Tarta cu portocale si mac

Fina, aromata, stropita din belsug cu un sirop de portocale si seminte de vanilie Indiana, aceasta tarta este cu siguranta unul dintre cele mai bune dulciuri facute si savurate cu nesat in ultima perioada. Am facut aceasta tarta in cinstea noii colaborari cu acest site minunat si o dedic din toata inima fetelor de la Gustos. Ro, Anca, Stela si Raluca.

Tarta cu portocale si mac

Ingrediente (forma rotunda de 22-24 cm)

270 gr faina

175 gr zahar brun nerafinat/ alb

3 oua

200 gr unt

185 gr lapte

1 plic praf de Copt

60 gr mac

125 gr suc de portocale proaspat stors

1-2 lingurite de coaja de portocale proaspat rase sau deshidratate

Sirop de portocale si vanilie Indiana

250gr suc de portocale proaspat stors

225 gr zahar alb sau brun

Coaja unei portocale taiata in juvite subtiri

3 gr de seminte de vanilie Indiana/ zahar vanilat

Mod de preparare:

Mixam untul moale cu zahrul brun si coaja de lamaie pana obtinem o spuma pufoasa,

Eu am folosit coaja de portocala si mandarine bio deshidratata (in imaginea de mai jos in centru). O puteti face in 3 feluri: curatati coaja de portocala cu un cutit, duratati cat de mult puteti partea alba de sub coaja si ori puneti cojile pe calorifer vreo 2 zile pana se usuca, ori la cuptor vantilat 60 grade pentru 4-5 ore, ori la intindeti la soare pe o carpa de bumbac curata pana se usuca. Se macina in robot si apoi se aseaza in borcane. Se pastreaza in loc intunecat si uscat pana la 1 an.

Dupa ce obtinem o crema pufoasa adaugam pe rand cele 3 oua mixand bine dupa fiecare.

Dupa ce am incorporat ouale adaugam treptat faina amestecata cu praful de Copt si mixam bine.

La sfarsit adaugam treptat laptele, sucul de portocale si macul.

Punem aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina si IL bagam la cuptorul preincalzit la 160 grade pentru 45-50 minute.

Dupa ce am bagat tarta la cuptor ne apucam sa facem siropul. Curatam cu un cutit coaja unei portocale mari si apoi curatam cat de bine putem partea alba.

Taiem cojile in suvite foarte subtiri, Le acoperim cu apa rece si Le punem sa fiarba timp de 5-10 minute dupa care aruncam apa, trecem suvitele rapid printr-un jet de apa calduta si Le lasam cateva minute la scurs intr-o sita.

Amestecam suvitele de portocala cu zaharul, sucul proapat de portocale si semintele de vanilie si punem pe foc mic pana capata putina densitate (cam 10-15 minute). Trebuie sa fie Inca lichid cand stingem focul pentru ca se va intari putin dupa ce se raceste.

Scoatem tarta din cuptor cand vedem ca s-a desprins singura de pe margini si este rumena, o lasam cam 5 minute sa isi traga sufletul, dupa care zgaltaim forma putin ca sa se desprinda singurica si o rasturnam pe un platou. Cat este calda inca, o insiropam cu jumatate din siropul de portocale cald bine si el.

Asteptam sa absoarba siropul si cand s-a racit putem sa o taiem si sa o servim.

Fiecare felie se stropeste inainte de a fi servita cu o portie de sirop si coaja de portocala din siropul restant,

Pofta buna!

Gasiti mai multe retete pe blogul Laurei Adamache.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise