Încep să simt că se apropie vara. Şi unde pot să simt mai bine acest lucru decât în piaţă şi-n bucătărie? Luna mai ne aduce mult mai multe verdeţuri, primele cireşe şi flori ce ne înveselesc viaţa prin culorile lor vii. Tot acum începem să găsim şi rubarba, atât de lăudată şi atât de gustoasă. Am încercat puţine reţete care conţin rubarbă şi parcă toate pe acelaşi tipar. Aşa că m-am apucat de treabă şi am făcut o reţetă după gustul meu.
Iată ce am folosit.
Pentru cocă:
320 g făină
100 g unt moale
2 ouă
1 lingură zahăr pudră
2 linguri iaurt rece
Pentru umplutură:
2 tije de rubarbă
3 banane
5 linguri de zahăr
1 pliculeţ de zahăr cu pudră de păstaie de vanilie
Într-un bol mare se pune untul moale (ţinut la temperatura camerei), zahărul pudră, iaurtul şi cele două ouă. Amestecăm energic cu o spatulă după care încorporăm treptat făina. Pentru a încorpora făina folosiţi un mixer sau pur şi simplu amestecaţi cu mâna. Coca obţinută se pune la frigider timp de 15 minute.
Cât coca stă în frigider vom pregăti rubarba şi bananele. Tijele de rubarbă se curăţă de fibre (se ia stratul exterior de culoare roşiatică). Astfel tija va rămâne crudă şi se va tăia uşor. Bananele se taie în felii medii, aproximativ egale.
Coca se scoate din frigider şi se împarte în două bucăţi: trei sferturi din cantitate va reprezenta o bucată şi restul va reprezenta a doua bucată. Bucata cea mare se întinde pe masa de lucru pudrată cu putină făină. Apoi se aşază în forma de copt şi se decupează surplusul de cocă. Se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă după care aşezăm pe cocă feliile de banane în cerc.
Într-o crăticioară se pune zahărul, rubarba tăiata în felii de dimensiune medie şi amestecul de zahăr cu pudră de păstaie de vanilie. Crăticioara se pune la foc mic. Se amestecă în continuu. Zahărul se va carameliza iar rubarba va lăsa un suc delicios. După 3-4 minute luăm crăticioara de pe foc. Rubarba s-a caramelizat şi ea odată cu zahărul. Continutul crăticioarei se toarnă peste feliile de banane şi se aranjează cu o lingură.
În final se pune bucata de cocă rămasă pe masa de lucru pudrată cu faină şi se întinde. Apoi se ia cu ajutorul sucitorului şi se pune peste rubarbă şi banane. Foaia se aranjează şi se taie surplusul de cocă. Facem sirop dintr-o lingură de zahăr şi două linguri de apă şi ungem plăcinta cu o pensulă de silicon.
Se bagă în cuptorul preîncălzit şi se coace la temperatură medie până când plăcinta va prinde o frumoasă crustă aurie.
Serviţi plăcinta călduţă sau rece, alături de cremă de vanilie şi fructe, numai fructe de sezon sau chiar simplă.
Poftă bună şi o săptămână minunata vă doresc!
Incanta-ti familia si prietenii cu o reteta traditionala de branzoaice sau poale-n brau. Aceasta reteta simpla si gustoasa va...
Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasaCeapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii