Petrecerea de Craciun. Reguli de aranjare a mesei pe care trebuie sa le stii!

  Craciunul reprezinta o ocazie prin care sa iti pui in practica toate calitatile de gazda. Rudele si prietenii sunt nelipsiti de la mesele multora dintre noi, asa ca trebuie sa ne pregatim bine pentru a le face o impresie buna. Iar unul dintre principalele aspecte asupra carora trebuie sa te indreptam atentia este aranjatul mesei de Craciun.  

Petrecerea de Craciun. Reguli de aranjare a mesei pe care trebuie sa le stii!

Iata care sunt regulile de baza atunci cand aranjam masa:
1. Furculitele

Furculitele se aseaza in partea stanga a farfuriei, cu coltii orientati in sus si se aliniaza in ordinea in care sunt folosite, de la exterior catre interior, astfel: prima furculita de la margine va fi cea pentru antreuri, cea de la mijloc va fi furculita principala, iar cea aflata langa farfurie, de peste sau de salata. Singura furculita care se plaseaza in dreapta farfuriei este cea pentru scoici.
2. Cutitele

Cutitele se aseaza in dreapta farfuriei, cu lama orientata catre farfurie, mentinandu-se ordinea folosirii furculitelor, adica de la dreapta la stanga. Primul cutit din dreapta va fi cutitul obisnuit, la mijloc urmandu-i cutitul pentru peste, iar cel de langa farfurie fiind cutitul de desert.
3. Lingura

Lingura se va pozitiona cu fata in sus, in dreapta cutitului peste peste.

4. Lingurita pentru desert

Lingurita pentru desert se pune deasupra farfuriei cu adancitura in sus si orientata catre stanga. Sub ea se pune cutitul pentru desert cu zimtii in sus si orientat catre dreapta.
Asezarea tacamurilor se face in functie de meniu, de fiecare data aplicandu-se regula de baza: tacamurile se folosesc de la exterior catre interior. Asadar, daca la primul fel se serveste supa, atunci lingura de supa va fi prima din dreapta. Daca la primul fel se serveste salata, atunci primul din dreapta va fi cutitul pentru salata.

5. Paharele

Exista mai multe reguli de asezare ale paharelor la masa, unele dintre ele tinand cont si de imaginatia pe care gazda o are. In general, in partea dreapta, deasupra cutitului, sta paharul pentru apa.

In dreapta paharului de apa se pozitioneaza, in general, paharele de vin. Acestea nu au o regula prestabilita. Totusi, in dreapta paharului de apa trebuie sa plasam paharul pentru primul vin servit.

Ultimul pahar este cel destinat bauturii pentru desert (lichior, brandy sau chiar vin).

Acum ca am rezolvat si cu aranjarea mesei, nu ne ramane decat sa ne hotaram ce bunatati facem pentru invitati. :-) Voi la ce v-ati gandit?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise