Bucataria italiana este caracterizata prin flexibilitate, o gama larga de ingrediente si o bogata varietate regionala a retetelor. Felurile de mancare reprezinta un element important al stilului de viata italian si reflecta in principal cultura si istoria acestui popor.
Din punct de vedere culinar, Italia este o tara a incredibilei diversitati. Felurile de mancare, ingredientele, timpul de preparare si mirodeniile se schimba radical de la o regiune la alta.

 Care sunt componentele unei mese italiene traditionale

Bucataria italiana este caracterizata prin flexibilitate, o gama larga de ingrediente si o bogata varietate regionala a retetelor. Felurile de mancare reprezinta un element important al stilului de viata italian si reflecta in principal cultura si istoria acestui popor.

Din punct de vedere culinar, Italia este o tara a incredibilei diversitati. Felurile de mancare, ingredientele, timpul de preparare si mirodeniile se schimba radical de la o regiune la alta. Elementul constant este filozofia de baza. Mesele sunt vazute ca o ocazie pentru familie si prieteni de a se relaxa inainte de a se intoarce la viata agitata a secolului XX.

Primo

De asemenea, mesele festive pot incepe cu aperitive (antipasta).

Aceasta etapa a mesei se numeste assaggio di primi, o gustare a primelor (feluri), antreuri.

Tipuri de supe: minestrone (supe groase din zarzavaturi proaspete, pasta, orez sau fasole, care poate contine carne), supe de peste, supe limpezi, supe de legume cu paste

Antipasta:  bruschetta (paine prajita unsa cu usturoi si ulei de masline), antipasti cu peste, cu carne, vegetariene, antipasti prajite, gustari

Secondo

Dupa primul fel, se serveste felul al doilea, secondo, felul principal bazat pe carne, peste, oua sau legume cu o garnitura aleasa astfel incat sa-l complimenteze. De exemplu, puteti incerca scottiglia, o tocana specifica regiunii Toscana, impreuna cu spanac fiert deshidradat (squeezed dry) condimentat (sauteed) cu ulei de masline si usturoi. Portiile sunt de asemenea mici, in jur de 150 de grame, si in plus garnitura si painea. Se pot servi mai multe secondo la restaurant sau la mesele festive.

Deserturi

Masa de pranz se incheie de obicei cu fructe proaspete si cu o cescuta de espresso. O masa festiva va avea un desert mai elaborat, continand branzeturi, budinca, produse de patiserie sau prajituri cum ar fi faimosul tiramisu.

Per total, aceasta masa este extrem de echilibrata, continand carbohidrati (primul fel si painea), proteine (primul si al doilea fel), vitamine si minerale din zarzavaturi, legume si fructe.

In toate cazurile se va servi vin. La o masa festiva, vor fi mai multe vinuri, alese astfel incat sa complimenteze respectivele feluri de mancare, si de obicei va fi o sticla de vin spumos la desert.

Pofta buna!

Un pranz din zilele de lucru va incepe cu un primo (felul intai), constand dintr-o farfurie adanca cu supa, risotto (orez) sau pasta (spaghetti) de diverse feluri. Cantitatea de mancare este de aproximativ o cana sau poate putin mai mult, deoarece nu are scopul de fi o masa intrega. La restaurant sau la mesele festive, pot fi mai multe feluri intai, spre exemplu risotto, o varietate de pasta si ravioli (paste umplute), dar volumul lor total va fi tot in jur de o cana.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 23 iunie 2011

    Felicitari pentru articol !

  • Fara foto

    Dan, 31 mai 2010

    Cine a scris articolul stie putine despre restaurantele de azi din Italia.Poate,poate se refera la ce mananca italianul acasa sau la tratorii(cantine).eu lucrez in restaurant si am trecut si prin cele cu specific mediteranian si prin cele cu specific local.In ziua de azi restaurantele lucreza la pranz cu bufet,care tine loc de antipast sau primo(unii in lipsa de timp sa bani mananca numai acest bufet),primo(99%sunt paste),secondo si dulce in rare cazuri si cafeaua.In schimb,seara si amiaza in weekend se lucreaza mai elaborat:antipaste,primi,secondi(aici difera de tipicul restaurantului),dulce,un digestivo(liqeur amar)si cafea.De fapt sunt multe particularitati la fiecare restaurant.Ai nevoie de o viata sa inveti totul si nici atunci nu e sigur...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Felicitari pentru articol !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    E bine sa ne inspiram si din bucataria altor popoare.

  • carmenela

    carmenela (Chef de cuisine) , 13 iulie 2009

    Stimata redactie si cititori... Traiesc in italia de zece ani si de cel putin 2/3 ori pe saptamina maninc la restaurant... Daca aveti nevoie de informatii REALE puteti sa ma contactati... imi va face placere sa va pot raspunde... Ceea ce s-a scris mai sus e adevarat doar pe jumatate...restul sunt presupuneri... Restaurantele din ziua de azi au cu totul alt fel de meniuri... Ordinea exacta a unui meniu este: ANTIPASTI - adica antreuri PRIMI - adica primul fel de mincare in general constituit di orez, paste sau supe... ft rar SECONDI - adica al doilea fel de mincare din carne CONTORNI - adica garnituri cum ar fi salate sau legume fierte sau la gratar - in Italia felul al doilea de mincare nu contine garnitura, aceasta e separata... DOLCI sau FORMAGGI - adica desert sau brinzeturi - aici brinza se maninca la sfirsitul mesei... CAFFE... si AMAZZACAFFE - adica un lichior

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 06 iulie 2009

    Bruschetta cu vinete e super buna.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 iunie 2009

    Bucataria italiana ofera multe delicii culinare.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 mai 2009

    Interesant articol,avem ce invata...

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Ceea ce-mi place mie la italieni este ca, desi au unii din cei mai buni designeri de moda si unel din cele mai bune masini, au reusit sa pastreze un simt unic al traditie culinare. Chiar si astazi , in satele italienesti oamenii fac schimburi de brinza pe legume conservate, muraturi.D asemenea mi se pare incredibil traditiile si festivalurile culinare care se organizeaza saptaminal,lunar si anual ati in orasele mari , cit si in grupuri marute.Italienii au o uluitoare cultura a mincarii. Dupa parerea mea asta se datoreaza in mare parte climei. Pretutindeni in Italia se serveste antipasti sau aperitive , care sunt diferite de la regiune la alta. Bruschette si crostini sunt destul de cunoscute dupa pizza si paste. Felul intii adica minestrone sunt niste supe cu citeva reguli de aur pe care trebuie sa le respecti pentru a-l impresiona pina si pe cel mai dificil italian.Capitolul cel mai interesant este desertul-clasicul tiramisu.

  • Alexandrina

    Alexandrina (Chef de cuisine) , 29 martie 2009

    Bruschetta e ceva absolut delicios; a fost una din primele retete, cu care am "debutat" eu in bucatarie, acum multi ani... Bruschetta cu vinete... Yummy!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 29 martie 2009

    Daca respecta si cantitatile (cate o cana), atunci sunt ehilibrati, nu mananca in exces.