La noi in Ardeal, in timpul iernii, dupa ce la tara gospodarii taie porcul, Tocanita de cartofi cu carnati afumati de casa, este un fel de mancare apreciat, satios, des intalnit pe masa ardeleanului.

Timp de preparare: aproximativ 1 ora.
Ingrediente:
500 g carnati de porc afumat (de casa ),
1 ceapa,
100 ml ulei, 
2-3 lingurite boia de ardei dulce,
4-5 cartofi,
sare,
1 lingura de faina alba,
piper macinat.

Mod de preparare:
Daca doriti sa gatiti dupa reteta mea, incepeti cu fiertul carnatilor. Portionati carnatul, il spalati, apoi fierbeti bucatile de carnati in apa, timp de 30 minute. Apa cu gust de afumatura in care au fiert carnatii o pastrati si o folositi la tocanita.
In cele 30 minute cat fierb carnatii, curatati ceapa si cartofii, ii spalati si puneti deoparte intr-un vas.

Intr-o cratita puneti uleiul la incins, adaugati ceapa taiata marunt, caliti pana devine sticloasa, adaugati boiaua, amestecati si imediat puneti carnatii. Peste carnati turnati o parte din apa in care i-ati fiert, fiindca are un gust placut de afumatura. Cartofii spalati si taiati cubulete, bucatele cum doriti, ii adaugati peste carnati si completati cu apa sa fie usor acoperiti. Fierbeti tocana la foc domol, pana sunt fierti cartofii, sarati daca e nevoie, adaugati piper negru macinat dupa gust si dregeti tocanita cu dresatura din faina si apa. Pentru cine e novice in bucatarie, dresatura se obtine amestecand faina cu putina apa sa nu se faca cocolase. Compozitia obtinuta de consistenta unei smantani totusi fluida, se toarna in cratita peste cartofi si carnati, se amesteca usor, se da un clocot la foc mic, apoi se stinge focul.

Acest fel de mancare se mananca cu mamaliga calda si cu gogonele murate, castraveti murati, varza murata sau moare de varza (zeama de varza acra).

Mai multe retete delicioase gasiti pe blogul Dulcesarat.


Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 16 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Marius Radu, 11 august 2015

    misto de bun

  • Fara foto

    Teofil Abramiuc, 12 decembrie 2014

    Doar uitandu-ma la farfurie , salivez precum cainii lui PAVLOV !...Dar cu colesterolul cum vom sta dupa un asemenea festin , doamna doctor ?

  • Fara foto

    Dan Matei Magraon, 13 noiembrie 2014

    smechera

  • Fara foto

    Mihaela I. Thornton, 11 iunie 2014

    oh ce buna!

  • Fara foto

    Ramona Bc, 17 aprilie 2014

    bun

  • Fara foto

    Florin Michitiuc, 02 februarie 2014

    foarte buna

  • Fara foto

    Floarea Todorut, 13 ianuarie 2014

    tare buna

  • Fara foto

    Lavy Lavinia, 08 ianuarie 2014

    bun bun bun

  • Fara foto

    Ionela Boatca, 10 decembrie 2013

    bun , bun ...

  • Fara foto

    Dan Ian, 17 iulie 2013

    multam! tare fain ptr retete traiasca ardealul see you gusturile lui rafinate! si chiar daca par simple.>)))>tot rafinate raman multam din suflet!

  • Corneliu_Pantazi

    Corneliu_Pantazi (Bucatar) , 23 decembrie 2012

    Daca la aceasta mancare delicioasa adaugam si niste branza de oi ( rasa ) deliciul va fi dublat !

  • Fara foto

    kitekat50 (Bucatar) , 22 septembrie 2012

    eu prajesc cirnatii inainte usor si dupa aia pun apa! da un gust mai bun! si la sfirsit pun patrunjel proaspat la tocanitza! multumesc pt. retetele minunate,asa am impresia ca sint inca in tara cind citesc si gatesc! multe salutari din frumoasa vale a Rinului! Jo

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 august 2012

    Si eu pregatesc iarna tocanita de cartofi cu carnati de casa ,e o bunatate,la fel cu costita afumata ...

  • Fara foto

    kiss.rita (Bucatar) , 20 mai 2012

    si la noi in BIHOR doar ca nu fierbem separat carnati, sunt excelenti si asa

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 17 martie 2012

    Pe aici, prin Muntenia, i se spune: " tocana de cartofi cu carnati afumati". Dar cred ca e la fel de buna! Pup!

  • ONESTA30

    ONESTA30 (Maestru bucatar) , 03 martie 2012

    Draga mea , bunuta mancarea ... se face si la noi in Moldova , doar ca-i mai colorata . Wk frumos !