Babà este unul dintre cele mai renumite dulciuri napoletane si in acelasi timp prajitura mea preferata.  Si cum astazi am cam stat in bucatarie nu puteam sa nu fac si ceva dulce asa ca am ales aceasta divina prajitura. Am facut numai patru pentru ca stiam ca daca fac mai multe nu ma pot abtine sa nu mananc si in timpul zilei. Asa ca avem micul dejun asigurat in acest weekend.

Ingrediente pentru 4 babà:
  • 150 gr faina
  • 2 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 110 gr ulei
  • 1 lingurita zahar
  • 7 gr drojdie uscata
Sirop:
  • 300 gr apa
  • 250 gr zahar
  • rom cat doriti (se pune 1 paharel dar puteti pune mai mult sau mai putin)

Aluatul se face extrem de simplu. Mixam uleiul cu zaharul dupa care adaugam cele 2 oua pe rand si galbenusul. Mixam pana sunt inglobate bine si apoi adaugam treptat faina amestecata cu drojdia. Obtinem un aluat lipicios,



pe care il impartim in bilute egale (eu am gresit aici si nu le-am impartit egal). Va puteti unge mainile cu putin ulei ca sa va fie mai usor de manevrat aluatul.

Punem fiecare biluta in formele de babà  tapetate cu unt si faina,



si le lasam sa creasca pana ajung aproape de margine,



le bagam in cuptorul preincalzit la 160 grade pentru 20-25 minute, pana se rumenesc la suprafata,



le scoatem din forme dupa ce s-au racorit putin,



si le lasam sa se raceasca complet.

Pentru sirop amestecam apa cu zaharul si lasam sa fiarba 15 minute dupa care stingem focul, adugam romul si lasam siropul sa se raceasca. NU trebuie sa fie rece complet ci usor caldut. Incercati sa puneti o picatura de sirop pe mana si daca il simtiti lejer mai cald decat mana voastra atunci e gata.

Bagam toate cele 4 babà in sirop si le intoarcem pe toate partile pana absorb aproape tot siropul,



Cam in 15 minute sunt gata insiropate.

Le taiem pe lungime, le umplem cu frisca, le lipim si le servim cu sirop de visine si visine sau cu fructe proaspete sau chiar simple. Sunt delicioase oricum,



Pofta buna!

Mai multe retete gasiti pe blogul Laura Adamache! ~


Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
331.50 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Corina_Valea (Chef de cuisine) , 18 februarie 2013

    Frumoasa retetea si usor de facut

  • Fara foto

    Floare de colt (Chef de cuisine) , 15 februarie 2013

    Ce minunatie !!!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 februarie 2013

    ingenios...

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2010

    Foarte reusite -se aseamana cu savarina dar de unde luam forme lunguiete.Eu am sa le pun in forme de savarine, sper sa iasa bine.

  • Fara foto

    dorinvirgilfilip (Bucatar) , 18 octombrie 2010

    arata superb.felicitari.abia astept sa incercam reteta

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2010

    oau! arata super...

  • Fara foto

    mariana_bondoc (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2010

    Foarte bine arata felicitari.Cred ca seamana cu savarina.Le lasi la insiropat bine de tot nu ??

  • Fara foto

    doar_eu (Bucatar) , 12 octombrie 2010

    Trebuie sa fie foarte gustoase, dar reteta originala este simpla, fara sa o tai in doua sau sa-i pui frisca si visine. O bomba calorica, oricum! Dar, aproape ca orice mancare foarte calorica, babà ai rhum sunt foooooarte buni.