A fost descoperit un nou gust al mancarii - nu e dulce, amar, acru sau sarat

Pana acum erau cunoscute 5 gusturi: dulce, acru, sarat, amar si umami. Cel din urma a fost descoperit de chimistul Kikunae Ikeda de la Universitatea din Tokyo, Japonia, iar substanta care face ca papilele noastre gustative sa simta acest gust este glutamatul de sodiu (MSG).  Gustul umami ne face sa apreciem sosurilor fermentate, supele din carne sau carnea in sine, trufele sau sparanghelul. Insa, bucatarii considera ca parmezanul este cel mai umami dintre toate alimentele.    De asemenea, daca gustul dulce ne spune ca in alimentul respectiv vom gasi zahar, gustul umami este un indiciu ca mancarea contine proteine.   Ei bine, acum oamenii de stiinta au descoperit un al saselea gust: oleogustus.  

A fost descoperit un nou gust al mancarii - nu e dulce, amar, acru sau sarat

Stiti acel gust inconfundabil pe care nu-l poate avea decat o bucata de bacon sau savoarea interesanta pe care o lasa in gura o lingura de ulei de masline? Oleogustus este acel gust pe care nu puteti pune exact degetul, dar pe care-l simtiti in majoritatea produselor grase.
In urma mai multor studii, cercetatorii de la Universitatea Purdue au ajuns la concluzia ca "gustul gras" trebuie considerat ca fiind al saselea gust, dupa cel dulce, amar, sarat, acru si umami.

Descoperirea a fost inclusa in publicatia Chemical Senses si arata ca papilele noastre gustative simt si sunt stimulate de acizii grasi care se regasesc in mancarurile grase si cu o textura cremoasa.

Atunci cand este izolat, gustul oleogustus este destul de neplacut. La fel se intampla cand o mancare este prea grasa sau ranceda, concentratiile mari de acizi grasi (care ofera un gust oleogustus puternic) ne fac sa respingem mancarea respectiva deoarece este un indiciu ca nu este sanatoasa.

Dar, in concentratii mici, oleogustus face mancarea mult mai gustoasa.

La fel se intampla si in cazul gustului amar. Cand un lucru este prea amar, o sa fie respins din prima, fiind un indiciu ca este toxic sau nesanatos. Insa, in cantitati mici, gustul amar este placut - ganditi-va la cafea, ciocolata neagra, afumatura sau berea IPA.

Aceasta descoperire ar putea schimba radical felul in care gatim si mancam, deoarece in scurt timp o sa se descopere metode prin care sa putem sintetiza si fabrica substante care sa ofere mancarii acest nou gust. La fel cum se intampla cu zaharul pe care-l presaram peste fructe acre, pentru a le face mai gustoase si pentru a ne pacali papilele gustative.

Sursa foto: theheartysoul.com, scientificamerican.com

Sursa articol: independent.co.uk

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit
Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Punem la fiert inimile cu pipotele in apa rece.

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta
Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi: Intr-un bol se pun ouale impreuna cu zaharul.

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor