Si ce am putea sa pregatim pe o asa caldura, daca nu niste salate gustoase de sezon? Sunt usor de transportat, usor de pastrat si chiar usor de pregatit la fata locului cu pricina, fie ca decidem sa ne intalnim cu prietenii in parc, la padure sau la malul marii.
Desigur, chiar daca iesim la distractie, sa ne rasfatam papilele gustative, trebuie sa ne gandim si la sanatatea danturii noastre pe care trebuie sa o protejam, pe cat posibil, de eroziunea acida. Pentru a afla care sunt salatele specifice sezonului acesta si cum ne putem proteja dantura de alimentele acide din aceste preparate, am discutat cu
Cristi Roman, blogger culinar la
foodblog.ro. El ne-a dezvaluit ca incearca sa-si pastreze dintii sanatosi cat mai mult si, in acest scop, consulta medicul dentist cel putin de doua-trei ori pe an. In plus, el tine cont de cateva dintre recomandarile pentru prevenirea erodarii smaltului: reduce timpul de contact dintre substantele acida si dantura, consuma bauturile carbogazoase cat mai rapid si cauta intotdeauna noi produse cu rol de reminalizare pentru ingrijirea dintilor.
Si pentru ca are grija de sanatatea sa, dar, in acelasi timp, este si foarte pasionat de gatit, Cristi ne-a impartasit 5 retete de salate delicioase pe care le putem pregati pe timpul verii, cu produse proaspete.
Salata calda/rece de vinete, patrunjel si rosii
Consumul frecvent de alimente şi băuturi cu conţinut acid poate determina eroziunea acidă, una dintre principalele cauze ale uzurii dentare. Eroziunea acidă este ireversibilă şi numai medicul dentist poate identifica cele cinci semne incipiente ale acesteia asupra dinţilor: smalţ vulnerabil, subţiere, aspect translucid sau transparent, îngălbenire şi aspect lipsit de strălucire.
Eroziunea acidă era în general considerată o problemă a persoanelor vârstnice, problemă care se agravează o dată cu înaintarea în vârstă, însă, un studiu ⃰ recent, efectuat la persoane cu vârsta între 18 şi 35 de ani, a constatat în mod surprinzător faptul că aproximativ 30% dintre persoanele din această categorie de vârstă prezintă deja semnele specifice eroziunii acide.
O alimentaţie bogată în substanţe acide poate afecta dinţii mai mult decât s-ar crede. Chiar şi numai patru expuneri pe zi la substanţe acide pot constitui un risc pentru smalţul dentar. În mod surprinzător, nu numai băuturile carbogazoase şi vinul sunt implicate. Şi alimente considerate sănătoase ne expun la substanţe acide – fructe, sucuri de fructe şi chiar sosuri pentru salată.
*Bourgeois, D. et al. Is Dental Erosion and dental hipersensibility: a Public Health Problem: Rationale of the European Collaborative Study. Presented at 101st FDI Annual World Dental Congress, 28 – 31st August 2013, Istanbul, Turkey.
Comentarii