autor:

valentina ionita

» » , Aperitive, Mancaruri cu peste

Zacusca de peste (Reteta originala preluata de la Manastirea Varatec)

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 27 noiembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 27 noiembrie 2010

Ingrediente
4 kg de peste (se poate folosi orice fel de peste intreg sau file), 4 kg ceapa curatata si taiata pestisori, 1 kg morcov, 1 l ulei, 1 kg ardei capia sau gogosari copti, 3-4 linguri bulion sau pasta de tomate, sare,piper dupa gust, 4-5 linguri zahar

Dificultate: Redusa Timp: 3h

68 voturi

Mod de preparare

Aceasta reteta am descoperit-o la Manastirea Varatec cu vreo 15 ani in urma ... Este una dintre retetele cu care ne incanta maicutele noastre ori de cate ori se iveste ocazia... Ne place tare mult si o prepar si acasa avand avantajul ca se poate prepara in tot cursul anului...

Ceapa se curata,se spala si se taie pestisori.Ardeii capia sau gogosarii se coc ,se curata de pielite,se scurg si se taie cubulete.
Morcovii se curata,se spala si se dau pe razatoarea mare .
Pestele se dezoseaza si se da prin masina de tocat. Oasele si capetele se fierb cateva minute,iar carnea fiarta se sfarama si se amesteca cu pestele deja tocat.
Se calesc in ulei pe rand ceapa,morcovul,pestele ,ardeii sau gogosarii,se adauga zaharul,bulionul sau pasta de tomate ,condimentele si se lasa sa fiarba la foc mic pana capata o consistenta mai groasa.Se pune zacusca fierbinte in borcane.Borcanele se invelesc in ziare sau hartie si se fierb in baie de aburi cca 20 de minute. Borcanele se lasa sa se raceasca pana a doua zi ,dupa care se scot din apa,se despacheteaza,se sterg si se depoziteaza in beci,in pivnita,in camara sau pe balcon.
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de peste (Reteta originala preluata de la Manastirea Varatec)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu peste
STORCEAG ca la  SF.GHEORGHE

STORCEAG ca la SF.GHEORGHE

- Se pun 2 litri apă cu sarea şi piperul la fiert -Se taie în bucăţele cât mai mărunte

9 voturi    2 comentarii
1h 20 min
Mancaruri cu peste
Peste la cuptor cu garnitura de orez

Peste la cuptor cu garnitura de orez

1. Pestele se curata si se spala in citeva ape; 2. Ceapa, patrunjelul, usturoiul de toaca marunt; 3.

2 voturi    2 comentarii
2h
Mancaruri cu peste

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 20 %
999.99 lei
799.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 17 comentarii

  • Adina Bacanu , 05 septembrie 2014

    Este incompleta reteta...pestele cand se pune...morcovii la fel????

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 aprilie 2014

    Ramona , aici gasesti reteta http://www.gustos.ro/retete-culinare/peste-stavrizi-la-borcan.html Doamne ajuta

  • David Ramona-elena , 04 aprilie 2014

    Este incompleta reteta...pestele cand se pune...morcovii la fel????

    • Doinita Horjea , 04 decembrie 2013

      chiar cand se pune pestele?

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 30 octombrie 2013

      O sa va placa cu siguranta...Doamne ajuta!

    • Fabian Patrisia , 29 octombrie 2013

      pestele trebuie fiert inti un am inteles va multumesc .eu am mincat si cred ca e cea mai buna zacusca

    • Katy Kaleis , 27 octombrie 2013

      multumesc ,o voi face si eu.

    • Edi Fcsb Boss , 04 septembrie 2013

      super zacusca! (maicile gatesc cel mai bine!)

    • Ramona Stoian , 31 august 2013

      tot asa reteta am si eu , doar ca pun otet si pestele intreg, sprot.

    • Mariana Arcan , 26 august 2013

      NU INTELEG CAND SE PUNE PESTELE E INCOMPLET.

    • petrica , 19 iulie 2013

      am sa incerc si eu

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Intr-adevar si se poate prepara oricand...

    • tatiana

      tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      E excelenta !, ce buna e si in zilele cu dezlegare la peste.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 decembrie 2010

      Cu multa placere...Este tare gustoasa intr-adevar...

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 30 noiembrie 2010

      Trebuie sa fie foarte aromata.Multumesc pentru reteta.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2010

      Multumesc mult...Sa-mi spui daca ti-a placut...

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 27 noiembrie 2010

      Nu am facut niciodata zacusca din peste dar pentru ca am in frigider file de pangasius maine ii voi face "proba ".Cred ca este o bunatate.Felicitari Valentina !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h

68 voturi

Ingrediente

  • 4 kg de peste (se poate folosi orice fel de peste intreg sau file)
  • 4 kg ceapa curatata si taiata pestisori
  • 1 kg morcov
  • 1 l ulei
  • 1 kg ardei capia sau gogosari copti
  • 3-4 linguri bulion sau pasta de tomate
  • sare,piper dupa gust
  • 4-5 linguri zahar

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita
Rulada din omleta

Rulada din omleta

Fiecare omleta se face din 2 oua .Se bat cele 2 oua cu putin piper ,condimente, se amesteca cu putin

50 voturi    4 comentarii
40 min
Aperitive cu oua
Mucenici  de post la cuptor

Mucenici de post la cuptor

Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte

95 voturi    32 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

76 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post

valentina ionita (Chef de cuisine)

Ramona , aici gasesti reteta http://www.gustos.ro/retete-culinare/peste-stavrizi-la-borcan.html Doamne ajuta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu peste

Pilaf grecesc cu creveti si ierburi Pilaf grecesc cu creveti si ierburi

Se spala bine crevetii si se pun la fiert in apa clocotita 5 minute, dupa care se strecoara si se dau de o parte.Incalziti uleiul de

0 voturi    1 comentariu
nespecificat
Mancaruri cu peste
Mici din carne de peste Mici din carne de peste

Feliile de pește se pun în apă cu sare și zeamă de lămâie pentru 10-15 minute. După aceea se scurg bine şi se pun

1 vot    0 comentarii
30 min
Mancaruri cu peste
File de pangasius pe gratar