Noi am stat de vorba cu
Ruxandra Micu, autoarea blogului
Gourmandelle, iar ea ne-a impartasit cateva dintre secretele ei. In plus, ne-a imbogatit cartile de bucate cu trei idei de salate delicioase, numai bune pentru dat kilogramele jos.
"
Atunci cand doresc sa mai scap de cateva kilograme in plus, pregatesc salate bogate in vitamine si minerale, facute cu legume si verdeturi proaspete. Printre salatele mele preferate se numara salata detoxifianta, salata de untisor cu dressing de otet balsamic si salata de vara cu rosii cherry coapte. Toate cele trei retete mentionate sunt sarace in calorii, bogate in nutrienti si ofera mineralele si vitaminele necesare pentru o dantura sanatoasa! Pentru a-mi proteja dantura si de eroziunea acida, ma straduiesc sa reduc cat mai mult durata contactului dintre dantura si substantele acide din alimentele folosite. Astfel, imi modelez silueta si imi protejez dintii in acelasi timp!", a marturisit Ruxandra.
Si pentru ca stim ca v-ar mai fi de ajutor niste retete de mancaruri pentru dieta pe care sa le consumati fara grija substantelor acide, va indemnam sa testati urmatoarele preparate si la voi in bucatarie.
Mic dejun si iaurt cu cereale

Somon cu sos de piper verde

Prajitura dietetica cu branza si cirese

Consumul frecvent de alimente şi băuturi cu conţinut acid poate determina eroziunea acidă, una dintre principalele cauze ale uzurii dentare. Eroziunea acidă este ireversibilă şi numai medicul dentist poate identifica cele cinci semne incipiente ale acesteia asupra dinţilor: smalţ vulnerabil, subţiere, aspect translucid sau transparent, îngălbenire şi aspect lipsit de strălucire.
Eroziunea acidă era în general considerată o problemă a persoanelor vârstnice, problemă care se agravează o dată cu înaintarea în vârstă, însă, un studiu ⃰ recent, efectuat la persoane cu vârsta între 18 şi 35 de ani, a constatat în mod surprinzător faptul că aproximativ 30% dintre persoanele din această categorie de vârstă prezintă deja semnele specifice eroziunii acide.
O alimentaţie bogată în substanţe acide poate afecta dinţii mai mult decât s-ar crede. Chiar şi numai patru expuneri pe zi la substanţe acide pot constitui un risc pentru smalţul dentar. În mod surprinzător, nu numai băuturile carbogazoase şi vinul sunt implicate. Şi alimente considerate sănătoase ne expun la substanţe acide – fructe, sucuri de fructe şi chiar sosuri pentru salată.
*Bourgeois, D. et al. Is Dental Erosion and dental hipersensibility: a Public Health Problem: Rationale of the European Collaborative Study. Presented at 101st FDI Annual World Dental Congress, 28 – 31st August 2013, Istanbul, Turkey.
Comentarii