Termenul yakitori denumeste frigaruile japoneze preparate din carne de pui. Ele se prepara cu bucatele de carne, sau organe, fripte pe gratar. Exista varianta servirii lor cu sare si suc de lamaie, sau cu sos preparat din sake, mirin (vin japonez din orez), sos de soia si zahar.

Bucatarie: japoneza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
1 kg file de piept de pui
8 cepe verzi, sau praji subtiri, taiate bucatele de 2-3 cm lungime
100 ml sake (sau brandy ori coniac)
125 ml sos de soia
50 ml mirin (sau vin alb, sec)
1 lingura de zahar brun
frigari de lemn
feliute de ghimbir murate (optional), pentru servit
boia iute, sau dulce, dupa preferinta, pentru ornat (optional)
 
Instructiuni:
Se spala carnea, se scurge si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Folosind un cutit ascutit, se taie bucatele de dimensiunea unei imbucaturi.
Se inmoaie frigarile in apa rece circa 30 de minute, ca sa nu ia foc sub grill. Se incinge grill-ul cuptorului.
Se amesteca intr-o craticioara, pe flacara mica, sosul de soia cu zahar, sake si mirin. Se fierbe amestecul incet, circa 7-10 minute, pana se ingroasa putin. Se ia de pe foc si se pastreaza cald.
Se infig in frigari bucatelele de carne, alternandu-le cu bucatele de ceapa verde.
Se tapeteaza cu folie metalica o tava de cuptor, iar peste folie se asaza un grilaj metalic de forma potrivita.
Se asaza frigarile pe grilaj si se frig sub grill, intorcandu-le de mai multe ori si umezindu-le de fiecare data cu sosul din craticioara, pana se rumenesc. Se servesc frigaruile fierbinti, alaturi de sosul ramas, presarate cu putina boia si insotite de feliute de ghimbir murat, daca se folosesc.

Sfaturi:
Ghimbir murat si sos de soia se gasesc aproape in orice supermarket.
Sake si mirin se gasesc foarte greu si sunt destul de scumpe, dar am sugerat inlocuitori.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 august 2010

    Ca de obicei...o reteta excelenta...

  • Fara foto

    Chirac (Bucatar) , 20 august 2010

    Imi inchipui ce bun este!O reteta asemanatoare made ,, mine,, pe care o folosesc ori de cite ori ies la un gratar si place tuturor- sosul - o capatina de usturoi oceapa,o crenguta de cimbru doua trei rosii o crenguta de tarhon un ardei gogosar ori gras,un ardei iute ori dulce .Toate acestea se spala si se strivesc la un loc.Se pune sare dupa gust ori un pic mai sarat.Se pune un pahar de vin rosu hibrid dupa care se pune la macerat carnea cit se face jarul ,se pune carnea pe gratar si cit se frige se tapeaza cu sosul ramas.Pentru tapat se foloseste un buchet de cimbru cu tarhon.Sa spuneti de v-a placut!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 18 august 2010

    Inca o reteta buna de incercat.

  • Ramona A

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 18 august 2010

    Aratã bine! tentant sosuletul :)

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 august 2010

    Sigur voi incerca si eu aceasta reteta mai ales ca frigaruile din piept de pui sunt preferate de familia mea !