Sosul picant-acrisor din aceasta reteta, numit “tik marij”, este unul dintre sosurile  de baza ale bucatariei cambodgiene. Reteta este usor de preparat, toate ingredientele gasindu-se pe piata noastra.
Bucatarie: cambodgiana
Dificultate: usor
Timp de preparare: 1 ora 30 minute
Timp de gatit: 12 minute
Cantitate: 4 portii

Ingrediente:
1 lingurita de piper negru, macinat grosier
3 limete, coaja rasa si sucul de la
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 ceapa rosie, tocata marunt
4 linguri de sos de soia
2 linguri de zahar de palmier (sau zahar brun, sau miere)
1 piept de pui dezosat, fara piele, taiat bucatele (circa 400 g in total)
1 lingurita de piper negru, fin macinat
1/2 lingurita de sare
orez fiert, pentru servit
frigari de bambus

Instructiuni:
Daca frigaruile se vor gati pe gratar cu carbuni, este mai prudent sa se inmoaie frigarile in apa rece cat timp se marineaza carnea, ca sa nu ia foc pe gratar.

Se prepara marinada pisand intr-o piua (sau procesandu-le cu un blender) piperul macinat grosier, coaja rasa de la 1 limeta, usturoiul si ceapa, pana se obtine o pasta omogena. Se transfera pasta intr-un castron, se adauga sucul de la 1 limeta, sosul de soia si jumatate din zahar si se amesteca bine cu o lingurita, pana se dizolva zaharul. Se adauga cubuletele de carne, se amesteca si se acopera castronul cu film alimentar. Se lasa carnea la marinat minim 1 ora, in frigider.

Se infig in frigari cubuletele de carne.
Se incinge gratarul cu carbuni, sau un gratar de fonta, pe aragaz, sau chiar grill-ul cuptorului, daca aveti asa ceva. Se unge gratarul cu putin ulei, sau, daca folositi grill-ul cuptorului, se captuseste o tava cu folie de aluminiu. Se asaza frigaruile pe tava.
Se frige carnea pe gratar, sau sub grill-ul cuptorului, timp de 10-12 minute, intorcand-o de cateva ori si ungand-o de fiecare data cu marinada ramasa in castron, pana cand este rumenita dupa preferinta dvs.

Intre timp, se prepara sosul tik marij amestecand intr-un castronel restul de suc de limeta si de zahar cu piperul fin macinat. Se presara deasupra sosului restul de coaja rasa de limeta. Se servesc frigaruile cu orez fiert, alaturi de sosul tik marij.
Daca doriti, puteti servi frigaruile si cu paine (preferabil bagheta frantuzeasca), cartofi prajiti, sau natur, sau legume gratinate (rosii, ardei grasi, rondele de vanata, ceapa).

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 19 comentarii
  • Fara foto
  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 14 martie 2010

    O reteta delicioasa.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 26 august 2009

    Delicios.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    O reteta simpla, dar deosebita. Felicitari! Eu fac frigarui de pui foarte des, dar combinatia la frigarui si la marinata este de fiecare data alta...in functie de ce am in casa la momentul respectiv! Am invatat acest truc (sa marinez carnea inaninte de gatit) cu multi ani in urma. E valabil pentru orice tip de carne... binenteles ca difera marinata...Gustul final merita efortul!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 12 august 2009

    Super reteta,am incercat-o si este excelenta.

  • Fara foto

    crystyn@, 10 august 2009

    O bunătate!

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 21 iulie 2009

    Sunteti o enciclopedie gastronomica. Comentariile sunt de prisos!

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 21 iulie 2009

    Bun, exceptional...de negasit in restaurantele din Romania.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Sosul picant e super bun.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 15 iulie 2009

    Buna reteta, imi plac mult combinatiile tale de condimente, cine nu serveste carnea de pui, mai ales acum in perioada gratarelor!

  • murigneau

    murigneau (Chef de cuisine) , 08 iulie 2009

    Agreabila reteta, facea atractiva carnea de pui! Sosul este interesant si ce e important ca nu apar ingrediente de negasit. Bravo!!!!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 30 iunie 2009

    Sigur am sa fac si eu !!! Felicitari !!!

  • veronica

    veronica (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009

    Este interesanta asocierea, chiar am sa incerc reteta. Felicitari lui Radu Popovici.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Felicitari,interesant amestecul,merita incercat.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Sunt excelente si foarte hranitoare!

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Felicitari pentru articol.Sunt sigura ca sunt delicioase!

  • Laura Teodora

    Laura Teodora (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Daca nu-ti place gustul dulce, transforma-l in ceva picant. Schimbi cateva ingeediente. Mie personal, imi place la nebunie. Puiul in sosurile dulci in stil chinezesc, yummy!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Tot ceea ce gateste domnul Radu Popovici, este super gustos.Felicitari pentru articol.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Din pacate multora nu le place gustul dulce asociat carnii...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Un deliciu...