Saptamana trecuta v-am intrebat, prin intermediul TPU.ro, care e mancarea voastra exotica preferata. Am primit tot soiul de raspunsuri si ne-am hotarat sa realizam un articol despre cele mai populare mancaruri exotice mentionate chiar de voi.
Unul dintre raspunsurile date de voi a fost sushi. Chiar daca nu e chiar pe gustul tuturor, sushi e o mancare interesanta pe care puteti s-o pregatiti chiar la voi acasa, daca nu vreti sa cumparati dintr-un restaurant specializat.

In Japonia ,,sushi” este orice fel de mancare in care se combina traditionalul orezul fermentat cu aproape orice produs al marii, gatit sau nu, dupa preferinte. Intr-un sushi traditional, pregatit ca la el acasa, cea mai mare parte a carnurilor de peste, moluste, crustacee sau cetacee sunt complet nepreparate.

Cum pregatesti sushi?

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa mergi la cumparaturi la cel mai apropiat supermarket. Pe lista de cumparaturi noteaza urmatoarele ingrediente cheie: un castravete, un pachet de somon afumat, nu foarte sarat si un Sushi Meal Kit, usor de gasit in sectorul cu produse asiatice.
Aceste kit-uri de facut sushi sunt foarte usor de folosit si vin "preparate" cu tot ce va trebuie, adica 4 foi de alga lata, 2 pachete de orez crud, un plic de otet de soia, 2 plicuri de ulei de soia, 2 pliculete de pasta wasabi, doua betisoare si un servetel de mambus.

Mai intai, pune apa cu sare la fiert. Fara sa le desfaci, scufunda cele doua pachete cu orez in apa si lasati sa fiarba la foc mic cam 20 de minute. Desfa pachetele, scurge bine orezul, apoi desfa si pliculetul cu otet de soia si toarna peste orez. Amesteca bine dupa care lasa sa se raceasca. In acest timp, pregateste sosul delicios, din ulei de soia si pasta de wasabi si amesteca-le dupa gust. Atentie la wasabi, e atat de picant ca iti arde limba. Pentru un plus de gust, puneti si cateva picaturi de sos de soia.

De indata ce orezul s-a racit, despatureste servetelul de bambus si aseaza o foaie de alga peste el, suficient de groasa cat sa nu se rupa cand vei aseza orezul in mijloc. Cu degetele umezite intinde orezul pe toata foaia, avand grija sa lasi o margine de cam 2 cm. Dupa ce ai intins bine orezul, este momentul sa asezi bucatelele de somon, iar pe mijlocul lor sa tai felii subtiri de castravete.
Dupa ce ai asezat toate straturile, ruleaza totul, ajutandu-te de servetelul de bambus. Marginea pe care ai lasat-o libera o vei umezi si o veti lipi astfel incat ruloul abia format sa nu se desfaca. Taie bucatele cam de 2 cm si aseaza pe un platou, langa betigase si alaturi de cateva legume proaspete.

Alte preparate exotice indragite au fost fructele de mare.

Iata cateva sfaturi pentru a alege cele mai proaspete fructe de mare din supermarket:

Cand cumperi fructe de mare inghetate, trebuie sa le alegi doar pe acelea care sunt inghetate solid si nu pe acelea care prezinta discoloratii sau portiuni uscate sau care au un miros ciudat. De asemenea, nu cumpara fructe de mare inghetate care au, in pachet, cristale de gheata. Ambalajul trebuie sa fie umed si etans. De asemenea, cand cumperi fructe de mare, tine minte: cele proaspete sunt de mii de ori mai bune decat cele inghetate.

Si o reteta cu fructe de mare:

SOTE DE FRUCTE DE MARE PE PAT DE OREZ

Ingrediente:

fructe de mare in amestec, congelate, unt, capere murate, suc de lamaie proaspata, vin alb demisec, suc de rosii, oregano, usturoi, tocat marunt, ceapa, tocata marunt, orez cu bobul lung, masline negre fara samburi, lamai, sare, piper alb

Mod de preparare:
Fructele de mare se soteaza ( asa congelate cum sunt)intr-o tigaie cu unt, ceapa, usturoi, oregano, capere. Cand s-au inmuiat, se stinge preparatul cu putin vin alb si se adauga sucul de rosii, sucul de lamaie, sarea. Se amesteca si se mai lasa sa se ingroase sosul.
Se fiebe orezul, folosind proportia de 1/2( la o cantitate de orez se pun 2 cantitati de apa). Se lasa pana ce orezul se gateste bob cu bob, se amesteca cu putina sare si piper alb.
Preparatul se asambleaza astfel : pe mijocul farfuriei se pune un pat de orez fiert ( folosind un cerc de inox de marime potrivita). Deasupra se pune sote-ul de fructe de mare, sub forma de cuibulet.
De jur-imprejur se orneaza preparatul cu rondele de lamaie, masline feliate si patrunjel tocat.


O alta reteta foarte interesanta mentionata pe TPU.ro este paella. Paella e un fel de mancare spaniol foarte indragit. Ea poate fi facuta cu fructe de mare, carne de iepure, de pui sau... cu toate trei! Daca esti vegetarian, exista si variante de paella exclusiv cu legume. Deci, cum reusesti sa gatesti o paella perfecta? In primul rand, trebuie sa folosesti un orez de calitate, alaturi de condimente potrivite. Recomandat este sofranul, care da mancarii un gust special si un colorit galbui. Apoi, alt sfat ar fi sa prajesti usor orezul in ulei inainte sa adaugi supa de peste, asigurandu-te ca e bine acoperit de ulei. De asemenea, dupa ce e gata, e bine sa lasi paella acoperita, dupa ce stingi focul, pentru 5-10 minute, inainte sa o servesti.

Iata si o reteta de paella:

PAELLA

Ingrediente:
20 creveti, cateva rondele de calamar, un kg de scoici, 2 rosii, 2 ardei capia si un pic de ardei rosu, o cana de orez , sofran, un pic de ulei de masline

Mod de preparare:
Se pune o oala cu apa si sare la fiert dupa ce a dat apa in clocot se pun crevetii.Se lasa doar 3 min dupa care scot si se pun rondelele de calamar se lasa un pic mai mult ca la creveti si se scot.Se pun scoicile in aceeasi apa si se lasa pana se desfac.Cele care nu sau desfacut se arunca.Dupa ce s-au racit se curata crevetii si scoicile.Intr-o tigaie sa fie un pic mai adanca pt ca se umfla orezul,se pune uleiul,rosiile decojite taiate cubulete si ardeii taiati tot cubulete.Se lasa la prajit pana ce scade tot sucul de la rosii,se une cana de orez se lasa un minut si se pune 4 cani din apa in care am fiert fructele de mare strecurata in prealabil.Cand orezul este aproape gata se pune sofranul cat sa dea culoare si se pun fructele de mare.Se mai lasa putin si este gata.

Voua ce mancaruri exotice va plac?

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 17 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Atelierul de sushi, 14 septembrie 2014

    Buna ziua. Specialitatea si preferata mea in materie de gust-calitate-sanatate este sushi. Am chiar si un atelier in care fie pregatesc platouri pentru diferite evenimente, fie vin persoane sa invete sa faca un sushi. Impotriva a ceea ce se vehiculeaza, sushi nu inseamna peste crud, dar se poate folosi peste crud in sushi. Sushi este orezul special pregatit ce are un gust exceptional si poate fi consumat ca atare sau in diverse combinatii. A prepara si a manca sushi este ceva ce tine de personalitatea si respectul de sine.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Un articol foarte interesant !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2010

    Fructele de mare pe pat de orez sunt excelente.Felicitari pentru acest articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Am cumparat sushi si paella de la supermarket....

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Imi plac fructele de mare cu orez basmati si sos de rosii!

  • Fara foto

    scootsie (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

    Paella este mancarea mea preferata,dar eu folosesc zeama de peste in care se fierb crevetii,calamarul si scoicile...apoi pregatesc in continuare dupa reteta clasica.Incercati si nu veti fi dezamagiti!

  • motosca mariana

    motosca mariana (Chef de cuisine) , 19 mai 2009

    De cite ori am luat fructe de mare congelate am fost dezamagita deoarece am gasit mai multa carne de crab si aceasta suvite ...

  • Fara foto

    Simona-Gabriela Paun (Chef de cuisine) , 11 mai 2009

    Eu zic ca pentru a prepara o mancare exotica, trebuie sa ai si stare de spirit adecvata, nu - tristete, nu - stress, da - romantism, da - dorinta de a fii cu cei dragi...

  • Fara foto

    Dana Macovei (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Am sa incerc si eu sa fac sushi cat de curand, ca de mult ma tenteaza. Fructe de mare mananc doar in concedii si nu ma aventurez sa le prepar singura.

  • Felicia

    Felicia (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Imi plac fructele de mare foarte mult dar nu am incercat niciodata sa le prepar singura,am mancat doar cand am fost in vacanta in Grecia.Cred ca o sa incerc si eu.

  • nasea alina

    nasea alina (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Pentru ca sunt si voi fi romanca tot restul vietii, am mancat exotic in romania cand altii nici nu visau. Mancam mereu la restaurantul chinezesc, "minerva" pe vremea aceea, apusa de 20 ani. "Pachetele" (celebrele), porc cu alune (imi placea), o supa cu un fel de galusti, mai multe. Poate unii se vor simtii ....lezati, dar vorba francezului: "asa este viata" (in romaneste, sa inteleaga toti).

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Ador fructele de mare si le prepar dupa diferite retete , mai ales dupa cele grecesti.Desigur, fructele de mare proaspete sunt cele de preferat ,dar cum nu locuiesc langa mare, ma multumesc si cu cele congelate.

  • GELLERT RAMONA

    GELLERT RAMONA (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Nu am mancat inca niciodata sushi dar cred ca este foarte delicios, cat despre fructele de mare...hmmm... nu ma prea incanta.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Nu am gustat inca nici sushi nici paella recunosc, dar sunt tentata de reteta de sushi.

  • Fara foto

    cely, 07 mai 2009

    Interesante retetele. Imi plac fructelede mare, dar eu nu am gatit niciodata.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Foarte interesante retetele si sfaturile.Imi plac fructele de mare foarte mult in salate,pizza etc.. Pentru sushi folosesc:300 g orez pentru sushi,5-6 foi alge,100 g ardei gras rosu sau capia,100 g morcov,100 g castraveti,200 g creveti,100 g somon afumat,100 g cozi creveti,putin ardei iute,50 ml sos de soia,50 ml otet balsamic,sare,piper alb. Orezul se fierbe,foile de alge se aseaza pe un suport de bambus daca aveti,iar deasupra se pune orez racit,pe margine se pun felii de morcov,ardei si castraveti,deasupra un rand de creveti si cu ajutorul suportului din bambus se ruleaza foarte strans,dupa care fiecare rulou se taie in buc de cca 2-3 cm.Restul orezului se imparte in buc de 40 g si li se da forma rotunda sau ovala ,se aseaza somon afumat deasupra si cozi de vreveti.Se serveste cu sos de soia si ardei iute.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Suna destul de interesant aceste feluri de mancare,recunosc ca am incercat paella cu fructe de mare,dar nu m-a impresionat foarte tare.Mai mult imi place paella cu pui.Fructele de mare imi plac foarte mult in schimb.