Pastele sunt un aliment tipic italian, preparat de regula din faina de grau, oua si apa, fiert, apoi servit alaturi de un fel de sos. Pastele pot fi de diverse forme sau marimi si pot contine infrediente diverse care le dau aroma si culoare. Iata cateva detalii despre diferitele tipuri de paste.

 

Dupa forma

Exista mii de forme de paste - lungi, subtiri, goale pe dinauntru, plate, late, scurte sau cu forme ciudate. De regula, forma pastelor e legata de tipul de sos cu care e bine sa o servesti, pentru ca acesta sa “adere” la paste cat mai bine. De asemenea, denumirile se leaga de felul in care arata - “linguini” inseamna “limbi mici”, iar “gnocchi” inseamna “gramajoare”.

 

Dupa aroma

Pastele pot avea diverse arome si culori. Cele care se gasesc cel mai des sunt cu aroma de spanac (sunt, desigur, verzi). Mai exista paste rosii, cu aroma de rosii, sau negre, cu aroma de caracatita. In lume exista mii de arome pentru paste, de la ardei iuti la ciuperci salbatice sau fructe de mare. Pastele cu arome sunt facute, de regula, adaugand ingredientele care ii dau aroma in aluat. De asemenea, se adauga de regula si diverse ierburi sau condimente.

 

Sanatoase?

Pentru ca sunt preparate cu multa faina, pastele au multi carbohidrati si un index glicemic mare. Pastele integrale, totusi, sunt facute din faina integrala, sunt mai bogate in fibre, vitamine si minerale.

 

Paste umplute

Pe langa pastele aromate, exista in comert si paste “umplute” cu diverse ingrediente, cum ar fi branza ricotta, ciuperci, spanac sau ierburi aromate. Un tip popular de paste umplute sunt ravioli.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii
  • Fara foto
  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2012

    De retinut...

  • alin

    alin (Chef de cuisine) , 18 octombrie 2011

    interesant,eu am fost in Italia si am vz live cum se fac pastele de casa,e asa de frumos si palpitant sa vezi cata caldura si dragoste se poate pune in prepararea produselor,iar pt ei e o traditie din generatie in generatie,de la zona la zona,de la casa la casa si de la familie la familie!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 martie 2010

    Un articol foarte interesant.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 26 ianuarie 2010

    Bun articol.Bine venite sunt si completarile de la Carmenela.

  • carmenela

    carmenela (Chef de cuisine) , 10 ianuarie 2010

    pastele se pot gasi in comert sub forma uscata sau proaspata, cu ou sau fara, galbui sau colorate, din faina de grau normala sau integrala... cea colorata in negru e facuta cu negru de sepie si nu de caracatita... linguine este un tip de paste care se aseamana cu spaghetele dar sunt plate ca forma si nu seamana cu o limba mica... gnocchi este numele unor preparate din cartofi si faina si nu de paste... iar cele umplute se mai numesc si tortellini, au o forma diferita de ravioli. tortellini de obicei se gasesc uscati, ravioli sunt proaspeti, mai rar uscati...

  • Elena

    Elena (Chef de cuisine) , 09 ianuarie 2010

    Pastele sunt preferatele mele, indiferent cum sunt gatite.Sunt foarteeeeeee bune.

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010

    Preferabil de pregatit paste in casa.Este masina care poate intinde foaia de pasta sa fie mai subtire merge mai usor decit cu telul, si poci face citeva forme. Dupa ce pregatesti pastele le lesi sa se usuce si dupa aceea pastrezi in frigider.Eu fac singura coltunasi cu diferite umpluturi si le pastrez la frizer cind este nevoie le pun intr-o oala cu apa calduta si sare si putin ulei si le las sa dea un clocot pina se ridica la suprafata. Sint mai sanatoase decit din comers.

  • Fara foto

    MARIANA, 08 ianuarie 2010

    Da si mie imi plac foarte mult ravioli in speciali cei facuti de prietena mea PIA .Sunt facuti a casa cu ingrediente speciale si cu experienta de bucatariasa !!!!! In comerti sunt buni GIOVANNI RANA o firma specializata in paste freshe.ciao a tutti da SAN REMO!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010

    Un articol foarte interesant,iar comentariile sunt pe masura.

  • Fara foto

    Adina D, 08 ianuarie 2010

    Atentie la pastele umplute din comert - sunt pline de E-uri! Cititi etichetele si va veti convinge.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Un articol foarte bun,mie personal imi plac ravioli umpluti cu spanac si branza feta.

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Indiferent cum ai gati pasta,este gustoasa si hranitoare.Multumim pentru articol,este foarte interesant.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Imi plac foarte mult pastele preparate sub orice forma,iar de ceva timp prefer pastele integrale care sunt delicioase...