Cand eram inca in tara, aveam langa bloc o mica brutarie unde gaseam mereu paine floare turceasca de o bunatate teribila. Avea o crusta subtire si crocanta si susan pe deasupra. Atat de buna era si atat imi lipsea dupa ce am ajuns in Italia.

Prima paine cumparata in Italia era groaznica. Avea o crusta beton si miezul cu un usor gust acid si fara strop de sare. De fapt, in afara de cateva tipuri de paine cum ar fi: panepizza, painea de Altamura si painea cu ulei, toata painea de aici are o coaja atat de tare incat sunt convinsa ca brutarii sunt mana in mana cu dentistii. Dar sa revenim la painica noastra. Seamana foarte, foarte mult cu painica floare turceasca si am sa va explic cum obtinem crusta crocanta dar in acelasi timp subtire.

Ingrediente:

300 gr faina

50 gr faina de kamut sau tot faina alba

220 ml apa calduta

15 gr drojdie proaspata sau 7 gr uscata

1 lingurita zahar

1 lingura ulei de masline

1,5 lingurita sare

Mod de preparare:

Dizolvam drojdia in 220 ml apa calduta amestecata cu 1 lingurita de zahar si o punem in centrul fainii. Adaugam uleiul si incepem sa framantam. Cand a prins putina consistenta adaugam si sarea si framantam pana obtinem o biluta elastica. Daca aluatul mai cere faina, mai adaugam treptat pana ce biluta devine elastica. Punem alautul la crescut pentru 1-2 ore dupa care in rasturnam pe masa infainata si il impartim in 7 bilute mai mici. Incercati sa faceti bilutele egale.

Tavalim fiecare biluta prin faina sau susan sau chiar mac si le asezam pe hartie de copt asezata in tava de cuptor. Punem o biluta in centru iar restul bilutelor le asezam in cerc in jurul bilutei din mijloc. Avem grija sa le asezam la o distanta de 2-3 cm una de cealalta.

Si lasam din nou painea sa creasca. Dupa ce va creste , bilutele se vor uni, astfel.

Preincalzim cuptorul la 220 grade iar in momentul in care atinge aceasta temperatura, bagam painea in cuptor,  varsam putina apa pe fundul cuptorului si inchidem repede usa . Astfel, vaporii vor ramane in cuptor si vor da acea crusta crocanta painii, miezul devine elastic iar coaja aurie. Lasam painica in cuptor pentru 20-25 minute dupa care o scoatem, o lasam sa se odihneasca putin si o servim ca e tare gustoasa.

Pofta buna!

Mai multe retete pe blogul Laura Adamache.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 20 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Estera Flori (Chef de cuisine) , 02 februarie 2013

    foarte interesanta reteta,multumesc

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 10 iulie 2010

    Deosebita reteta am pregatit de 2 ori pana acum! felicitari!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 29 iunie 2010

    Sunt deacord cu tine victoritza painea din italia e un dezastru,mai bine mananc mamaliga...sau imi fac in casa paine! Super reteta cu siguranta o voi incerca!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 iunie 2010

    Laura felicitari ,panicile tale sunt grozave,abia astept sa le incerc !

  • Fara foto

    Laura Adamache, 11 iunie 2010

    Husni draga mea ti-a iesit absolut minunat painica margherita!! Felicitari din toata inima si multumesc mult ca ai incercat-o!! Te pup cu mare mare drag!!

  • Fara foto

    Admin, 07 iunie 2010

    @Husni: daca ne dati noua poza (prin e-mail), o putem atasa noi articolului :) Ne bucuram ca va place!

  • Alina

    Alina (Chef de cuisine) , 06 iunie 2010

    Multumim pentru reteta !

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 06 iunie 2010

    Am facut piinea asta;e o bunatate !

  • Fara foto

    husni, 06 iunie 2010

    Am facut piinea asta ieri.Nu stiu ce origini are,dar e minunata.Are coaja tare,crocanta,iar miezul f.pufos. Cred ca genul asta de chifla,ar merge pt. reteta de supa-crema pusa in chifle. Pacat ca nu pot sa atasez o poza,sa va arat cum a iesit.

  • Fara foto

    Laura Adamache, 03 iunie 2010

    Dragele mele ma bucur mult ca va place painica asta!! Este tare rapida iar rezultatul este delicios. Exista doua variante pentru obtinerea aburului necesar pentru acest tip de paine, si anume, aruncam pur si simplu o cescuta mica de apa pe fundul cuptorului si apoi inchidem rapid de tot usa astfel incat aburul sa ramana inauntru (recomand acest truc pt cuptoarele pe curent) iar a doua varianta ar fi sa punem pe fundul cuptorului o craticioara mica plina cu apa pe care o tinem inauntru pana ce cuptorul atinge temperatura de 220 grade dupa care scoatem craticioara, bagam repede painica si inchidem rapid usa cuptorului (recomand aceasta varianta pt cuptoarele pe gaz).

  • Fara foto

    victoritza, 03 iunie 2010

    Sa-ti fie rusine "VIO"!Vocabularul tau "elaborat"denota ca tu stai intr-o mahala in Italia,ai calcat probabil intr-o balega de italian si te crezi super italianca,dar nu esti decat o mahalagioaica.Exista o categorie de oameni care pleaca boi si vin vaci din strainatate,pur si simplu nu se leaga nimic de ei!!! In alta ordine de idei,doamna Laura Adamache ne da niste idei extraordinare,am incercat de multe ori retetele dansei si spre surprinderea mea au iesit toate si intru aproape zilnic pe blogul dansei,si ,da am fost si eu in Italia,nu am stat 20 de ani,dar este adevarat,au o paine scumpa si imposibil de mancat.V adoresc numai bine!

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 02 iunie 2010

    Cred ca inca 2 zile,fac piine;voi incerca reteta asta;suna f.fain. Apa,o arunci,pur si simplu? Eu folosesc apa,asa,intr-o reteta,dar pun apa clocotita,intr-o tava,sub prajitura(e vorba de o prajitura,cu aluat dospit). Pt.piine,n-am facut niciodata,asa;multumesc de idee.

  • Fara foto

    vio, 02 iunie 2010

    unde traiesti in italia?in vre-o grota?italia e a doua tara in lume dupa germania cu cele mai multe feluri de piine.e renumita in toate colturile pamintului.eu am 20 de anni ca stau in italia si de feluri de piine am cumparat o multime una mai buna ca alta.schimba brutarul si incetati sa mai scuipati in farfuria in care mincati!daca nu e buna piinea in italia de ce nu va intoarceti acasa?

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 02 iunie 2010

    Mirosul a ajuns pina la mine, mai ales ca acum am scops painica din cuptor. Cam aceasta reteta o folosesc si eu la paine doar ca pun putin ulei mai mult, dar....o fac la masina de paine. Am sa incerc sa o coc si asa cum spui tu Laura... Zau ca nici eu nu stiam de trucul cu apa, multumesc frumos !

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 01 iunie 2010

    Chiar merita incercata aceasta reteta.

  • COSTINELA  M.

    COSTINELA M. (Chef de cuisine) , 01 iunie 2010

    N-am mai facut paine dar m-ai convins sa incerc. Mersi pentru reteta.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 01 iunie 2010

    Cred ca este foarte buna, numai de am avea timp pentru toate.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 iunie 2010

    Foarte buna painica...A venit mirosul pana la mine...

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 01 iunie 2010

    Interesant trucul cu aburul, nu-l stiam, multumim pentru reteta, Laura.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 01 iunie 2010

    Pare extrem de simplu de facut, dar oare asa o fi ? Trebuie incercat! Multumesc pentru trucul cu apa, interesant!