autor:

valentina ionita

» » , Aperitive, Mancaruri cu peste

Zacusca de peste (Reteta originala preluata de la Manastirea Varatec)

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 27 noiembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 27 noiembrie 2010

Ingrediente
4 kg de peste (se poate folosi orice fel de peste intreg sau file), 4 kg ceapa curatata si taiata pestisori, 1 kg morcov, 1 l ulei, 1 kg ardei capia sau gogosari copti, 3-4 linguri bulion sau pasta de tomate, sare, dupa gust, 4-5 linguri zahar

Dificultate: Redusa Timp: 3h

45 voturi

Mod de preparare

Aceasta reteta am descoperit-o la Manastirea Varatec cu vreo 15 ani in urma ... Este una dintre retetele cu care ne incanta maicutele noastre ori de cate ori se iveste ocazia... Ne place tare mult si o prepar si acasa avand avantajul ca se poate prepara in tot cursul anului...

Ceapa se curata,se spala si se taie pestisori.Ardeii capia sau gogosarii se coc ,se curata de pielite,se scurg si se taie cubulete.
Morcovii se curata,se spala si se dau pe razatoarea mare .
Pestele se dezoseaza si se da prin masina de tocat. Oasele si capetele se fierb cateva minute,iar carnea fiarta se sfarama si se amesteca cu pestele deja tocat.
Se calesc in ulei pe rand ceapa,morcovul,pestele ,ardeii sau gogosarii,se adauga zaharul,bulionul sau pasta de tomate ,condimentele si se lasa sa fiarba la foc mic pana capata o consistenta mai groasa.Se pune zacusca fierbinte in borcane.Borcanele se invelesc in ziare sau hartie si se fierb in baie de aburi cca 20 de minute. Borcanele se lasa sa se raceasca pana a doua zi ,dupa care se scot din apa,se despacheteaza,se sterg si se depoziteaza in beci,in pivnita,in camara sau pe balcon.
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de peste (Reteta originala preluata de la Manastirea Varatec)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu peste
Hamsii prajite

Hamsii prajite

Pestele se curata de intestine si se spala foarte bine sub jet de apa rece.Se pune pestele intr-o

16 voturi    18 comentarii
45 min
Mancaruri cu peste
Somon cu ciuperci

Somon cu ciuperci

Se trece somonul printr-un sos din ulei si zeama de lamaie, se asaza intr-un vas de yena pe un pat

11 voturi    7 comentarii
1h
Mancaruri cu peste

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei

Panini Maker Large

- 49 %
389.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 17 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Adina Bacanu , 05 septembrie 2014

    Este incompleta reteta...pestele cand se pune...morcovii la fel????

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 aprilie 2014

    Ramona , aici gasesti reteta http://www.gustos.ro/retete-culinare/peste-stavrizi-la-borcan.html Doamne ajuta

  • Fara foto

    David Ramona-elena , 04 aprilie 2014

    Este incompleta reteta...pestele cand se pune...morcovii la fel????

    • Fara foto

      Doinita Horjea , 04 decembrie 2013

      chiar cand se pune pestele?

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 30 octombrie 2013

      O sa va placa cu siguranta...Doamne ajuta!

    • Fara foto

      Fabian Patrisia , 29 octombrie 2013

      pestele trebuie fiert inti un am inteles va multumesc .eu am mincat si cred ca e cea mai buna zacusca

    • Fara foto

      Katy Kaleis , 27 octombrie 2013

      multumesc ,o voi face si eu.

    • Fara foto

      Edi Fcsb Boss , 04 septembrie 2013

      super zacusca! (maicile gatesc cel mai bine!)

    • Fara foto

      Ramona Stoian , 31 august 2013

      tot asa reteta am si eu , doar ca pun otet si pestele intreg, sprot.

    • Fara foto

      Mariana Arcan , 26 august 2013

      NU INTELEG CAND SE PUNE PESTELE E INCOMPLET.

    • Fara foto

      petrica , 19 iulie 2013

      am sa incerc si eu

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Intr-adevar si se poate prepara oricand...

    • tatiana

      tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      E excelenta !, ce buna e si in zilele cu dezlegare la peste.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 decembrie 2010

      Cu multa placere...Este tare gustoasa intr-adevar...

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 30 noiembrie 2010

      Trebuie sa fie foarte aromata.Multumesc pentru reteta.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2010

      Multumesc mult...Sa-mi spui daca ti-a placut...

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 27 noiembrie 2010

      Nu am facut niciodata zacusca din peste dar pentru ca am in frigider file de pangasius maine ii voi face "proba ".Cred ca este o bunatate.Felicitari Valentina !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h

45 voturi

Ingrediente

  • 4 kg de peste (se poate folosi orice fel de peste intreg sau file)
  • 4 kg ceapa curatata si taiata pestisori
  • 1 kg morcov
  • 1 l ulei
  • 1 kg ardei capia sau gogosari copti
  • 3-4 linguri bulion sau pasta de tomate
  • sare, dupa gust
  • 4-5 linguri zahar

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita
Rulada din omleta

Rulada din omleta

Fiecare omleta se face din 2 oua .Se bat cele 2 oua cu putin piper ,condimente, se amesteca cu putin

48 voturi    4 comentarii
40 min
Aperitive cu oua
Mucenici  de post la cuptor

Mucenici de post la cuptor

Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte

95 voturi    32 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

74 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post

valentina ionita (Chef de cuisine)

Ramona , aici gasesti reteta http://www.gustos.ro/retete-culinare/peste-stavrizi-la-borcan.html Doamne ajuta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu peste

Plachie cu peste file Plachie cu peste file

Intr-un vas yena, aranjam straturi de legume, ardeii taiati cuburi sau fasii, rosii felii subtiri, ceapa solzi subtiri, le stropim cu

0 voturi    0 comentarii
1h 25 min
Mancaruri cu peste
Tarta cu ton si legume Tarta cu ton si legume

Pregatim intai legumele pentru umplutura. Taiem ardeii cuburi si ceapa si le calim in cele 2 linguri de ulei pana se inmoaie putin. Patrunjelul

1 vot    0 comentarii
1h 15 min
Aperitive
Midiile marinarului (Mexilhões á Marinheiro)