Curry - amestec de condimente

Britanicii au inventat curry-ul în încercarea de a avea la îndemână, gata preparat, un amestec de condimente echivalent cu „kari podi” („podi” înseamnă „pulbere”), familiară coloniştilor britanici din sudul Indiei. Practic, simplificând un pic lucrurile, „curry” a apărut ca o adaptare a altor 2 amestecuri de condimente tradiţionale indiene: garam masala şi sambar podi.

Curry - amestec de condimente

În India, amestecul se găseşte în două variante, cea „standard” şi „Madras”(iute). Indienii, în mod obişnuit, nu folosesc curry, ci amestecurile tradiţionale de condimente, uneori moştenite din generaţie în generaţie. Curry-ul este utilizat, de ceva vreme, de indienii care doresc să economisească timp, de restaurantele indiene din afara Indiei, sau de către occidentalii care doresc să gătească în stil indian şi nu se complică preparând, sau căutând, amestecurile tradiţionale.

În afara Indiei, amestecul de curry a început să fie cât de cât standardizat, deşi continuă să existe foarte multe variante. Practic, orice bucătar cu puţină experienţă îşi poate prepara propria variantă de curry.

Cum termenul „curry” denumeşte o serie de mâncăruri asiatice condimentate, se crede în mod greşit că amestecul „curry” este cel care condimentează mâncarea „curry”. Amestecul curry poate condimenta mâncarea curry, dar aceasta poate fi asezonată în nenumărate alte feluri, cu multe alte amestecuri, sau combinaţii, de condimente. Practic, cei doi termeni nu au altă legătură decât coincidenţa de nume şi, eventual, vaga origine indiană.

Amestecul curry este mai folosit în afara Indiei, mai ales în ţările care au fost influenţate direct, sau indirect (prin intermediul britanicilor) de bucătăria indiană: Jamaica, Kenya, Etiopia, Myanmar, Thailanda, Cambodgia, Sri Lanka, Marea Britanie, SUA etc.

Amestecul curry poate conţine până la 20 de ingrediente diferite, la lista de mai jos adăugându-se, funcţie de variantă, şi fenicul, nucşoară şi coajă de nucşoară, mac, susan, şofran, tamarind. Ingredientele listae mai jos reprezintă una dintre variantele standard, des întâlnite, de curry.

Ingrediente:

5 linguri de seminţe de coriandru

2 linguri de seminţe de chimion

1 lingură de curcuma, măcinată

2 linguriţe de ghimbir uscat, măcinat

2 linguriţe de seminţe de muştar alb

2 linguriţe de seminţe de schinduf

1 1/2 linguriţă de boabe de piper negru

1 linguriţă de scorţişoară, măcinată

1/2 linguriţă de cuişoare, măcinate

1/2 linguriţă de boabe de cardamom verde

1/2 linguriţă de ardei iute uscat

Instrucţiuni:

Se încinge o tigaie la foc mediu. Se adaugă seminţele şi boabele de coriandru, chimion, muştar, schinduf, piper şi cardamom şi se prăjesc 30-40 de secunde, până ce amestecul începe să miroasă.

Se ia tigaia de pe foc şi se lasă să se răcească 4-5 minute. Se pisează apoi condimentele, împreună cu ardeii iuţi şi uscaţi, într-o piua. Când se obţine o pulbere fină, se adaugă ghimbir, curcuma, scorţişoară şi cuişoare şi se amestecă bine.

Se păstrează în recipiente închise ermetic, la adăpost de lumină şi căldură unde poate rezista câteva luni, după care începe să-şi piardă din aromă şi gust.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise