Craciunul reprezinta o ocazie prin care sa iti pui in practica toate calitatile de gazda. Rudele si prietenii sunt nelipsiti de la mesele multora dintre noi, asa ca trebuie sa ne pregatim bine pentru a le face o impresie buna. Iar unul dintre principalele aspecte asupra carora trebuie sa te indreptam atentia este aranjatul mesei de Craciun.
 
Iata care sunt regulile de baza atunci cand aranjam masa:
 
1. Furculitele
 
Furculitele se aseaza in partea stanga a farfuriei, cu coltii orientati in sus si se aliniaza in ordinea in care sunt folosite, de la exterior catre interior, astfel: prima furculita de la margine va fi cea pentru antreuri, cea de la mijloc va fi furculita principala, iar cea aflata langa farfurie, de peste sau de salata. Singura furculita care se plaseaza in dreapta farfuriei este cea pentru scoici.
 
2. Cutitele
 
Cutitele se aseaza in dreapta farfuriei, cu lama orientata catre farfurie, mentinandu-se ordinea folosirii furculitelor, adica de la dreapta la stanga. Primul cutit din dreapta va fi cutitul obisnuit, la mijloc urmandu-i cutitul pentru peste, iar cel de langa farfurie fiind cutitul de desert.
 
3. Lingura
 
Lingura se va pozitiona cu fata in sus, in dreapta cutitului peste peste.

4. Lingurita pentru desert
 
Lingurita pentru desert se pune deasupra farfuriei cu adancitura in sus si orientata catre stanga. Sub ea se pune cutitul pentru desert cu zimtii in sus si orientat catre dreapta.
 
Asezarea tacamurilor se face in functie de meniu, de fiecare data aplicandu-se regula de baza: tacamurile se folosesc de la exterior catre interior. Asadar, daca la primul fel se serveste supa, atunci lingura de supa va fi prima din dreapta. Daca la primul fel se serveste salata, atunci primul din dreapta va fi cutitul pentru salata.
 
5. Paharele


 
Exista mai multe reguli de asezare ale paharelor la masa, unele dintre ele tinand cont si de imaginatia pe care gazda o are. In general, in partea dreapta, deasupra cutitului, sta paharul pentru apa. 
 
In dreapta paharului de apa se pozitioneaza, in general, paharele de vin. Acestea nu au o regula prestabilita. Totusi, in dreapta paharului de apa trebuie sa plasam paharul pentru primul vin servit. 
 
Ultimul pahar este cel destinat bauturii pentru desert (lichior, brandy sau chiar vin).
 
Acum ca am rezolvat si cu aranjarea mesei, nu ne ramane decat sa ne hotaram ce bunatati facem pentru invitati. :-) Voi la ce v-ati gandit? 
 

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Ildi Weber, 18 decembrie 2014

    Dragă Sidy aici noi gătim exact ca atunci cind eram in țară:supă de taitei făcută pe pui , sarmale si friptura de porc cu cîrnat. Bineinteles ca avem pregătite jumari, cîrnați, tobă si de ale porcului.Masa frumos aranjată si colinde romanesti de pe youtube ).Crăciun fericit !!!

  • Fara foto

    Marieta_Pall, 18 decembrie 2014

    Imi place.

  • Fara foto

    Sidonia Toncean, 18 decembrie 2014

    De tinut minte, mai ales pentru tinerele gospodine. Si acum ca asteptam cu meniul de Craciun....

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 18 decembrie 2014

    De tinut minte, mai ales pentru tinerele gospodine. Si acum ca asteptam cu meniul de Craciun....

  • Fara foto

    Mirela-Doina Gherasim, 18 decembrie 2014

    exceptional ! chiar cautam asa ceva

  • Fara foto

    Catalin Nedelcu, 18 decembrie 2014

    :)) la capitolul cutite scrieti: cutitele se aseaza in dreapta farfuriei iar cutitul de langa farfurie este cel de desert. La lingurita de desert care se pune deasupra farfuriei spuneti ca sub ea se aseaza cutitul de desert... mai multa claritate caci deja sunt doua cutite de desert

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 decembrie 2014

    F interesant si binevenit acest articol...