10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre pere

Perele se numara printre fructele care i-au fascinat atat pe europeni, cat si pe chinezi. Primii au asemanat-o cu untul, iar in cultura chineza, para se afla la loc de cinste. De asemenea, Homer spunea ca para le-a fost daruita oamenilor de zei.  Avand in vedere beneficiile pe care le are asupra sanatatii, nu este de mirare ca para a fost atat de apreciata de-a lungul vremii.  Mai jos am trecut in revista 10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre pere:

10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre pere

1. Perele sunt originare din Orientul Mijlociu si Europa. Abia in 1620 a fost plantat primul par pe teritoriul Americii de Nord, in Massachusetts.

2. Chinezii considera para un simbol al imortalitatii. De aceea, taierea unui par este un semn ce prevesteste o tragedie. De asemenea, niciun chinez nu va imparti vreodata o para cu altcineva, pentru ca se spune ca ar aduce ghinion.

3. Inainte ca tutunul sa ajunga in Europa, frunzele de pere erau fumate.

4. In Grecia antica, perele erau folosite in tratarea greturilor.

5. Lemnul de par este folosit pentru fabricarea articolelor de mobilier si instrumentelor muzicale. Totodata, cele mai bune ustensile de lemn pentru bucatarie sunt facute din lemn de par, deoarece acesta este inodor si este foarte rezistent. Riglele arhitectilor sunt facute din lemn de par, pentru ca acest lemn este foarte rigid.

6. Perele sunt o sursa excelenta de glucoza, care este transformata rapid in energie. De aceea, perele reprezinta o gustarea ideala intre mese, oferind acel surplus de energie pe care multi il cauta in batoane sau bauturi energizante.

7. Perele contin multe fibre, care sunt esentiale pentru un sistem digestiv sanatos. O para contine 20-25% din doza zilnica recomandata de fibre.

8. Perele sunt recomandate femeilor insarcinate, pentru ca au un continut mare de acid folic - 10-20 mcg (in jur de 5% din doza zilnica recomandata). Acidul folic ajuta ca sarcina sa decurga normal si sanatos.

9. Perele ajuta la tratarea si prevenirea osteoporozei. Acestea sunt o sursa buna de bor, care ajuta la fixarea calciului in oase.

10. Perele sint printre putinele fructe care se coc cel mai bine dupa ce sunt culese. Daca sunt lasate in copac sa se mai coaca, pulpa delicata, fina, devine granuloasa. Daca sunt culese, inainte de a se coace, sunt mai bune atat ca textura, cat si ca aroma. Pentru aceasta, trebuie pastrate in punga de hirtie, la temperatura camerei, intre 2 si 5 zile.

Perele se coc din interior spre exterior, majoritatea soiurilor pastrindu-si culoarea. Astfel, chiar daca la prima vedere par tari, daca la o simpla atingere cu degetul in zona coditei sunt moi, inseamna ca sunt coapte.

Surse articol: healthdiaries.com, topfoodfacts.com, bewellbuzz.com

Sursa foto: www.wired.co.uk, 7-themes.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise