Este una dintre retetele care au facut vestita bucataria indiana si este gatita in toate restaurentele indiene din Europa. Gustul ei este complex, cu o usoara nuanta picanta, iar aroma este foarte bogata. Arata spectaculos, fiind un fel ce poate fi servit cu succes musafirilor.
In mod traditional, in nordul Indiei si in Pakistan, aceasta reteta se gateste pe carbuni, intr-un cuptor de pamant numit „tandoor”. Ca alternativa, pentru a gati reteta in casa, sefrige pe fratarul incins, sau se incinge grill-ul cuptorului la maxim, dupa care se micsoreaza temperatura la moderat.
Bucatarie: indiana
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute plus marinare
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:

4-6 pulpe superioare de pui (700-900 g in total), curatate de piele
250 g iaurt
2 cm radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt si apoi pisata
3 catei de usturoi, pisati
2 lingurite de boia iute
2 lingurite de seminte de chimen, macinate
2 lingurite de boabe de coriandru, macinate
1 lingurita de sare
1/2 lingurita de colorant rosu
ulei de palmier (sau de floarea-soarelui), pentru stropitul carnii
foi de salata verde, pentru servit
rondele de ceapa, pentru ornat
cateva rosii cherry, pentru ornat
feliute de lamaie, pentru ornat

Instructiuni:


Se spala pulpele bine, se scurg si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.

Se fac 2-3 taieturi, cu un cutit ascutit, pe fiecare bucata de pui, transversal pe os. Taieturile trebuie sa aiba cam 1 cm adancime.

Se pune iaurtul intr-un castron. Se adauga ghimbir, usturoi, boia, chimen macinat, coriandru macinat, sare si colorant rosu si se amesteca bine de tot. Trebuie ca mixtura sa aiba o culoare perfect uniforma, rosie.

Se ung pulpele de pui cu mixtura de iaurt, indesand-o cat mai bine in taieturi. Se pun apoi pulpele pe un platou adanc, sau intr-un castron mare, se toarna restul de marinada peste ele si se amesteca bine. Carnea trebuie sa fie acoperita de marinada cat mai uniform. Se acopera platoul si se lasa puiul la marinat 3 ore, in frigider. Cu 30 de minute inainte de a scoate bucatile de pui din marinada, se incinge grill-ul cuptorului la maxim.

Se reduce temperatura grill-ului, la moderat. Se captuseste o tava de cuptor cu folie metalica; peste ea se asaza un grilaj metalic, de forma potrivita. Se stropesc bucatile de pui cu putin ulei si se asaza pe grilaj. Se pun pulpele sub grill-ul incins si se frig 30-35 de minute, intorcandu-le ocazional si stropindu-le cu ulei, cam o data la fiecare 5 minute.
Se aranjeaza carnea pe un pat de frunze de salata verde si se orneaza cu rondele de ceapa, feliute de rosie si feliute de lamaie, alaturi de orez fiert.

Sfaturi:
Daca nu găsiţi colorant roşu, adăugaţi la marinadă 2-3 linguri de boia dulce, de bună calitate şi, dacă aveţi la îndemână, 1-2 linguriţe de curcuma.
 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 19 comentarii
  • Fara foto
  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Aromat si unic! Un adevarat rasfat culinar!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    Un veritabil pui tandori asa trebuie sa arate in poza la fel ca cel expus de domnul Radu.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    O reteta cu adevarat super !

  • Fara foto

    SLUJITOR AL BUCATARIEI ROMANESTI SI INT., 25 octombrie 2009

    Radule, felicitari! Lasa-i pe agiamii care-si dau cu presupusul in necunostinta de cauza. Este foarte vine ce faci findca largesti viziunea romanului de a sti sa manance si altfel. Felicitari inca o data.

  • Fara foto

    burdulea maria elena, 19 octombrie 2009

    Foarte buna, mai ales ca vine de la un profesionist!

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2009

    Foarte buna reteta! Deosebita.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2009

    Am facut reteta asta si a iesit o...bunatate !!! Multumesc frumos de ea !!! Farfuriile au fost linse...

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2009

    Foarte interesanta reteta.Suna provocator.Multumim.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 septembrie 2009

    Un deliciu.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    E grozav... dar nu e chiar asa usor de preparat...!

  • Fara foto

    Radu Popovici (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    @florin: Asa este, eu am simplificat reteta. Am invatat sa tin cont de gustul romanilor, neinvatati cu mancarurile foarte condimentate si aromate. Am testat mai multe variante pe invitatii mei si aceasta a placut majoritatii.

  • Fara foto

    silvel, 18 septembrie 2009

    Mai Florine, Daca ai o completare la reteta asta excelenta, scrie, sa nu murim prosti. Altfel s-ar putea sa mori tu...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    Am pregatit aceasta reteta,e delicioasa.Felicitari Radu !

  • Fara foto

    florin, 18 septembrie 2009

    Eu am alta reteta de pui tandori de la un bucatar indian. Se aseamaqna putin cu aceasta reteta dar este mult mai buna. La acestaq reteta lipsesc unele condimete obligatorii pt. puiul tandori.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    O reteta deosebita,aromata si tare gustoasa...

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    Niciodata nu ne dezamagiti,oriunde va aflati.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 17 septembrie 2009

    Se poate folosi si suc de RODII pentru culoare.Multumim petru retetele deosebite

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 17 septembrie 2009

    Un super articol si o superba reteta,trebuie testata.Felicitari.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 17 septembrie 2009

    Ca de obicei ne rasfatati cu o reteta delicioasa.