Orasul italian Amatrice a fost distrus complet in urma cutremurului de miercuri.

Peste 240 de oameni si-au pierdut viata, iar tragedia putea fi chiar mai mare daca seismul lovea un pic mai tarziu, pe 27 august, cand aici s-ar fi tinut festivalul culinar dedicat pastelor all'amatriciana.

In acest weekend, urma sa aiba loc a 50-a editie a festivalului anual dedicat spaghetelor ce poarta numele orasului.

Este un festival culinar foarte apreciat si unul dintre motivele pentru care in oras se aflau multi turisti. Insa, numarul maxim de turisti urma sa fie inregistrat in week-end. Pe cateva din zidurile ramase in picioare se mai pot vedea afise care anuntau festivalul.

 
Statul italian a lansat o campanie de intrajutorare prin care cate 2 euro vor fi donati spre Cruce Rosie, pentru fiecare farfurie de paste all'amatriciana vanduta in orice restaurant din Italia. 
 
Pentru localnicii din Amatrice, acest preparat culinar reprezinta una dintre cele mai pretioase mosteniri.

Reteta originala presupune doar 7 ingrediente: guanciale (specialitate italieneasca din carne de porc), pecorino (o branza italieneasca maturata), chili, piper, vin alb, rosii din San Marzano si, bineinteles, pastele.
 
Iata si istoria acestor paste:
 
Pe pasunile verzi din Amatrice, ciobanii obisnuiau sa se hraneasca cu branza si gusa de porc, pe care le combinau cu paste proaspete facute din faina si apa. Preparatul original era cunoscut ca amatriciana alba. Abia la sfarsitul anilor 1700, rosiile si chili-ul au devenit parte din reteta, dupa ce acestea au fost aduse de americani in Italia. Astfel a aparut varianta moderna ce se serveste astazi in toate restaurantele italiene. 

Asadar, daca va aflati in Italia, treceti pe la o trattorie si comandati o portie de all'amatriciana.

Sursa articol: npr.org
Sursa foto: zencancook.com

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii