Babà al rum

Babà este unul dintre cele mai renumite dulciuri napoletane si in acelasi timp prajitura mea preferata.  Si cum astazi am cam stat in bucatarie nu puteam sa nu fac si ceva dulce asa ca am ales aceasta divina prajitura. Am facut numai patru pentru ca stiam ca daca fac mai multe nu ma pot abtine sa nu mananc si in timpul zilei. Asa ca avem micul dejun asigurat in acest weekend.

Babà al rum

Ingrediente pentru 4 babà:

  • 150 gr faina
  • 2 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 110 gr ulei
  • 1 lingurita zahar
  • 7 gr drojdie uscata
Sirop:

  • 300 gr apa
  • 250 gr zahar
  • rom cat doriti (se pune 1 paharel dar puteti pune mai mult sau mai putin)

Aluatul se face extrem de simplu. Mixam uleiul cu zaharul dupa care adaugam cele 2 oua pe rand si galbenusul. Mixam pana sunt inglobate bine si apoi adaugam treptat faina amestecata cu drojdia. Obtinem un aluat lipicios,

pe care il impartim in bilute egale (eu am gresit aici si nu le-am impartit egal). Va puteti unge mainile cu putin ulei ca sa va fie mai usor de manevrat aluatul.

Punem fiecare biluta in formele de babà tapetate cu unt si faina,

si le lasam sa creasca pana ajung aproape de margine,

le bagam in cuptorul preincalzit la 160 grade pentru 20-25 minute, pana se rumenesc la suprafata,

le scoatem din forme dupa ce s-au racorit putin,

si le lasam sa se raceasca complet.

Pentru sirop amestecam apa cu zaharul si lasam sa fiarba 15 minute dupa care stingem focul, adugam romul si lasam siropul sa se raceasca. NU trebuie sa fie rece complet ci usor caldut. Incercati sa puneti o picatura de sirop pe mana si daca il simtiti lejer mai cald decat mana voastra atunci e gata.

Bagam toate cele 4 babà in sirop si le intoarcem pe toate partile pana absorb aproape tot siropul,

Cam in 15 minute sunt gata insiropate.

Le taiem pe lungime, le umplem cu frisca, le lipim si le servim cu sirop de visine si visine sau cu fructe proaspete sau chiar simple. Sunt delicioase oricum,

Pofta buna!

~ Mai multe retete gasiti pe blogul Laura Adamache! ~

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi