Bine ati venit in ASIA CAFE! Aici, Radu Popovici, expertul nostru in ale bucatariei asiatice, ne va povesti incepand cu aceasta saptamana din experientele sale gastronomice din indeparatata Asie.

De prin piete adunate

In prima mea calatorie la Bangkok, in 2005, m-a uluit mancarea thailandeza. Extrem de proaspata, colorata si aromata. Nu stiu de ce, cand trec in revista, mental, mancarurile lor, imi vine in minte cuvantul “cristalin”. Nu stiu daca este corect ales, dar ca metafora merge. Este o mancare La a doua mea vizita in Bangkok, in decembrie 2008, am fost din nou uluit de mancarea thailandeza, desi in alt fel. Intre timp, citisem despre gastronomia thailandeza, cunosteam bine multe dintre ingrediente, le stiam metodele de gatit, eram deja destul de avizat. Cum m-a uimit de data aceasta? Prin diversitaea extraordinara a ingredientelor. Am umblat prin pietele lor filmand, fotografiind si incercand cu disperare sa gasesc pe cineva care sa vorbeasca engleza.
Nu exagerez cand spun ca erau mii de ingrediente; mai mult de jumatate imi erau total necunoscute, despre unele nici acum nu sunt lamurit daca erau de origine animala sau vegetala. Zeci de feluri de peste scoici, broaste, viermi de mare, caracatite, homari, creveti, calamari, raci, pui, rate, gaste, oua de zeci de feluri, zeci de feluri de fructe (am vazut si am gustat pentru prima oara durian, fructul dragon, mangustan, floare de bananier, un fel de frunze ca de salata numite morning glory, taro etc.), sute de feluri de legume si verdeturi, zeci de feluri de paste de creveti, creveti uscati, paste de curry, sosuri, pungi cu condimente boabe si seminte, orez din belsug, zeci de feluri de tofu, zahar de palmier, zahar din trestie, zeci de feluri de vinete (de la cele mici, cat un bob de mazare, la cele pe care le avem si noi pe piata) de culori diferite, ciuperci uscate, vin de orez, zeci de feluri de sosuri de peste, de otet, de sos de soia si sos de stridii.

Ca sa continui enumerarea, as mai putea adauga capete de porci aplatizate, purcei intregi glazurati in lapte de cocos, zeci de feluri de ceai, nu mai stiu cate feluri de radacini comestibile, sau pentru infuzii si as mai putea usor scrie etc. de vreo zece ori. La atata abundenta de produse si atata omenire care targuieste, pietele sunt neasteptat de curate. Pietele noastre sunt niste biete si palide replici ca intindere si abundenta de produse; la un singur capitol ii batem de la distanta, cel al produselor lactate. In Thailanda (ca si in Laos, Cambodgia, Vietnam, Indonezia etc.) ele sunt inlocuite cu tofu si lapte plus smantana de cocos. Am vizitat si piete din centrul Bangkok-ului, si piete situate la periferie, sau chiar in afara orasului. Acestea din urma, desi nu chiar atat de mari ca cele centrale, sunt mai curate, iar produsele si mai proaspete: toate animalele misca inca, iar vegetalele par culese cu 2 minute in urma.

La cel putin un sfert dintre tarabele pietei, se gateste. Oferta este si aici incredibila: frigarui de tot felul, supe, curry-uri, gogosele, rulouri de primavara, stir-fry-uri, orice ti-ar putea trece prin cap.

Impactul este naucitor, iar senzatia ca esti pe alta planeta se accentueaza.

Thailandezii insa nu iubesc doar mancarea, ci si florile. Am avut sansa sa vizitez o ferma de orhidee, iar florile sunt incredibile si de o diversitate uluitoare.

Imi pare rau ca nu am la indemana cuvintele potrivite; simt cumva ca vorbesc in gol, pentru ca nu reusesc sa descriu ceea ce am vazut. Pur si simplu imi lipsesc cuvintele; oricate superlative as pune in aceasta pagina, tot mi se pare ca nu reusesc sa redau extraordinara diversitate, abundenta si exotismul care te farmeca, dar te si dezorienteaza putin.

Una peste alta, impactul acestor piete asupra unui biet european este foarte puternic, nu doar vazul este impresionat, ci si simtul mirosului este asaltat de sute de miresme, urechile sunt invadate de forfota miilor de cumparatori, iar palmele te mananca, pentru ca ai vrea sa atingi multe dintre cele expuse, ca sa iti dai seama de texturile lor.

Am mii de poze si sute de cadre filmate despre Bangkok, dar orice as alege am impresia ca nu este suficient de convingator. O imagine face cat 1000 de cuvinte, totusi niciun instantaneu de-al meu nu poate reda totul, ca intreg. Trebuie neaparat sa mergeti acolo si sa traiti pe cont propriu, sa vedeti, sa auziti, sa intelegeti. Va veti intoarce diferiti… mai buni, mai invatati, mai deschisi. Sunt sigur ca veti privi cu alti ochi mancarea, efortul generos de a gati, creativitatea si ingeniozitatea acestei culturi pe care, din pacate, o cunoastem atat de putin.atat de stralucitoare, de proaspata si de aromata incat, pentru mine, devine cristalina.

- Va urma! -

Radu este un iubitor al civilizatiei si artelor culinare asiatice, absolvind cursuri de gastronomie la Bangkok (Thailanda) si Pnom Penh (Cambodgia).

El a tradus volume culinare pentru Reader's Digest, are rubrici in diverse reviste si este realizatorul a doua emisiuni culinare pe postul Brava TV.

De asemenea, va recomandam blogul lui, reteteleluiradu.ro precum si site-ul condimenteweb.ro realizat de dansul, o adevarata enciclopedie a tuturor tipurilor de condimente. Va asteptam intrebarile si feedbackul!

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto
  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 14 martie 2010

    Multe din retetele dumneavoastra le vad pe postul Euforia in fiecare zi de la orele 1600 la 1800.Toate sunt foarte interesante si bine de stiut.Felicitari pentru articol.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 05 februarie 2010

    Felicitari! Avem ce invata mereu din aceste articole

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 ianuarie 2010

    Super articol.Partea a doua.Felicitari.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 29 iunie 2009

    Super articol,orhideele sunt pasiunea mea si cum acum se gasesc si la noi am doua orhidee una mov si una alba si un bonsai.Felicitari pentru articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Interesant articol.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 aprilie 2009

    Interesant si imbietor!

  • Fara foto

    Radu Popovici (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Pentru samoila tudoderel: de ce sanatatea? Nu cred ca exista o bucatarie mai simpla, mai naturala si mai sanatoasa decat cea asiatica, asa ca nu cred ca puteti avea probleme cu ea. ESte adevarat ca unele ingrediente sunt, practic, de negasit, dar raman destule retete de incercat.