Tofu - sau branza de soia, cum i se mai spune - se prepara din lapte de soia imbogatit cu un coagulant acid de tipul lamaii sau otetului.

Folosit in retete, tofu se comporta ca un burete, absorbind orice aroma. Inmuiat in sos chilli, va avea gust de chilli; amestecat cu cacao si indulcitor, tofu se „metamorfozeaza” intr-o delicioasa crema cu aroma de ciocolata.

Poate fi folosit prajit cu diverse feluri de mancare - parjoale din tofu ca si cum ar fi carne; chiftelute cu tofu etc. - sau amestecat cu oua, pentru omleta. Cand este inghetat, poate fi folosit in diverse preparate ca substitut pentru carnea tocata.

Folosit mai ales in bucataria asiatica si in dietele vegetariene, tofu a patruns si in bucataria romaneasca. Preparat cum trebuie, constituie o foarte buna alternativa la carne

Crema de tofu cu verdeata

Ingrediente:

150 g tofu,

2-3 linguri lapte sau smantana de soia,

2 fire marar,

2 fire patrunjel,

1 fir ceapa verde.

 

Preparare:

Tofu se piseaza bine cu furculita si se amesteca impreuna cu verdeturile tocate marunt si laptele de soia. Se serveste ca aperitiv pe paine. Alte combinaiti: tofu si chimen, tofu, castravete murat si marar etc.

 

Crema de tofu cu ciocolata

 

Ingrediente:

2 cutii de tofu (moale),

125 ml lapte cald (de soia),

5 g gelatina pudra dizolvata intr-o lingura apa,

100 g ciocolata neagra,

2 linguri de cacao,

1 lingurita esenta migdale,

2 linguri fructoza,

putin cardamon, nucsoara, scortisoara.

Pentru decor: nuci, migdale, coji de portocala confiate.

Preparare:
Tofu se lasa la scurs pe servetele. Gelatina se amesteca impreuna cu putina apa calduta. Se adauga laptele cald, aromele si fructoza. Ciocolata se topeste la microunde.
Se adauga cacao. Se mixeaza tofu, apoi se amesteca impreuna cacao si ciocolata topita cu ingredientele lichide (lapte, gelatina, fructoza, arome) si se strecoara peste tofu mixat. Se repartizeaza in boluri sau pahare cu capac si se dau la frigider. Dupa cateva ore, crema se poate consuma.

Aceasta reteta va este oferita de revista Felicia. Puteti citi mai multe articole si retete in sectiunea Gastronomie de pe siteul revistei Felicia.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto
  • assiris

    assiris (Maestru bucatar) , 15 aprilie 2013

    In afara ca e sanatos, este si delicios. Multe persoane spun ca nu le place ceva chiar inainte de a gusta. Consum permanent mai ales in salate. O salata indiferent care daca presari deasupra niste cubulete de tofu cu ciuperci/ardei/chimen/simplu devine ceva delicios. La noi nu prea este diversificata oferta. Am primit din Japonia mai multe variante. Pe unele nestiind cum sa le folosesc, am pus pur si simplu dulceata pe ele si au devenit un desert excelent. Fara dulceata nu aveau nici un gust, dupa aceea am aflat ca sunt astfel facute pentru a fi utilizate in diverse retete tocmai datorita proprietatii de a absorbi aromele componentelor cu care era asociat.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 11 februarie 2010

    Nu am consumat pana acum dar voi incerca.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 26 ianuarie 2010

    E bine de stiut ca branza tofu este un aliment sanatos.Dar mie una nu imi place deloc.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2009

    Bun, mai ales si daca combini cu ceva tofu, este un deliciu.

  • Fara foto

    Radu Liliana (Chef de cuisine) , 30 noiembrie 2009

    Poti incerca, sa vezi daca iti place. Mie imi place cel cu marar, ardei sau afumat mai mult decat cel simplu. Si fetitei mele de 9 ani ii place tofu. Puteti incerca.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 26 noiembrie 2009

    N-am mancat Tofu pana acum, dar am vazut ca este de cumparat. Nu stiu daca mi-ar placea.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 26 noiembrie 2009

    Un articol foarte bun, numai ca nu la toata lumea place tofu.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 26 noiembrie 2009

    Im place foarte mult Tofu. Am sa incerc sa fac si eu crema cu ciocolata.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 21 noiembrie 2009

    Imi place foarte mult aceasta branzica iar retetele prezentate merita incercate sunt tare interesante.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 20 noiembrie 2009

    E foarte bun tofu la gratar dupa ce s-a tinut intr-o marinada din ulei, otet balsamic si usturoi timp de cel putin 30 minute.