1. Branzeturile fine, nepasteurizate. Daca esti insarcinata si pe masa de Craciun se gasesc aperitive precum branza Brie, Camembert, ricotta, fetta sau branza albastra, incearca sa te feresti de ele pe cat posibil. De ce e important sa respecti aceasta regula de alimentatie? Pentru ca aceste tipuri de branza pot contine bacterii foarte daunatoare pentru organismul tau, dar si pentru fat. In cazul in care organismul unei persoane insarcinate este infectat cu o astfel de bacterie, organismul va si si mai slabit decat este deja si se va impune tratament cu antibiotice, lucru deloc benefic pentru sarcina. In locul acestor branzeturi, poti consuma alte tipuri mai dure precum branza telemea, Cheddar sau branza elvetiana.
2. Mezelurile, carnea afumata si pestele afumat. In functie de cum au fost preparate, aceste produse pot fi sau nu periculoase. Cu toate acestea, pentru ca ele pot contine bacterii daunatoare, este recomandat sa fie evitate pe cat posibil. Evitati mezelurile normale sau crud uscate, dar si alte alimente precum heringul sau somonul afumat. Indreptati-va atentia mai degraba catre fripturi bine facute, in cuptor sau pe gratar.
3. Maioneza si alte sosuri preparate cu oua crude. In topul celor mai periculoase mancaruri pentru femeile insarcinate, s-au plasat intotdeauna sosurile preparate din oua crude, negatite. Optati pentru salatele simple, fara dressinguri complicate si nu consumati maioneza, chiar daca este cumparata din comert si nu preparata in casa.
4. Deserturile cu crema. Evitati deserturile precum tiramisu, mousse-urile de ciocolata sau torturile cu multa crema care pot avea in compozitie oua crude. Alegeti mai degraba o felie de chec, de cozonac sau o prajitura precum negresa. Asigurati-va ca sunt bine pregatite inainte de a le consuma si nu exagerati cu cantitatile.
5. Pestele cu mercur, fructele de mare si sushi. Daca sunteti invitati la masa de Craciun pe care a pregatit-o o ruda sau niste prieteni de familie, nu va fie rusine sa intrebati ce tip de peste este cel pe care il servesc (in cazul in care o fac). Evitati sa consumati pesti carne de peste precum cea de macrou, ton, peste-spada sau halibut, dar si preparate precum sushi sau cele cu fructe de mare. Acestea sunt doar cateva dintre acele tipuri de peste care contin mult mercur daunator pentru dezvoltarea normala a fatului. Daca doriti sa consumati peste, optati mai degraba pentru somn, somon, crap sau pastrav.
Comentarii