Biryani, biriani, sau beriani, denumeste o categorie de feluri de mancare cu orez, inrudite cu mai cunoscutul pilaf, preparate cu carne, legume si mirodenii. Este foarte popular in India, Pakistan, Bangladesh, Iran, Irak etc. Nu va speriati de numarul mare de ingrediente, reteta pare destul de laborioasa, dar nu este dificila.
Bucatarie: indiana
Dificultate: mediu
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 40 minute
Timp de gatit: 1 ora 35 minute

Ingrediente:
2 piepti mari de pui dezosati, fara piele, circa 850 kg, taiati bucati
6 linguri ulei de alune, sau de floarea-soarelui
100 g unt
2 cepe mici, tocate marunt
200 g rosii tocate, din cutie, cu suc cu tot
1 ardei iute verde, tocat marunt (curatat sau nu de seminte, dupa preferinta)
3 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
2 fire proaspete de patrunjel, frunzele de la
1 lingura sos de menta (sau 1 lingura frunze proaspete de menta, tocate marunt)
100 g alune caju
50 g stafide sultana
1 1/2 lingurita scortisoara macinata
3 pastai de cardamom verde, semintele de la
4 cuisoare
1 lingurita de nucsoara macinata
1/2 lingurita de seminte de fenicul
1/2 lingurita de seminte de chimen
1/2 lingurita de boabe de coriandru
5-6 boabe de piper negru
2 foi de dafin
1 lingurita de curcuma, macinata
sare
220 g orez Basmati, spalat in 4-5 ape si inmuiat 30 de minute in apa rece, apoi scurs
1 litru bulion de pui (sau supa preparata cu cubulete de concentrat) clocotita
1/2 castravete proaspat, taiat rondele, pentru ornat
fasiute subtiri de ardei gras, de diferite culori, pentru ornat

Instructiuni:
1. Se incinge o tigaita, la foc mediu; se adauga cuisoarele, piperul, semintele de cardamom, fenicul, chimen si coriandru. Se frig 1 minut, amestecand ca sa nu se arda, sau pana cand se dezvolta aromele condimentelor. Se iau de pe foc si se macina intr-o piua mare si grea, pana se obtine o pudra omogena. Se adauga scortisoara si nucsoara si se amesteca bine.

2. Se adauga in piua ardeiul iute, ghimbirul, usturoiul, frunzele de patrunjel, jumatate din cantitatea de alune caju, sosul de menta (sau frunzele tocate) si 1-2 linguri de apa. Se piseaza bine amestecul, pana se obtine o pasta omogena.

3. Se incing 4 linguri de ulei intr-o tigaie mare, se adauga bucatile de pui si se prajesc 10 minute, in transe daca este nevoie, pana se rumenesc pe ambele parti, intorcandu-le o singura data. Se scoate carnea cu o spumiera si se pune deoparte.

4. Se adauga in tigaie restul de ulei si 30 g unt; cand grasimea este incinsa, se adauga jumatate din cantitatea de ceapa si se prajeste pana incepe sa se rumeneasca.
Se adauga pasta de condimente si se gateste, amestecand continuu, 2-3 minute. Se adauga rosiile si se amesteca 2 minute, bine de tot, pe flacara medie.

5. Se adauga carnea si putina sare, 400 ml din bulionul de pui (daca se foloseste supa preparata din cubulete de concentrat, se adauga mai putina sare, sau se renunta la ea). Se fierb ingredientele la foc mic circa 30-40 de minute, sau pana cand carnea se face foarte frageda, iar lichidul s-a ingrosat.

6. Intre timp, se incing intr-o alta tigaie 40 g din untul ramas, se adauga foile de dafin, curcuma si restul de ceapa si se prajesc la foc mediu, pana ce incep sa se rumeneasca. Se adauga orezul si se amesteca bine 10 minute, la foc mic, pana ce orezul se face translucid. Daca este nevoie, se mai adauga putin unt.

7. Se adauga restul de bulion de pui, se da amestecul in clocot, se micsoreaza flacara si se gateste orezul timp de 8-10 minute, la foc mic, fara a acoperi tigaia. Se scurge excesul de apa, daca exista. Se incalzeste cuptorul la 150 °C (gradatia mic).

8. Se amesteca intr-o caserola (sau un platou ceramic) orezul cu bucatile de pui si sosul lor, se acopera vasul cu un capac, sau cu folie metalica, si se gatesc ingredientele in cuptor, timp de 10-15 minute, pana ce orezul este complet gatit. Mancarea trebuie sa fie un pic umeda.

9. Se incinge intr-o craticioara untul ramas, se adauga stafidele si restul de alune caju si se prajesc 2 minute, amestecand frecvent. Se presara alunele si stafidele peste biriyani. Se orneaza cu frunze de patrunjel, rondele de castravete si fasiute de ardei gras.

Cateva cuvinte despre ingrediente:

Ghimbir se gaseste in toate supermarketurile. Inainte de a fi folosit, se curata de coaja bejulie, exact cum curatati un cartof.
Daca alunele caju vi se par prea scumpe, sau daca nu le gasiti, puteti folosi orice fel de alune sau migdale, curatate de coaja. Puteti incerca chiar si cu seminte de floarea-soarelui, sau de dovleac. Alunele caju sunt deosebit de fine si au un gust minunat.
Stafidele sultana sunt mari, aurii si carnoase, cu gust foarte placut. Daca nu sunt disponibile, puteti folosi orice fel de stafide, cu conditia sa nu fie prea uscate. Daca sunt uscate, tineti-le inmuiate 20 de minute in vin dulce, coniac, sau brandy, apoi scurgeti-le bine.

Cardamom verde si curcuma se gasesc in macelariile arabesti, sau uneori, in supermarket. Daca gasiti cardamom macinat, adaugatu-l in reteta odata cu scortisoara.

Scortisoara, cuisoare, coriandru, nucsoara, fenicul si chimen se gasesc in supermarket, din pacate nu intotdeauna.

Ca sa simplificati retea, cumparati de la macelariile arabesti amestec garam masala, sau, si mai simplu, amestec curry care se gaseste in orice supermarket. In acest caz, treceti direct la faza a doua a retetei. Practic, amestecul de garam masala, sau curry, inlocuieste mixtura de cuisoare, piper, cardamom, fenicul, chimen, coriandru, scortisoara si nucsoara.

Orezul Basmati este socotit cel mai bun din lume si are o aroma deosebita. Daca nu este disponibil, il puteti inlocui cu orez cu bob lung, sau chiar cu amestec de orez cu bob lung si orez salbatic. Nu il substituiti cu orez parboiled, sau rosu.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
331.50 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    mya (Maestru bucatar) , 10 martie 2012

    Eu am mancat saptamana trecuta aceasta mancare facuta chiar de o prietena pakistaneza dar cu ardei cilli,si este foarte buna,reteta este cam aceeasi,numai ca ea nu foloseste gram masala,si chiar un condiment care se numeste la fel ca mancarea,il l-am cerut pt ca mi-a zis ca nu e garam masala,dar a zis ca este un secret de familie pe care nu il poate dezvalui,dar este foarte bun,asa ca voi gati dupa aceasta reteta cu garam masala,pt ca eu locuiesc in belgia si aici se afla magazine de ale lor la fiecare colt de strada,multumim frumos pt acest site,si cei care comenteaza fara sa o incerce ii rog sa nu vorbeasca aiurea,pt ca sotul meu e foarte pretentios la mancare,dar nu a refuzat sa manance,si chiar m-a rugat sa i-o prepar,asa ca o recomand,pt mine este o mancare fenomenala,delicioasa si sanatoasa,decatporcul fara de care nu se pot lipsi unii

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 13 decembrie 2009

    Am facut si eu un biryani de pui dupa o reteta asemanatoare a Martei-Gabriela... A fost minunat , am sa mai fac...

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Suna foarte complicat la prima vedere.Trebuie sa ne inarmam cu rabdare,dar asa esre in bucatarie,daca vrei sa iasa ceva bun.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Un articol grozav. felicitari.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Un articol de nota 10.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 18 iunie 2009

    Buna reteta, dar daca nu am toate ingredientele sper sa iasa buna mancarea.Felicitari,draga domnule Radu, pentru reteta.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 15 mai 2009

    Nu e o reteta foarte simpla, dar merita incercata.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 12 mai 2009

    Retetele orientale (indeferent de tara) au facut "cale spre europa), incet, incet. Asta esta foarte bine. Am cumparat sos de soia si mai am sofran, de la un magazin chinezesc din voluntari. A, si orezul cel vestit. M-a ametit doamna de acolo (chinezoaica). Bun! Domnul care a scris despre placintele cu branza....nu mai scrie 2-3 randuri pentru noi, il rugam frumos?

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 11 mai 2009

    Cam asa fac si eu "beriani". Orezul Basmati e pretentios;nu va infricosez,dar aveti grija! Am auzit ca se planteaza in regiunea muntilor Hymalaia si se uda, doar cu apa rece provenita de la topirea zapezii,care se scurge din muntii Hymalaia.Nu stiu daca povestioara asta e adevarata... Felicitari pentru "beriani" !

  • Fara foto

    Alberto (Maestru bucatar) , 08 mai 2009

    @Gellert Ramona : Daca e reteta cu specific , incercam sa respectam ingredientele , daca nu , facem orez romanesc si gata , nu mai ne pierdem timpul pe net cautand retete orientale si apoi comentand pe marginea lor...

  • Fara foto

    Radu Popovici (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    @GELLERT RAMONA: Nici nu puteati avea alta reactie :) La noi se gateste cu foarte putine condimente si lumea este, in general, speriata de ele. Ganditi-va, totusi, ca indienii au una dintre cele mai vewchi civilizatii din lume. Au o experienta culinara de peste 4000 de ani, iar bucataria lor este socotita de toti specialistii una dintre cele mai sofisticate din lume. Bucataria lor este extrem de somptuoasa ca arome si culori, si a influentat, la randul ei, nenumarate alte gastronomii. Dati-le putin credit... va asigur ca stiu ei ce fac. Nu este retea mea, este a lor, si este veche de cel putin 200 de ani. Este una dintre cele mai cunoscute retete indiene, este testata si ras-testata nu numai in India, ci si in toate restaurantele indiene din lumea asta. Incercati-o, eu am gatit-o de cateva ori si a placut tuturor. Are o aroma extrem de complexa si de fina, din punctul meu de vedere este o adevarata capodopera. Este posibil sa nu ca placa (nu este obligatoriu sa avem toi aceleasi gusturi), dar macar va lamuriti daca merita sa dati atentie modului lor de a gati.

  • GELLERT RAMONA

    GELLERT RAMONA (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Eu cred totusi ca sunt prea multe condimente, astfel incat nu vei simti pe deplin aroma niciunuia. Poate ca ar fi buna totusi reteta daca am renunta la cateva dintre aceste condimente.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 06 mai 2009

    Articolul e tare interesant, iar reteta tra sa fie tare aromata la minunatele condimente ce le contine.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 06 mai 2009

    E un articol interesant, iar reteta cred ca trebuie sa fie tare aromata, de la atatea condimente.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 06 mai 2009

    Interesant articol,iar reteta cred ca este delicioasa,o adevarata "adunare generala" a condimentelor...,super ok.