Orasul italian distrus de cutremur se pregatea pentru un mare festival culinar dedicat spaghetelor all'amatriciana

Orasul italian Amatrice a fost distrus complet in urma cutremurului de miercuri. Peste 240 de oameni si-au pierdut viata, iar tragedia putea fi chiar mai mare daca seismul lovea un pic mai tarziu, pe 27 august, cand aici s-ar fi tinut festivalul culinar dedicat pastelor all'amatriciana. In acest weekend, urma sa aiba loc a 50-a editie a festivalului anual dedicat spaghetelor ce poarta numele orasului. Este un festival culinar foarte apreciat si unul dintre motivele pentru care in oras se aflau multi turisti. Insa, numarul maxim de turisti urma sa fie inregistrat in week-end. Pe cateva din zidurile ramase in picioare se mai pot vedea afise care anuntau festivalul.  

Orasul italian distrus de cutremur se pregatea pentru un mare festival culinar dedicat spaghetelor all'amatriciana

Statul italian a lansat o campanie de intrajutorare prin care cate 2 euro vor fi donati spre Cruce Rosie, pentru fiecare farfurie de paste all'amatriciana vanduta in orice restaurant din Italia.
Pentru localnicii din Amatrice, acest preparat culinar reprezinta una dintre cele mai pretioase mosteniri.

Reteta originala presupune doar 7 ingrediente: guanciale (specialitate italieneasca din carne de porc), pecorino (o branza italieneasca maturata), chili, piper, vin alb, rosii din San Marzano si, bineinteles, pastele.

Iata si istoria acestor paste:
Pe pasunile verzi din Amatrice, ciobanii obisnuiau sa se hraneasca cu branza si gusa de porc, pe care le combinau cu paste proaspete facute din faina si apa. Preparatul original era cunoscut ca amatriciana alba. Abia la sfarsitul anilor 1700, rosiile si chili-ul au devenit parte din reteta, dupa ce acestea au fost aduse de americani in Italia. Astfel a aparut varianta moderna ce se serveste astazi in toate restaurantele italiene.

Asadar, daca va aflati in Italia, treceti pe la o trattorie si comandati o portie de all'amatriciana.

Sursa articol: npr.org

Sursa foto: zencancook.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor