Sosul picant-acrisor din aceasta reteta, numit “tik marij”, este unul dintre sosurile de baza ale bucatariei cambodgiene. Reteta este usor de preparat, toate ingredientele gasindu-se pe piata noastra.
Bucatarie: cambodgiana
Dificultate: usor
Timp de preparare: 1 ora 30 minute
Timp de gatit: 12 minute
Cantitate: 4 portii
Ingrediente:
1 lingurita de piper negru, macinat grosier
3 limete, coaja rasa si sucul de la
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 ceapa rosie, tocata marunt
4 linguri de sos de soia
2 linguri de zahar de palmier (sau zahar brun, sau miere)
1 piept de pui dezosat, fara piele, taiat bucatele (circa 400 g in total)
1 lingurita de piper negru, fin macinat
1/2 lingurita de sare
orez fiert, pentru servit
frigari de bambus
Instructiuni:
Daca frigaruile se vor gati pe gratar cu carbuni, este mai prudent sa se inmoaie frigarile in apa rece cat timp se marineaza carnea, ca sa nu ia foc pe gratar.
Se prepara marinada pisand intr-o piua (sau procesandu-le cu un blender) piperul macinat grosier, coaja rasa de la 1 limeta, usturoiul si ceapa, pana se obtine o pasta omogena. Se transfera pasta intr-un castron, se adauga sucul de la 1 limeta, sosul de soia si jumatate din zahar si se amesteca bine cu o lingurita, pana se dizolva zaharul. Se adauga cubuletele de carne, se amesteca si se acopera castronul cu film alimentar. Se lasa carnea la marinat minim 1 ora, in frigider.
Se infig in frigari cubuletele de carne.
Se incinge gratarul cu carbuni, sau un gratar de fonta, pe aragaz, sau chiar grill-ul cuptorului, daca aveti asa ceva. Se unge gratarul cu putin ulei, sau, daca folositi grill-ul cuptorului, se captuseste o tava cu folie de aluminiu. Se asaza frigaruile pe tava.
Se frige carnea pe gratar, sau sub grill-ul cuptorului, timp de 10-12 minute, intorcand-o de cateva ori si ungand-o de fiecare data cu marinada ramasa in castron, pana cand este rumenita dupa preferinta dvs.
Intre timp, se prepara sosul tik marij amestecand intr-un castronel restul de suc de limeta si de zahar cu piperul fin macinat. Se presara deasupra sosului restul de coaja rasa de limeta. Se servesc frigaruile cu orez fiert, alaturi de sosul tik marij.
Daca doriti, puteti servi frigaruile si cu paine (preferabil bagheta frantuzeasca), cartofi prajiti, sau natur, sau legume gratinate (rosii, ardei grasi, rondele de vanata, ceapa).
Reteta de strudel cu mere. Strude cu mere si foi de placinta. Strudel cu mere, nuci si scortisoara. Retete cu mere. Deserturi...
Strudel cu mereReteta de ciorba de peste. Ciorba de peste reteta simpla. Reteta de bors de peste. Retete cu peste.
Ciorba de pestePentru bezea mixam cele 4 albusuri cu un praf de sare pana devin spuma, apoi adaugam cate o lingura din zahar pana il terminam.
Pavlova cu nuca, mousse de castane si jeleu de gutuiRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii