Curry - amestec de condimente

Britanicii au inventat curry-ul în încercarea de a avea la îndemână, gata preparat, un amestec de condimente echivalent cu „kari podi” („podi” înseamnă „pulbere”), familiară coloniştilor britanici din sudul Indiei. Practic, simplificând un pic lucrurile, „curry” a apărut ca o adaptare a altor 2 amestecuri de condimente tradiţionale indiene: garam masala şi sambar podi.

Curry - amestec de condimente

În India, amestecul se găseşte în două variante, cea „standard” şi „Madras”(iute). Indienii, în mod obişnuit, nu folosesc curry, ci amestecurile tradiţionale de condimente, uneori moştenite din generaţie în generaţie. Curry-ul este utilizat, de ceva vreme, de indienii care doresc să economisească timp, de restaurantele indiene din afara Indiei, sau de către occidentalii care doresc să gătească în stil indian şi nu se complică preparând, sau căutând, amestecurile tradiţionale.

În afara Indiei, amestecul de curry a început să fie cât de cât standardizat, deşi continuă să existe foarte multe variante. Practic, orice bucătar cu puţină experienţă îşi poate prepara propria variantă de curry.

Cum termenul „curry” denumeşte o serie de mâncăruri asiatice condimentate, se crede în mod greşit că amestecul „curry” este cel care condimentează mâncarea „curry”. Amestecul curry poate condimenta mâncarea curry, dar aceasta poate fi asezonată în nenumărate alte feluri, cu multe alte amestecuri, sau combinaţii, de condimente. Practic, cei doi termeni nu au altă legătură decât coincidenţa de nume şi, eventual, vaga origine indiană.

Amestecul curry este mai folosit în afara Indiei, mai ales în ţările care au fost influenţate direct, sau indirect (prin intermediul britanicilor) de bucătăria indiană: Jamaica, Kenya, Etiopia, Myanmar, Thailanda, Cambodgia, Sri Lanka, Marea Britanie, SUA etc.

Amestecul curry poate conţine până la 20 de ingrediente diferite, la lista de mai jos adăugându-se, funcţie de variantă, şi fenicul, nucşoară şi coajă de nucşoară, mac, susan, şofran, tamarind. Ingredientele listae mai jos reprezintă una dintre variantele standard, des întâlnite, de curry.

Ingrediente:

5 linguri de seminţe de coriandru

2 linguri de seminţe de chimion

1 lingură de curcuma, măcinată

2 linguriţe de ghimbir uscat, măcinat

2 linguriţe de seminţe de muştar alb

2 linguriţe de seminţe de schinduf

1 1/2 linguriţă de boabe de piper negru

1 linguriţă de scorţişoară, măcinată

1/2 linguriţă de cuişoare, măcinate

1/2 linguriţă de boabe de cardamom verde

1/2 linguriţă de ardei iute uscat

Instrucţiuni:

Se încinge o tigaie la foc mediu. Se adaugă seminţele şi boabele de coriandru, chimion, muştar, schinduf, piper şi cardamom şi se prăjesc 30-40 de secunde, până ce amestecul începe să miroasă.

Se ia tigaia de pe foc şi se lasă să se răcească 4-5 minute. Se pisează apoi condimentele, împreună cu ardeii iuţi şi uscaţi, într-o piua. Când se obţine o pulbere fină, se adaugă ghimbir, curcuma, scorţişoară şi cuişoare şi se amestecă bine.

Se păstrează în recipiente închise ermetic, la adăpost de lumină şi căldură unde poate rezista câteva luni, după care începe să-şi piardă din aromă şi gust.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi