Iata o reteta simpla, care se prepara rapid, gustoasa si plina de aroma. Este un preparat popular in Vietnam si se prepara nu doar acasa, ci si in restaurante si, mai ales, la zecile de mii de tarabe care ofera mancare delicioasa, preparata direct pe strada, in fata clientilor.

Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
16 creveti, decorticati si curatati
1 lingurita de amestec curry
un praf de sare
un praf de piper alb, macinat
2 lingurite de suc de lamaie
1 catel de usturoi, dat prin razatoare
1 lingurita de ghimbir proaspat, dat prin razatoare
1/2 lingurita de zahar brun
1 ceapa verde, taiata bucatele pe diagonala
150 g taitei de orez fierti, pentru servit

Instructiuni:

Se combina intr-un castron sucul de lamaie cu ulei de alune, curry, sare, piper alb, usturoi, ghimbir si zahar, pana ce solidele se dizolva. Se adauga crevetii, se amesteca bine, se acopera castronul si se lasa la marinat 15 minute.

Se incinge un wok, sau tigaie. Se adauga crevetii cu marinada cu tot si se prajesc 3-4 minute, pana ce sunt facuti si capata culoare roz-portocalie.

Se adauga ceapa verde si se amesteca rapid, cateva secunde. Se scot din tigaie si se pun pe o farfurie calda.
Intre timp, se incinge apa intr-o cratita si se adauga taiteii impreuna cu 2 lingurite de sare. Se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi se scurg bine.

Se servesc crevetii alaturi de taitei, ornati cu frunze proaspete de patrunjel.

Sfaturi:
In acelasi mod se poate gati si carnea de pui, porc si peste, mai ales fileurile (fara piele) cu carne alba. Crevetii sunt insa mai colorati si arata mai spectaculos.
Decongelati crevetii lent, in frigider, mpeste noapte. Abia apoi scoteti-i din frigider, la temperatura camerei. Dezghetul lent pastreaza intacta textura carnii.
Nu gatiti crevetii mai mult de 4-5 minute, caci au tendinta de a se intari. Imediat ce culoarea lor vireaza catre roz-portocaliu, pot fi considerati facuti si buni pentru consum.
Folositi taitei de orez asiatici. Acestia se inmoaie doar cateva minute in apa fierbinte, dupa care se scurg. respectati indicatiile de pe ambalaj.

Descoperiti mai multe retete din bucataria asiatica pe blogul "Retetele lui Radu".

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto
  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 februarie 2013

    Multumesc pt aceasta reteta minunata si pt sfaturi...

  • Lucica

    Lucica (Chef de cuisine) , 14 iulie 2012

    Ce remarc este ca nu exista legume in acest fel de mincare. Doar creveti si taietei de orez. Cred ca autorul poate sa ne propuna niste legume coapte, sau la abur, sau in ulei pe care am putea sa le adaugam. Sau da-ti FRIU IMAGINATIEI SAU GUSTURILOR DUMNEAVOASTRA.

  • Fara foto

    rmo (Bucatar) , 30 august 2011

    Salut!. Sunt un pasionat de bucataria asiatica, de curand, motiv pentru care foarte timid indraznesc sa observ ca in general sarea se inlocuieste cu sosul de soia.Felicitari pentru site.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 01 mai 2011

    Nu am gasit aici pe site unde altundeva sa iti urez azi de ziua ta multa sanatate fericire si la cat mai multe retete gustoasa, decat aici.... Asa ca LA MULTI ANI sanatosi si fericiti !!! Te tzuc cu mult drag !