10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre vinete

Vanata este un izvor de vitamine si minerale pentru organismul uman. Este unul dintre alimentele care ne ajuta sa ne hidratam in timpul zilelelor caniculare, iar preparatele pe care le putem gati cu aceasta leguma sunt foarte diversificate si gustoase.  De asemenea, exista si cateva lucruri foarte interesante in ceea ce priveste vinetele. Mai jos am ales 10 dintre ele, pe care, probabil, nu le stiati:

10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre vinete

1. Vinetele sunt originare din Asia, iar prima atestare a acestei plante apare in cateva tratate chinezesti ce dateaza din anul 544.

2. In Europa a ajuns tarziu, prin anii 1500, iar englezii au numit-o "planta ou" (eggplant), datorita faptului ca multe specii din acea vreme aveau fructe galbene sau albe, ce semanau cu ouale de gasca.

3. Vinetele sunt considerate legume, dar, de fapt, sunt fructe.

4. Vinetele fac parte din aceeasi familie cu rosiile (care sunt tot fructe) si cartofii (de la care mancam radacinile, fructele fiind toxice).

5. Vanata are cea mai mare concentratie de nicotina dintre toate legumele. Cu toate acestea, ca sa introduci in organism aceeasi cantitate de nicotina pe care o are o tigara, ar trebui sa mananci 9 kilograme de vinete.

6. Ca si alte legume din aceasta familie (Solanaceae), vinetele sunt puternic inflamatoare, inrautatind simptomele artritei, reumatismului si ale altor boli inflamatorii, din cauza contintului de solanina.

7. 90% din productia mondiala de vinete provine din 5 tari: China detine 58% din productia mondiala, India are doar 25%, apoi urmeaza tari precum Iran, Egipt si Turcia, cu procente mult mai mici.

8. In Anglia, vinetele erau denumite "merele dragostei", pentru ca se credea ca au proprietati afrodisiace. In acelasi timp, in perioada Renasterii, in Italia vanata era numita "mala insana" ("marul nebuniei"), pentru ca se credea ca cel care va manca din aceasta leguma va innebuni.

9. Printre beneficiile consumului de vinete se numara: scaderea nivelului colesterolului, combaterea constipatiei, prevenirea bolilor cardiovasculare, favorizarea scaderii in greutate, stimularea activitatii intestinelor si a ficatului.

10. Vanata este foarte apreciata in India, fiind prezenta in cultura acestei tari de peste 2000 de ani. Avand in vedere acest lucru, nu e de mirare ca in sanscrita exista 30 de nume diferite pentru a denumi aceasta planta si fructele ei.

Descopera si in ce retete delicioase poti folosi vanata.

Sursa articol: wikipedia, indianapublicmedia.org

Sursa foto: cookrookery.com, newrochellegrandmarket.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise