autor:

Pur_si_simplu_papa_bun

» » Bucate la borcan

Zacuscă cu vinete

Autor: Pur_si_simplu_papa_bun (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 16 octombrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Pur_si_simplu_papa_bun (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 16 octombrie 2011

Ingrediente
Ingrediente pentru o porție:, &bull 4 kg vinete, &bull 3 kg gogoșari, &bull 1 kg ceapă, &bull 1kg morcovi, &bull 1 l bulion, &bull 1/2 l ulei, &bull sare, piper, foi de dafin, &bull 1 aspirină pisată

Dificultate: Medie Timp: 6h 15 min

17 voturi

Mod de preparare

Poate e un pic cam târzie postarea mea cu zacusca de vinete, dar dacă nu ați apucat să o faceți vă scriu varianta care îmi place mie și pe care o fac deja de vreo 4 ani.

Vinetele le-am copt anul acesta prin iulie și le-am pus în congelator, în așteptarea zacuștii, pe care o fac în septembrie sau începutul lui octombrie. Astfel că le-am lăsat să se decongeleze și să se scurgă bine de zeamă, apoi le-am tocat cu robotul de bucătărie.

Gogoșarii și ceapa se spală, se curăță și se toacă. Morcovii se fierb în coajă, apoi, după ce se răcesc, se curăță de coajă și se mărunțesc și ei. Trăiască robotul de bucătărie, nu?

Am pus uleiul la încins și am călit ceapa și gogoșarii timp de 5-7 minute pe aragaz, după care am mutat oala în cuptor și am lăsat-o să fiarbă 2 ore. De vreo 2 ori am mestecat și am curățat de bucățele de gogoșari sau ceapă arse (dacă este cazul) marginea interioară a oalei cu un șervet umed și curat.

După cele 2 ore am pus morcovii și vinetele în oală, am amestecat bine și le-am pus în continuare la cuptor pentru încă 2-3 ore până se ridică uleiul deasupra.

Spre final am adăugat foile de dafin și piperul măcinat (nu mă încântă să găsesc boabe de piper prin zacuscă).

Până a fiert zacusca în cuptor, am spălat borcanele și le-am așezat pe aragaz culcate pentru a se usca și steriliza (se încăzesc de la căldura cuptorului).

Zacusca, pe care am sărat-o, am turnat-o în borcanele încălzite, am presărat puțină aspirină în fiecare borcan, am capsat bine capacele și le-am pus la culcuș în pătură să se răcescă încet până a doua zi seara.

Eu aș mânca zacuscă de dimineața și până seara, atât de mult îmi place. Sper să vă bucurați și voi în tihnă de o felie de pâine cu zacuscă.

Să aveți poftă bună!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacuscă cu vinete" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Bucate la borcan
Zacusca de vinete

Zacusca de vinete

Ceapa se taie julienne, ardeiul se taie marunt si se pun la foc cu putin ulei. Cand ceapa incepe

2 voturi    2 comentarii
45 min
Retete vegetariene
Zacusca de Vinete

Zacusca de Vinete

Vinetele se coc pe foc direct sau in tava la cuptor, dupa ce s-au copt se curata si se spala cu apa

7 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Victoria Stefanache , 23 august 2015

    Si inca ceva! Nu se fierb morcovii! Acestia se dau pe razatoare si se pun la fiert imediat dupa ceapa calita. Rezulta o culoare portocalie, superba. Cand va scadea apa din ei, vor fi fierti si cu o dulceata aparte.

  • Fara foto

    Victoria Stefanache , 23 august 2015

    NICIODATA, dar, niciodata, nu se pune aspirina in zacusca. E obligatorie, de fapt, ca la orice conserva, STERILIZAREA, PRIN FIERBEREA BORCANELOR PLINE! Astfel puteti avea zacusca si 2 ani, daca ati preparat prea multa. Bulionul se pune spre sfarsit cand toate legumele sunt fierte, altfel acesta va intari legumele si nu se vor mai muia deloc, oricat le-ati fierbe.

  • Fara foto

    Zenovia Va , 23 august 2015

    Sunt curioasa cum se curata de coaja morcovul fiert ...

    • Fara foto

      Mihaela Ile , 21 august 2014

      cand ai adugat bulionul?

    • Fara foto

      Iuliana Balasa , 20 august 2014

      Eu pun ardei gras rosu ,pentru ca (in Irlanda )nu se gaseste gogosar .Morcov nu am pus niciodata si nici aspirina .Pun ulei foarte incins si bag in cuptorul incins . Bulionul il pun odata cu vinetele si celelelte .Eu cand calesc ceapa pun si 2-3 borcane de ciuperci taiate(290gr ) .Mai adaug spre sfarsit putin zahar ,ii da o usoara dulceata (probabil unde nu pun morcov eu )Incercati ! ZACUSCA E BUNA IN ORICE ANOTIMP ! REUSITA DOAMNELOR !

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 11 august 2014

      hmmm, o bunatate...

    • Fara foto

      Carmen Güven , 25 iulie 2014

      ardei roşu şi ın loc de vinete poti pune ciuperci

    • Fara foto

      Mirela Tiziano , 15 noiembrie 2013

      Daca nu am gogosar pot sa pun ardei gras iese la fel.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 11 noiembrie 2013

      Eu pun toate legumele in lada si zacusca fac proaspata ori de cate ori vrem.

    • Fara foto

      Jenica Hategan , 14 august 2013

      Bulionul cand s-a adaugat?

    • Lucia

      Lucia (Chef de cuisine) , 17 iulie 2012

      O delicatese! Imi place nespus de mult zacusca!

    • raluka

      raluka (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2011

      Arata bine zacusca ta!!Si eu am facut,dar eu nu pun morcovi.

    • Pur_si_simplu_papa_bun

      Pur_si_simplu_papa_bun (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2011

      Mihai sunt convinsa ca va iesi buna, vezi daca gasiti ardei capia. Sunt la fel de buni ca si gogosarii!

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2011

      Buna reteta, pacat ca nu avem in Irlanda gogosari dar facem cu ce avem ca sa iasa cat de cat.*****

    • www.divainbucatarie.ro

      www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2011

      Pur si simplu preferata mea!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

6h 15 min

17 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru o porție:
  • &bull 4 kg vinete
  • &bull 3 kg gogoșari
  • &bull 1 kg ceapă
  • &bull 1kg morcovi
  • &bull 1 l bulion
  • &bull 1/2 l ulei
  • &bull sare
  • piper
  • foi de dafin
  • &bull 1 aspirină pisată

Raporteaza reteta

Retete
de Pur_si_simplu_papa_bun
Friptură cu pachețele de cartofi, piure de țelină și ceapă caramelizată

Friptură cu pachețele de cartofi, piure de țelină și ceapă caramelizată

Într-un vas ceramic am pus ceapă și usturoi verde tocate, peste care am așezat bucățile de

15 voturi    4 comentarii
3h 15 min
Fripturi
Prăjitură cu foi cu miere de albine

Prăjitură cu foi cu miere de albine

Se face crema conform indicațiilor de pe pachet, apoi se încorporează margarina în cremă, cu

16 voturi    19 comentarii
1h 10 min
Dulciuri diverse
Pulpe de pui cu găluște

Pulpe de pui cu găluște

Pulpele se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se prăjesc în ulei, apoi se adaugă cepele

10 voturi    7 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

valentina ionita (Chef de cuisine)

hmmm, o bunatate...

Adauga reteta
Retete

din Bucate la borcan

Gogosari in sos de mustar si bulion Gogosari in sos de mustar si bulion

Se pun toate intr-o oala (fara gogosari) si se fierb 30 min amestecand des (o sa miroasa toata bucataria a otet, dar trece repede dupa

9 voturi    16 comentarii
1h 40 min
Bucate la borcan
Cascaval marinat Cascaval marinat

Se amesteca piperul, rozmarinul tăiat, fulgii de ardei și cuișoarele. Cașcavalul se taie bucățele și se pune în borcan,

3 voturi    2 comentarii
nespecificat
Bucate la borcan
Zacusca fina, cu arome noi