Vanata este un izvor de vitamine si minerale pentru organismul uman. Este unul dintre alimentele care ne ajuta sa ne hidratam in timpul zilelelor caniculare, iar preparatele pe care le putem gati cu aceasta leguma sunt foarte diversificate si gustoase. De asemenea, exista si cateva lucruri foarte interesante in ceea ce priveste vinetele. Mai jos am ales 10 dintre ele, pe care, probabil, nu le stiati:
1. Vinetele sunt originare din Asia, iar prima atestare a acestei plante apare in cateva tratate chinezesti ce dateaza din anul 544.
2. In Europa a ajuns tarziu, prin anii 1500, iar englezii au numit-o "planta ou" (eggplant), datorita faptului ca multe specii din acea vreme aveau fructe galbene sau albe, ce semanau cu ouale de gasca.
3. Vinetele sunt considerate legume, dar, de fapt, sunt fructe.
4. Vinetele fac parte din aceeasi familie cu rosiile (care sunt tot fructe) si cartofii (de la care mancam radacinile, fructele fiind toxice).
5. Vanata are cea mai mare concentratie de nicotina dintre toate legumele. Cu toate acestea, ca sa introduci in organism aceeasi cantitate de nicotina pe care o are o tigara, ar trebui sa mananci 9 kilograme de vinete.
6. Ca si alte legume din aceasta familie (Solanaceae), vinetele sunt puternic inflamatoare, inrautatind simptomele artritei, reumatismului si ale altor boli inflamatorii, din cauza contintului de solanina.
7. 90% din productia mondiala de vinete provine din 5 tari: China detine 58% din productia mondiala, India are doar 25%, apoi urmeaza tari precum Iran, Egipt si Turcia, cu procente mult mai mici.
8. In Anglia, vinetele erau denumite "merele dragostei", pentru ca se credea ca au proprietati afrodisiace. In acelasi timp, in perioada Renasterii, in Italia vanata era numita "mala insana" ("marul nebuniei"), pentru ca se credea ca cel care va manca din aceasta leguma va innebuni.
9. Printre beneficiile consumului de vinete se numara: scaderea nivelului colesterolului, combaterea constipatiei, prevenirea bolilor cardiovasculare, favorizarea scaderii in greutate, stimularea activitatii intestinelor si a ficatului.
10. Vanata este foarte apreciata in India, fiind prezenta in cultura acestei tari de peste 2000 de ani. Avand in vedere acest lucru, nu e de mirare ca in sanscrita exista 30 de nume diferite pentru a denumi aceasta planta si fructele ei.
Descopera si in ce retete delicioase poti folosi vanata.
Sursa articol: wikipedia, indianapublicmedia.org
Sursa foto: cookrookery.com, newrochellegrandmarket.com
Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituriGateste rapid ficatei de pui cu ceapa si ciuperci, fragezi si aromati! Reteta simpla, perfecta pentru un pranz gustos sau o...
Ficatei de pui cu ceapa si ciuperci – reteta rapida si super gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii