Orice iubitor de mancare aflat in vizita in Bologna, capitala regiunii italiene Emilia Romagna, este tentat sa guste faimoasele paste bolognese. Dar cei de la Lonely Planet ne atrag atentia ca sunt destule lucruri pe care nu le stim despre sosul care da numele acestui fel de mancare. Iata zece dintre acestea.
 

1. In mod normal, sosul bolognese (sau ragu) se serveste cu tagliatelle, nu cu spaghetti. Bucatarii italieni spun ca sosul se "leaga" mai bine de pastele late. In orice caz, ambele preparate sunt delicioase!
 
2. Nu veti gasi preparatul "spaghetti bolognese" in meniurile restaurantelor din Bologna. Incercati sa cautati "tagliatelle al ragu".

3. Povestea sosului ragu isi are originile in bucatariile italiene din secolul XVIII. Dupa aceea, o reteta detaliata a fost publicata in "La scienza in cucina e l'arte di mangiare bene" (Stiinta gatitului si arta de a manca bine). Autorul Pellegrino Artusi mentiona si o varianta cu trufe, ficat de pui si smantana.

4. Desi Bologna a dat denumirea sosului, cea mai veche reteta de ragu isi are originile in orasul Imola, aflat in vestul capitalei regiunii Emilia-Romagna.

5. In mod normal, sosul trebuie sa contina doua tipuri de carne. Pancetta da gust de afumatura sosului, iar carnea tocata de vita ii da aroma inconfundabila.

6. Desi ne gandim la rosii cand spunem ragu, trebuie sa stim ca exista mult mai multe legume in reteta originala. Ceapa, telina si morcovi se regasesc, tocate
foarte marunt, in acest minunat sos.

7. A aroma sosul ragu cu usturoi sau cu alte condimente in afara de sare, piper si nucsoara inseamna a revolta orice bucatar italian. 

8. Bucatarii folosesc vin rosu in ragu de zeci de ani de zile, dar si vinul alb este o varianta acceptata.

9. Parmezanul este singurul topping acceptat langa o farfurie de tagliatelle al ragu. Este o branza atat de delicioasa incat a fost unul dintre putinele lucruri ingropate de memorialistul englez Samuel Pepys la Marele Incediu din Londra (1666).

10. Puteti incerca ragu si intr-un alt preparat. Sa nu uitam de celebra lasagna bolognese, "scaldata" in deliciosul sos bechamel.

Sursa foto: flickr

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 5 %
389.99 lei
369.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Popa Marcela, 04 august 2014

    Multumesc pentru toate precizarile. Au fost utile.

  • Fara foto

    Andrei Dogaru, 29 iulie 2014

    poftim? ca reteta originala nu e cu vita?? pai asta e baza si gustul retetei..

  • Fara foto

    Florian Tichie, 29 iulie 2014

    Supercalifragilisticexpialidouşen !

  • Fara foto

    Lucia Gheorghe, 29 iulie 2014

    gustoasa Ff. gustoasa.

  • Fara foto

    29 iulie 2014

    da, despre telina nu stiam ca se pune in sos ,dar ceapa si morcov pun si eu si nu stiam ca reteta originala este cu carne de vita

  • Fara foto

    Vali Hantig, 29 iulie 2014

    super.