7 lucruri pe care nu le stiai despre bagels

Bagelul sau covrigelul american este unul dintre cele mai apreciate produse de brutarie americane, textura fiind caracteristica sa definitorie: cu un interior pufos si un exterior crocant si rumenit. Acest covrigel pare o combinatie dintre chifla si croissant, insa gustul si textura il fac unic. Americanii il folosesc pentru sandvisuri in diferite combinatii, fiind considerat un covrig tipic american.   Voi stiati insa ca bagelul nu este originar din America? :-)  Acesta a fost inventat in Polonia, mai exact Cracovia, prima sa mentiune datand din jurul anului 1610.  La inceputul anilor 1900 bagel-ul este adus in New York de evreii polonezi.

7 lucruri pe care nu le stiai despre bagels

Iata alte 7 lucruri pe care nu le stiati despre deliciosul covrig american:

1. Denumirea sa are o istorie lunga

Se pare ca denumirea sa deriva din "Yiddish beygel", cuvinte ce-si iau originea in engleza si germana veche. Stramosii cuvantului bagel in diferite limbi sunt būgan, bēag, böugel, and beygl, iar toate aceste cuvinte se refera la acelasi lucru: inel.
2. Gaura din mijlloc nu este doar de decor

Aceasta gaura permite covrigului sa se coaca mai repede si sa creasca suprafata rumenita a covrigului de pe exterior. In plus, in anii de inceput ai lor, acesti covrigi erau expusi pe dibluri de lemn de-a lungul curtilor, iar cel ce dorea un bagel nu trebuia decat sa isi rupa unul.

3. A existat chiar si o uniune a bagel-ului in New York

Fiecare brutarie ce producea bagels era condusa pe la inceputul anilor 1900 de uniunea producatorilor de bagels, ce purta numele de Bagel Bakers Local 338. Muncitorii lucrau in conditii dificile, foarte multe ore si la temperaturi ridicate pentru a mentine reteta originala de bagels. In 1970 masinariile au preluat munca manuala a lucratorilor.

4. Primii bagels erau mult mai mici

Daca facem o calatorie in timp, observam ca bagel-ul din anii 1900 era mult mai mic decat cel facut la New York in zilele noastre. De asemenea, stramosii covrigului de astazi erau mai tari la exterior si mai putin pufosi in interior.

5. Familia Lender a extins afacerea cu bagel in afara New York-ului

In anul 1927 Harry Lender a deschis prima brutarie cu bagels din afara New York-ului, situata in New Haven. Acesta a conceput si o noua metoda de a congela aluatul pentru covrigi, astfel incat sa eficientizeze procesul de vanzare.

6. Bagel-ul a ajuns in spatiu

In anul 2008 astronautul NASA Gregory Chamitoff ce facea parte dintr-o misiune a Statiei Spatiala Internationala a luat cu el in spatiu 18 bagels cu susan.

7. Secretul consta in fierbere

V-ati gandit vreodata care este diferenta dintre un bagel si painea normala, in afara de gaura din mijloc? Ei bine, dupa ce aluatul este framantat si format, covrigii se scufunda in apa si se fierb. In apa in care fierb se adauga, de obicei, bicarbonat de sodiu sau miere. In acest mod, capata o crusta crocanta, aurie si un interior moale si pufos.
Sursa articol: www.thedailymeal.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Bounty

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty
Omleta cu cartofi, branza si marar

Omleta cu cartofi, branza si marar

Cartofii fierti se curata de coaja, se clatesc cu apa rece si se taie cubulete.

Omleta cu cartofi, branza si marar
Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Aperitive cu carne

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata

Reteta aceasta am pregatit-o de Paste.

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor