Este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare vietnameze, fiind mandria bucatariei din Hanoi. Se serveste impreuna cu sosul “nuoc cham”, cel mai popular sos din Vietnam, folosit practic alaturi de orice fel de mancare. Bun Cha este preparata adesea de catre negustorii stradali, mai ales la timpul pranzului.


Bucatarie: vietnameza

Dificultate: medie

Cantitate: 4 portii

Timp de preparare: 12 ore

Timp de gatit:1 ora 
 

Ingrediente:

4 linguri de zahar brun

250 ml apa, plus 2 linguri

600 g carne tocata de porc

6 linguri de sos de peste

4 limete,

sucul de la 1 limeta, coaja rasa de la limeta

1 ceapa, tocata marunt

6 catei de usturoi, tocati marunt

3 ardei iuti rosii, de dimensiune medie

1 1/2 lingurita de piper negru, macinat

1 lingurita de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui), pentru uns

cateva foi de salata verde, pentru servit

200 g vermicelli de orez, preparati conform indicatiilor de pe ambalaj 
 

Instructiuni:

Se prepara sosul nuoc cham. Se piseaza intr-o piua, cu un pisalog greu, 4 catei de usturoi cu ardeii iuti si cu putina sare, pana se obtine o pasta. Se adauga apoi 250 ml apa, 4 linguri de sos de peste, 2 linguri de zahar brun si sucul de limeta si se amesteca pana ce se dizolva zaharul. Se adauga coaja rasa de limeta. Sosul obtinut se pune deoparte. 

Se prepara un sos caramel combinand intr-o craticioara, la foc foarte mic, 1 lingura de zahar brun ramas cu 1 lingura de apa. Se scutura si se inclina craticioara pe flacara mica, pana se dizolva zaharul; nu se amesteca. Se da in clocot si se continua fierberea pana ce lichidul capata o culoare brun-aurie, circa 4-5 minute. Se ia de pe foc si se adauga restul de 1 lingura de apa pentru a stopa caramelizarea. Se pune sosul deoparte, sa se raceasca. 

Se amesteca intr-un castron carnea tocata cu sosul caramel (daca sosul s-a solidificat, se adauga putin sos de peste si se readuce pe foc 1-2 minute, pana se topeste). Se adauga ceapa tocata, restul de sos de peste, piperul negru, lingura de zahar brun ramasa si restul de usturoi. Se amesteca bine, se acopera cu film alimentar si se lasa la marinat in frigider, peste noapte. 

Se incinge grill-ul cuptorului, se captuseste cu folie metalica o tava de copt si se unge cu putin ulei. Se scoate carnea din frigider si se stoarce, pentru a scapa de excesul de lichid. Se modeleaza chiftele rotunde, cu diametrul de circa 5 cm si groase de 1,5 cm. Ca sa se evite lipirea carnii, se ung mainile cu ulei, sau se presara cu faina. 

Se asaza in tava pregatita, iar aceasta se pune sub grill, pe un raft asezat la circa 10 cm distanta de sursa de caldura. Se gatesc 20-30 minute, intorcandu-le o singura data, pana ce sunt facute si rumenite pe ambele parti, dupa preferinta. 

Se servesc pe farfurii individuale, alaturi de castronele cu sos nuoc cham. Se pun chiftelele in sos si se lasa la marinat 2 minute. Se scot apoi, se infasoara intr-o foaie de salata, impreuna cu taitei, si se mananca folosind mainile. 

Sfaturi:

Sos de peste, taitei subtiri de orez si limete se gasesc in supermarketuri.
Pofta buna!

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 03 iunie 2010

    Voi incerca si eu aceasta reteta !

  • Fara foto

    Carmen Diaconescu, 03 iunie 2010

    Cred ca este o minune,am sa-l testez.Reteta este foarte interesanta si cred ca si foarte gustoasa.Felicitari pentru articol.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 03 iunie 2010

    Cred ca este foarte bun acest preparat si nu pare greu de facut. Multumim pentru reteta.