Crevetii cruzi se gasesc rar pe piata si sunt foarte scumpi, de aceea in reteta se pot inlocui cu creveti prefierti (cei de culoare roz), mai usor de gasit si mai ieftini. Daca veti folosi creveti cruzi, mariti timpul de prajire cu 1 minut.
Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
16 creveti de dimensiune medie, circa 265 g in total, decorticati si curatati (se lasa insa cozile intacte)
2 linguri de amidon
1 lingurita de zahar brun
1 ardei iute rosu, tocat
1 lingurita de sare
ulei, pentru prajit
1 portocala, sucul de la
1/2 lingura de sos de peste
1 limeta, coaja rasa de la
1 lingura de sos de limeta
2 lingurite de seminte de susan
1 portocala, desfacuta feliute, curatate de pielite si samburi
firisoare subtiri de coaja de limeta, pentru ornat (optional)
orez cu bob lung, fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se despica crevetii pe lungime, de-a lungul spinarii, si se curata de vinisoarele negre. Se piseaza ardeiul iute impreuna cu sarea, intr-un mojar, pana se obtine o pasta omogena (pentru reteta avem nevoie de 1 lingurita de pasta; pasta in surplus se poate acoperi si pastra in frigider 2-3 zile).

Se toarna sucul de portocala si cel de limeta intr-o craticioara si se dau in clocot. Se continua fierberea 5-10 minute, pana ce lichidul se reduce cam cu un sfert.

Separat, intr-un castronel, se amesteca sosul de peste cu pasta iute si 1/2 lingurita de amidon, pana ce acesta din urma se dizolva. Se adauga mixtura de amidon in craticioara, impreuna cu 1 lingurita de zahar. Se amesteca pana ce se dizolva zaharul si se pune mixtura deoparte, la cald.

Se presara restul de amidon pe o farfurie mare, se trec crevetii prin amidon, ca sa se acopera cat mai uniform. Intr-un wok, se incinge ulei, indeajuns de mult ca sa formeze un strat de 4-5 cm inaltime si se prajesc crevetii in 2 transe, timp de 1-2 minute, pana se fac brun-aurii. Se scot cu o spumiera, se transfera pe prosoape de hartie si se lasa sa se scurga. Cat timp se prajeste urmatoarea transa, crevetii prajiti se pastreaza la cald in cuptorul incalzit la minim.

Intre timp, se prajesc semintele de susan intr-o craticioara, fara ulei, timp de 1 minut, pana incep sa se rumeneasca putin. Se aranjeaza feliutele de portocala ca sa fie lipite de marginea exterioara a vasului in care se vor servi crevetii; se toarna putin sos in mijlocul vasului, iar peste sos se asaza orezul. Crevetii se intercaleaza printre feliutele de portocala, cu coditele adunate spre centrul vasului. Sosul ramas se toarna peste orez si creveti. Se presara deasupra seminte prajite de susan si coaja rasa de limeta, se orneaza cu firisoare de coaja de limeta (daca se folosesc) si se serveste imediat.

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 27 %
299.99 lei
219.99 lei

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    Un deliciu.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Interesanta reteta !

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2009

    Interesantă reţetă!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2009

    Arata foarte bine, cred ca e un preparat f gustos.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 octombrie 2009

    Pare ceva foarte bun, reteta merita incercata.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 26 august 2009

    Delicios.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 19 august 2009

    Apetisant.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 august 2009

    Articolul este interesant,sfaturile sunt utile,iar reteta extraordinara...

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 19 august 2009

    Un articol foarte bun,de fapt toate articolele domnului Radu Popovici, sunt foarte interesante si de urmat,sigur voi face reteta cu creveti cu portocale.Felicitari pentru articol.