10 lucruri pe care nu le stiai despre sosul bolognese

Orice iubitor de mancare aflat in vizita in Bologna, capitala regiunii italiene Emilia Romagna, este tentat sa guste faimoasele paste bolognese. Dar cei de la Lonely Planet ne atrag atentia ca sunt destule lucruri pe care nu le stim despre sosul care da numele acestui fel de mancare. Iata zece dintre acestea.  

10 lucruri pe care nu le stiai despre sosul bolognese

1. In mod normal, sosul bolognese (sau ragu) se serveste cu tagliatelle, nu cu spaghetti. Bucatarii italieni spun ca sosul se "leaga" mai bine de pastele late. In orice caz, ambele preparate sunt delicioase!

2. Nu veti gasi preparatul "spaghetti bolognese" in meniurile restaurantelor din Bologna. Incercati sa cautati "tagliatelle al ragu".

3. Povestea sosului ragu isi are originile in bucatariile italiene din secolul XVIII. Dupa aceea, o reteta detaliata a fost publicata in "La scienza in cucina e l'arte di mangiare bene" (Stiinta gatitului si arta de a manca bine). Autorul Pellegrino Artusi mentiona si o varianta cu trufe, ficat de pui si smantana.

4. Desi Bologna a dat denumirea sosului, cea mai veche reteta de ragu isi are originile in orasul Imola, aflat in vestul capitalei regiunii Emilia-Romagna.

5. In mod normal, sosul trebuie sa contina doua tipuri de carne. Pancetta da gust de afumatura sosului, iar carnea tocata de vita ii da aroma inconfundabila.

6. Desi ne gandim la rosii cand spunem ragu, trebuie sa stim ca exista mult mai multe legume in reteta originala. Ceapa, telina si morcovi se regasesc, tocate

foarte marunt, in acest minunat sos.

7. A aroma sosul ragu cu usturoi sau cu alte condimente in afara de sare, piper si nucsoara inseamna a revolta orice bucatar italian.

8. Bucatarii folosesc vin rosu in ragu de zeci de ani de zile, dar si vinul alb este o varianta acceptata.

9. Parmezanul este singurul topping acceptat langa o farfurie de tagliatelle al ragu. Este o branza atat de delicioasa incat a fost unul dintre putinele lucruri ingropate de memorialistul englez Samuel Pepys la Marele Incediu din Londra (1666).

10. Puteti incerca ragu si intr-un alt preparat. Sa nu uitam de celebra lasagna bolognese, "scaldata" in deliciosul sos bechamel.

Sursa foto: flickr

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise