le-am pus la culcuș în pătură să se răcescă încet.

Recunosc că zacusca implică multă muncă, dar rezultatul este delicios și merită savurat pe o felie de pâine neagră sau de secară, într-o zi sau seară de toamnă târzie sau de iarnă :)).

Să aveți poftă bună!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacuscă cu fasole boabe" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Bucate la borcan
Zacusca de fasole alba boabe

Zacusca de fasole alba boabe

Fasolea se alege, se spala si se pune la fiert pana cand scade si bobul este moale. Ceapa se curata

0 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi
Zacuscă de fasole boabe(pregătită dietetic)

Zacuscă de fasole boabe(pregătită dietetic)

Fasolea se pune la înmuiat în apă rece, după ce se spală bine. Se fierbe fasolea până se moaie

5 voturi    1 comentariu
9h 30 min
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 24 %
249.99 lei
189.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 3 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    Nicoleta_Balaban (Maestru bucatar):

    delicioasa testata si mancata anainte de a veni iarna maine o fac din nou

  • Fara foto

    Nicoleta_Balaban (Maestru bucatar):

    delicioasa testata si mancata anainte de a veni iarna maine o fac din nou

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine):

    ZACUSCA... a iesit o minune... foarte buna!!! Multzumesc de retzeta!

  • 15 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ramo Ramonella , 22 septembrie 2015

    nu e adevarat,nici nu se simt,morcovii dau dulceata si ajuta sa nu ai arsuri la stomac.Multi au arsuri din cauza zacustii.

  • Fara foto

    Nicoleta_Balaban (Maestru bucatar) , 19 septembrie 2014

    am facut-o e delicioasa!!! maine o fac din nou multumiri pentru reteta

  • Fara foto

    Rodica , 17 august 2014

    Daca pui destul ulei, torni zacusca in borcanele fierbiniti si le pui la paturi, la ce-ti mai trebuie aspirine? Eu nu am folosit niciodata aspirine in mancare, decat ca medicamente!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 11 noiembrie 2013

      Si eu pun morcov,e mai dulce

    • Fara foto

      Balint Szekely , 05 octombrie 2013

      aia cu fusaica ai mama...

    • Fara foto

      Calin Boer , 04 octombrie 2013

      cred ca e buna cu si fara morcovi

    • Fara foto

      Raluca Teelesa , 02 octombrie 2013

      morcovii o indulcesc mai tare

    • Fara foto

      Doros Ileana , 20 septembrie 2013

      e buna si cu morcovi si fara

    • Fara foto

      Iancu Mariana , 10 septembrie 2013

      Si eu fac zacusca see you fasole, pun si morcovi, cam jumatate kg si-mi place rezultatul. Voi incerca see you 1 kg morcovi, nu are ce sa strice. Merci pentru reteta.

    • Fara foto

      Ciuculin Adriana , 25 august 2013

      nici eu nu puneam de obicei morcovi, dar o sa incerc si reteta asta see you morcovi, nu cred ca are ce sa strice.

    • Fara foto

      Jutka Mocan , 19 august 2013

      Eu fac zacusca dar nu pun morcovisi imi ies ffff foarte gustosi.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2013

      Ce bunatate, pun o poza cu zacusca mea, tot cu fasole.

    • Fara foto

      adrianbv (Bucatar) , 10 noiembrie 2012

      Excelenta reteta. M-am chinuit putin cu ea caci am fiert-o pe aragaz (nu mi-a incaput oala in cuptor) dar iesit o zacusca senzationala. 5 stele

    • Pur_si_simplu_papa_bun

      Pur_si_simplu_papa_bun (Chef de cuisine) , 20 septembrie 2011

      Multumesc pentru stelutze si sa ai pofta buna la zacusca :))!!

    • Lucia

      Lucia (Chef de cuisine) , 20 septembrie 2011

      O minunatzie! Si mie imi place la nebunie zacusca! Si cu vinete si cu ardei si cu ciuperci si cu de toate, numai zacusca sa fie! De aceea 5 stelutze :) Multzumesc pentru retzeta!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

5h 45 min

52 voturi

Ingrediente

  • &bull 1 kg fasole boabe
  • &bull 3 kg de gogoșari
  • &bull 1 kg ceapă
  • &bull 1 kg de morcovi
  • &bull 1 l bulion
  • &bull 1/2 l ulei
  • &bull 3 foi de dafin
  • &bull piper
  • sare
  • &bull 1 aspirină pisată

Raporteaza reteta

Retete
de Pur_si_simplu_papa_bun
Friptură cu pachețele de cartofi, piure de țelină și ceapă caramelizată

Friptură cu pachețele de cartofi, piure de țelină și ceapă caramelizată

Într-un vas ceramic am pus ceapă și usturoi verde tocate, peste care am așezat bucățile de

15 voturi    4 comentarii
3h 15 min
Fripturi
Prăjitură cu foi cu miere de albine

Prăjitură cu foi cu miere de albine

Se face crema conform indicațiilor de pe pachet, apoi se încorporează margarina în cremă, cu

15 voturi    19 comentarii
1h 10 min
Dulciuri diverse
Pulpe de pui cu găluște

Pulpe de pui cu găluște

Pulpele se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se prăjesc în ulei, apoi se adaugă cepele

10 voturi    7 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Nicoleta_Balaban (Maestru bucatar)

am facut-o e delicioasa!!! maine o fac din nou multumiri pentru reteta

Adauga reteta
Retete

din Bucate la borcan

Gogosari in sos de mustar si bulion Gogosari in sos de mustar si bulion

Se pun toate intr-o oala (fara gogosari) si se fierb 30 min amestecand des (o sa miroasa toata bucataria a otet, dar trece repede dupa

9 voturi    16 comentarii
1h 40 min
Bucate la borcan
Cascaval marinat Cascaval marinat

Se amesteca piperul, rozmarinul tăiat, fulgii de ardei și cuișoarele. Cașcavalul se taie bucățele și se pune în borcan,

3 voturi    2 comentarii
nespecificat
Bucate la borcan
Tocană de ardei cu orez