10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre vinete

Vanata este un izvor de vitamine si minerale pentru organismul uman. Este unul dintre alimentele care ne ajuta sa ne hidratam in timpul zilelelor caniculare, iar preparatele pe care le putem gati cu aceasta leguma sunt foarte diversificate si gustoase.  De asemenea, exista si cateva lucruri foarte interesante in ceea ce priveste vinetele. Mai jos am ales 10 dintre ele, pe care, probabil, nu le stiati:

10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre vinete

1. Vinetele sunt originare din Asia, iar prima atestare a acestei plante apare in cateva tratate chinezesti ce dateaza din anul 544.

2. In Europa a ajuns tarziu, prin anii 1500, iar englezii au numit-o "planta ou" (eggplant), datorita faptului ca multe specii din acea vreme aveau fructe galbene sau albe, ce semanau cu ouale de gasca.

3. Vinetele sunt considerate legume, dar, de fapt, sunt fructe.

4. Vinetele fac parte din aceeasi familie cu rosiile (care sunt tot fructe) si cartofii (de la care mancam radacinile, fructele fiind toxice).

5. Vanata are cea mai mare concentratie de nicotina dintre toate legumele. Cu toate acestea, ca sa introduci in organism aceeasi cantitate de nicotina pe care o are o tigara, ar trebui sa mananci 9 kilograme de vinete.

6. Ca si alte legume din aceasta familie (Solanaceae), vinetele sunt puternic inflamatoare, inrautatind simptomele artritei, reumatismului si ale altor boli inflamatorii, din cauza contintului de solanina.

7. 90% din productia mondiala de vinete provine din 5 tari: China detine 58% din productia mondiala, India are doar 25%, apoi urmeaza tari precum Iran, Egipt si Turcia, cu procente mult mai mici.

8. In Anglia, vinetele erau denumite "merele dragostei", pentru ca se credea ca au proprietati afrodisiace. In acelasi timp, in perioada Renasterii, in Italia vanata era numita "mala insana" ("marul nebuniei"), pentru ca se credea ca cel care va manca din aceasta leguma va innebuni.

9. Printre beneficiile consumului de vinete se numara: scaderea nivelului colesterolului, combaterea constipatiei, prevenirea bolilor cardiovasculare, favorizarea scaderii in greutate, stimularea activitatii intestinelor si a ficatului.

10. Vanata este foarte apreciata in India, fiind prezenta in cultura acestei tari de peste 2000 de ani. Avand in vedere acest lucru, nu e de mirare ca in sanscrita exista 30 de nume diferite pentru a denumi aceasta planta si fructele ei.

Descopera si in ce retete delicioase poti folosi vanata.

Sursa articol: wikipedia, indianapublicmedia.org

Sursa foto: cookrookery.com, newrochellegrandmarket.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise