Britanicii au inventat curry-ul în încercarea de a avea la îndemână, gata preparat, un amestec de condimente echivalent cu „kari podi” („podi” înseamnă „pulbere”), familiară coloniştilor britanici din sudul Indiei. Practic, simplificând un pic lucrurile, „curry” a apărut ca o adaptare a altor 2 amestecuri de condimente tradiţionale indiene: garam masala şi sambar podi.
În India, amestecul se găseşte în două variante, cea „standard” şi „Madras”(iute). Indienii, în mod obişnuit, nu folosesc curry, ci amestecurile tradiţionale de condimente, uneori moştenite din generaţie în generaţie. Curry-ul este utilizat, de ceva vreme, de indienii care doresc să economisească timp, de restaurantele indiene din afara Indiei, sau de către occidentalii care doresc să gătească în stil indian şi nu se complică preparând, sau căutând, amestecurile tradiţionale.
În afara Indiei, amestecul de curry a început să fie cât de cât standardizat, deşi continuă să existe foarte multe variante. Practic, orice bucătar cu puţină experienţă îşi poate prepara propria variantă de curry.

Cum termenul „curry” denumeşte o serie de mâncăruri asiatice condimentate, se crede în mod greşit că amestecul „curry” este cel care condimentează mâncarea „curry”. Amestecul curry poate condimenta mâncarea curry, dar aceasta poate fi asezonată în nenumărate alte feluri, cu multe alte amestecuri, sau combinaţii, de condimente. Practic, cei doi termeni nu au altă legătură decât coincidenţa de nume şi, eventual, vaga origine indiană.

Amestecul curry este mai folosit în afara Indiei, mai ales în ţările care au fost influenţate direct, sau indirect (prin intermediul britanicilor) de bucătăria indiană: Jamaica, Kenya, Etiopia, Myanmar, Thailanda, Cambodgia, Sri Lanka, Marea Britanie, SUA etc.

Amestecul curry poate conţine până la 20 de ingrediente diferite, la lista de mai jos adăugându-se, funcţie de variantă, şi fenicul, nucşoară şi coajă de nucşoară, mac, susan, şofran, tamarind. Ingredientele listae mai jos reprezintă una dintre variantele standard, des întâlnite, de curry.

Ingrediente:
5 linguri de seminţe de coriandru
2 linguri de seminţe de chimion
1 lingură de curcuma, măcinată
2 linguriţe de ghimbir uscat, măcinat
2 linguriţe de seminţe de muştar alb
2 linguriţe de seminţe de schinduf
1 1/2 linguriţă de boabe de piper negru
1 linguriţă de scorţişoară, măcinată
1/2 linguriţă de cuişoare, măcinate
1/2 linguriţă de boabe de cardamom verde
1/2 linguriţă de ardei iute uscat

Instrucţiuni:
Se încinge o tigaie la foc mediu. Se adaugă seminţele şi boabele de coriandru, chimion, muştar, schinduf, piper şi cardamom şi se prăjesc 30-40 de secunde, până ce amestecul începe să miroasă.

Se ia tigaia de pe foc şi se lasă să se răcească 4-5 minute. Se pisează apoi condimentele, împreună cu ardeii iuţi şi uscaţi, într-o piua. Când se obţine o pulbere fină, se adaugă ghimbir, curcuma, scorţişoară şi cuişoare şi se amestecă bine.

Se păstrează în recipiente închise ermetic, la adăpost de lumină şi căldură unde poate rezista câteva luni, după care începe să-şi piardă din aromă şi gust.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 16 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Alin Daniel, 01 ianuarie 2015

    v-am cerut de unde se cumpara.Vreau sa cumpar.Desteptilor!!!!

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010

    Imi place curry foarte mult.Am sa incerc reteta sa vad daca iese mai bun ca cel din magazin.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 05 septembrie 2009

    Cred ca e foarte aromat. Merita de facut.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 15 iulie 2009

    Imi place ft mult curry cu couscous, cu pui, cu orez, nu cunosteam toate condimentele de baza,

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 29 iunie 2009

    Curry se gaseste de foarte multi ani in supermarket-urile din Bucuresti, Carrefour este prima pe lista,apoi Kaufland,Cora,real. Un articol super pe masura domnului as Radu Popovici.Felicitari.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Un articol extrem de interesant.Nu am stiut ca il putem prepara si singuri.Felicitari

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Interesant amestec de condimente nu mai vorbesc de gustul si aromele acestuia.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Am gasit curry la Interex.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 17 iunie 2009

    Este bine de stiut ca il putem gasii gata de cumparat. Cred ca este foarte aromat.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 05 iunie 2009

    Fiecare producator de curry face reteta in felul sau...oricum ar fi, mie imi place sa+l folosesc la gratar de pui si la legume sote

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 03 iunie 2009

    Adevarul este ca de cand folosesc mai multe feluri de condimente si mancarea este mai buna si mai gustoasa.Eu gasesc condimente destul de bune la Kaufland, pe linia tramvaiului 5 cel de langa Billa, pe Barbu Vacarescu.

  • Fara foto

    Radu Popovici (Chef de cuisine) , 02 iunie 2009

    @burdulea maria elena: Stiu ca ingredientele se gasesc greu, dar sunt sigur ca gasiti deja preparat amestecul "curry". Materialul de fata este destinat a va explica ce contine un amestec curry si de unde provine, nu trebuie neaparat sa-l preparati singura, mai ales daca nu aveti cum. Nici eu nu as bate drumul pana la Bucuresti si apoi sa bat orasul in lung si-n lat doar ca sa cumpar ingrediente pentru o reteta. Voi posta o reteta unde se foloseste amestecul curry si puteti folosi un amestec gata preparat, cumparat din supermarket.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 01 iunie 2009

    Hmmmmm, dar in orasele mici nu gasim toate ingredientele pt prepararea variantei standard macar.

  • Fara foto

    Radu Popovici (Chef de cuisine) , 27 mai 2009

    @marta gabriela abdelhafiz: Schinduful nu este cu adevarat amar, gustul sau este mult mai complex. Amestecul de curry are doar o mica tenta amaruie, asa cum are si din celelalte gusturi. Ideea in care a fost creat este sa ofere o paleta complexa de arome, care poate varia functie de preferintele celui care il prepara. Daca va deranjeaza gustul amarui foarte tare, puteti renunta la schinduf. Va puteti crea propria varianta.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 mai 2009

    Foarte interesant articolul.Eu prefer condimentele "natur" si adaug ardei iute doar la nevoie si nu in cantitati mari.Depinde de preferintele fiecaruia,nu?

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 27 mai 2009

    Schinduful este fenugreecul,nu? asa cantitate mare nu-i amar? Eu folosesc mult curry dar mi-ar place sa imi fac singura compozitia ;de la magazine nu prea grozav iar de la indieni nu gasesc tot timpul.