Biryani de pui

Biryani, biriani, sau beriani, denumeste o categorie de feluri de mancare cu orez, inrudite cu mai cunoscutul pilaf, preparate cu carne, legume si mirodenii. Este foarte popular in India, Pakistan, Bangladesh, Iran, Irak etc. Nu va speriati de numarul mare de ingrediente, reteta pare destul de laborioasa, dar nu este dificila.

Biryani de pui

Bucatarie: indiana

Dificultate: mediu

Cantitate: 4 portii

Timp de preparare: 40 minute

Timp de gatit: 1 ora 35 minute

Ingrediente:

2 piepti mari de pui dezosati, fara piele, circa 850 kg, taiati bucati

6 linguri ulei de alune, sau de floarea-soarelui

100 g unt

2 cepe mici, tocate marunt

200 g rosii tocate, din cutie, cu suc cu tot

1 ardei iute verde, tocat marunt (curatat sau nu de seminte, dupa preferinta)

3 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt

4 catei de usturoi, tocati marunt

2 fire proaspete de patrunjel, frunzele de la

1 lingura sos de menta (sau 1 lingura frunze proaspete de menta, tocate marunt)

100 g alune caju

50 g stafide sultana

1 1/2 lingurita scortisoara macinata

3 pastai de cardamom verde, semintele de la

4 cuisoare

1 lingurita de nucsoara macinata

1/2 lingurita de seminte de fenicul

1/2 lingurita de seminte de chimen

1/2 lingurita de boabe de coriandru

5-6 boabe de piper negru

2 foi de dafin

1 lingurita de curcuma, macinata

sare

220 g orez Basmati, spalat in 4-5 ape si inmuiat 30 de minute in apa rece, apoi scurs

1 litru bulion de pui (sau supa preparata cu cubulete de concentrat) clocotita

1/2 castravete proaspat, taiat rondele, pentru ornat

fasiute subtiri de ardei gras, de diferite culori, pentru ornat

Instructiuni:

1. Se incinge o tigaita, la foc mediu; se adauga cuisoarele, piperul, semintele de cardamom, fenicul, chimen si coriandru. Se frig 1 minut, amestecand ca sa nu se arda, sau pana cand se dezvolta aromele condimentelor. Se iau de pe foc si se macina intr-o piua mare si grea, pana se obtine o pudra omogena. Se adauga scortisoara si nucsoara si se amesteca bine.

2. Se adauga in piua ardeiul iute, ghimbirul, usturoiul, frunzele de patrunjel, jumatate din cantitatea de alune caju, sosul de menta (sau frunzele tocate) si 1-2 linguri de apa. Se piseaza bine amestecul, pana se obtine o pasta omogena.

3. Se incing 4 linguri de ulei intr-o tigaie mare, se adauga bucatile de pui si se prajesc 10 minute, in transe daca este nevoie, pana se rumenesc pe ambele parti, intorcandu-le o singura data. Se scoate carnea cu o spumiera si se pune deoparte.

4. Se adauga in tigaie restul de ulei si 30 g unt; cand grasimea este incinsa, se adauga jumatate din cantitatea de ceapa si se prajeste pana incepe sa se rumeneasca.

Se adauga pasta de condimente si se gateste, amestecand continuu, 2-3 minute. Se adauga rosiile si se amesteca 2 minute, bine de tot, pe flacara medie.

5. Se adauga carnea si putina sare, 400 ml din bulionul de pui (daca se foloseste supa preparata din cubulete de concentrat, se adauga mai putina sare, sau se renunta la ea). Se fierb ingredientele la foc mic circa 30-40 de minute, sau pana cand carnea se face foarte frageda, iar lichidul s-a ingrosat.

6. Intre timp, se incing intr-o alta tigaie 40 g din untul ramas, se adauga foile de dafin, curcuma si restul de ceapa si se prajesc la foc mediu, pana ce incep sa se rumeneasca. Se adauga orezul si se amesteca bine 10 minute, la foc mic, pana ce orezul se face translucid. Daca este nevoie, se mai adauga putin unt.

7. Se adauga restul de bulion de pui, se da amestecul in clocot, se micsoreaza flacara si se gateste orezul timp de 8-10 minute, la foc mic, fara a acoperi tigaia. Se scurge excesul de apa, daca exista. Se incalzeste cuptorul la 150 °C (gradatia mic).

8. Se amesteca intr-o caserola (sau un platou ceramic) orezul cu bucatile de pui si sosul lor, se acopera vasul cu un capac, sau cu folie metalica, si se gatesc ingredientele in cuptor, timp de 10-15 minute, pana ce orezul este complet gatit. Mancarea trebuie sa fie un pic umeda.

9. Se incinge intr-o craticioara untul ramas, se adauga stafidele si restul de alune caju si se prajesc 2 minute, amestecand frecvent. Se presara alunele si stafidele peste biriyani. Se orneaza cu frunze de patrunjel, rondele de castravete si fasiute de ardei gras.

Cateva cuvinte despre ingrediente:

Ghimbir se gaseste in toate supermarketurile. Inainte de a fi folosit, se curata de coaja bejulie, exact cum curatati un cartof.

Daca alunele caju vi se par prea scumpe, sau daca nu le gasiti, puteti folosi orice fel de alune sau migdale, curatate de coaja. Puteti incerca chiar si cu seminte de floarea-soarelui, sau de dovleac. Alunele caju sunt deosebit de fine si au un gust minunat.

Stafidele sultana sunt mari, aurii si carnoase, cu gust foarte placut. Daca nu sunt disponibile, puteti folosi orice fel de stafide, cu conditia sa nu fie prea uscate. Daca sunt uscate, tineti-le inmuiate 20 de minute in vin dulce, coniac, sau brandy, apoi scurgeti-le bine.

Cardamom verde si curcuma se gasesc in macelariile arabesti, sau uneori, in supermarket. Daca gasiti cardamom macinat, adaugatu-l in reteta odata cu scortisoara.

Scortisoara, cuisoare, coriandru, nucsoara, fenicul si chimen se gasesc in supermarket, din pacate nu intotdeauna.

Ca sa simplificati retea, cumparati de la macelariile arabesti amestec garam masala, sau, si mai simplu, amestec curry care se gaseste in orice supermarket. In acest caz, treceti direct la faza a doua a retetei. Practic, amestecul de garam masala, sau curry, inlocuieste mixtura de cuisoare, piper, cardamom, fenicul, chimen, coriandru, scortisoara si nucsoara.

Orezul Basmati este socotit cel mai bun din lume si are o aroma deosebita. Daca nu este disponibil, il puteti inlocui cu orez cu bob lung, sau chiar cu amestec de orez cu bob lung si orez salbatic. Nu il substituiti cu orez parboiled, sau rosu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facut

Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facut

Incearca o reteta simpla si economica pentru o negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Usor de facut, cu ingrediente...

Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facut
Somon cu ciuperci

Somon cu ciuperci

Somonul se condimenteaza cu sare si piper.

Somon cu ciuperci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise