7 lucruri pe care nu le stiai despre bagels

Bagelul sau covrigelul american este unul dintre cele mai apreciate produse de brutarie americane, textura fiind caracteristica sa definitorie: cu un interior pufos si un exterior crocant si rumenit. Acest covrigel pare o combinatie dintre chifla si croissant, insa gustul si textura il fac unic. Americanii il folosesc pentru sandvisuri in diferite combinatii, fiind considerat un covrig tipic american.   Voi stiati insa ca bagelul nu este originar din America? :-)  Acesta a fost inventat in Polonia, mai exact Cracovia, prima sa mentiune datand din jurul anului 1610.  La inceputul anilor 1900 bagel-ul este adus in New York de evreii polonezi.

7 lucruri pe care nu le stiai despre bagels

Iata alte 7 lucruri pe care nu le stiati despre deliciosul covrig american:

1. Denumirea sa are o istorie lunga

Se pare ca denumirea sa deriva din "Yiddish beygel", cuvinte ce-si iau originea in engleza si germana veche. Stramosii cuvantului bagel in diferite limbi sunt būgan, bēag, böugel, and beygl, iar toate aceste cuvinte se refera la acelasi lucru: inel.
2. Gaura din mijlloc nu este doar de decor

Aceasta gaura permite covrigului sa se coaca mai repede si sa creasca suprafata rumenita a covrigului de pe exterior. In plus, in anii de inceput ai lor, acesti covrigi erau expusi pe dibluri de lemn de-a lungul curtilor, iar cel ce dorea un bagel nu trebuia decat sa isi rupa unul.

3. A existat chiar si o uniune a bagel-ului in New York

Fiecare brutarie ce producea bagels era condusa pe la inceputul anilor 1900 de uniunea producatorilor de bagels, ce purta numele de Bagel Bakers Local 338. Muncitorii lucrau in conditii dificile, foarte multe ore si la temperaturi ridicate pentru a mentine reteta originala de bagels. In 1970 masinariile au preluat munca manuala a lucratorilor.

4. Primii bagels erau mult mai mici

Daca facem o calatorie in timp, observam ca bagel-ul din anii 1900 era mult mai mic decat cel facut la New York in zilele noastre. De asemenea, stramosii covrigului de astazi erau mai tari la exterior si mai putin pufosi in interior.

5. Familia Lender a extins afacerea cu bagel in afara New York-ului

In anul 1927 Harry Lender a deschis prima brutarie cu bagels din afara New York-ului, situata in New Haven. Acesta a conceput si o noua metoda de a congela aluatul pentru covrigi, astfel incat sa eficientizeze procesul de vanzare.

6. Bagel-ul a ajuns in spatiu

In anul 2008 astronautul NASA Gregory Chamitoff ce facea parte dintr-o misiune a Statiei Spatiala Internationala a luat cu el in spatiu 18 bagels cu susan.

7. Secretul consta in fierbere

V-ati gandit vreodata care este diferenta dintre un bagel si painea normala, in afara de gaura din mijloc? Ei bine, dupa ce aluatul este framantat si format, covrigii se scufunda in apa si se fierb. In apa in care fierb se adauga, de obicei, bicarbonat de sodiu sau miere. In acest mod, capata o crusta crocanta, aurie si un interior moale si pufos.
Sursa articol: www.thedailymeal.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise