Carnea de pui este cel mai consumat tip de carne din lume. In fiecare an sunt sacrificati 25 de miliarde de pui pentru a satisface pofta omului pentru aceasta carne. 

De asemenea, gustul de carne de pui este atat de familiar, incat a ajuns sa fie un termen de comparatie. De exemplu, despre picioarele de borasca se spune ca au gust de carne de pui, ceea ce inseamna ca sunt bune si le face mai putin scarboase. 

In acelasi timp, omul a dezvoltat un apetit atat de mare pentru carnea de pui, pentru ca are si multe beneficii atunci cand este gatita sanatos. 

Mai jos ai o lista cu 10 lucruri interesante si pe care nu le stiai despre carnea de pui:

1. Corpul nostru poate sa absoarba in jur de 30 de substante nutritive din 100 de grame de carne de pui.

2. Carnea de pui prajita in ulei contine: 900 de calorii / portie, 50 de grame de grasime, 200 de milligrame de colesterol, carbohidrati, uleiuri si proteine. De aceea, este indicat sa faci miscare dupa ce consumi carne de pui prajita in ulei.

3. Carnea de pui este bogata in vitaminele B12, B6, B3 si in urmatoarele minerale: fosfor, zinc, potasiu.

4.  Puiul, ca si curcanul, contine un amino acid numit tryptophan. Acesta combate depresia sau starile de melancolie, deoarece creste nivelul de serotonina din creier. De asemenea, acest amino acid este responsabil si pentru un somn mai linistit si odihnitor. De aceea, o farfurie de supa de pui este intotdeauna o idee buna.

5. Consumul de carne de pui are un efect benefic asupra ochilor, avand un continut ridicat de retinol, licopen si alfa si beta-caroten, toate derivate din vitamina A si toate vitale pentru sanatatea ochilor.

6. In anii '80, in jur de 10% din greutatea unui pui provenea din pieptul sau. In 2007, 21% din greutatea corporala a unui pui statea in pieptul sau. Insa, acest procent va creste pe direct proportinal cu trecerea anilor, datorita ponderii mari pe care pieptul de pui il are in preparatele din bucataria internationala. 



7. Puii sunt capabili sa comunice cu mama lor inca de cand se afla in oua. De asemenea, si gaina comunica cu puii sai in stadiul embrionar. Astfel, cand ies din oua, puii sunt capabili sa recunoasca "vocea" mamei si s-o urmareasca peste tot, fara s-o confunde cu alte gaini.

8. Culoarea pielii de pui variaza in functie de tipul de mancare pe care-l consuma, dar nu este un indicator al valorii nutritive, aromei, fragezimii sau continutului de grasime. De exemplu, un pui cu pielea galbena, a fost hranit cu porumb.

9. Uneori, carnea de pui poate contine doze mici de cofeina. Acest lucru se intampla atunci cand unii fermieri le dau puilor cafea, pentru ca acestia sa stea treji mai mult timp, ca sa manance mai mult.

10. Este recomandat ca atunci cand depozitezi carnea de pui la congelator sa n-o uiti acolo mai mult de 12 luni, daca este vorba de un pui intreg si negatit, 9 luni pentru bucatile din pui negatite, 3 - 4 luni pentru organele de pui si 4 luni pentru carnea de pui gatita.

Surse articol: en.wikipedia.org, smithsonianmag.com, activebeat.com
Sursa foto: gimmesomeoven.com, huffingtonpost.com

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto