Pana acum erau cunoscute 5 gusturi: dulce, acru, sarat, amar si umami. Cel din urma a fost descoperit de chimistul Kikunae Ikeda de la Universitatea din Tokyo, Japonia, iar substanta care face ca papilele noastre gustative sa simta acest gust este glutamatul de sodiu (MSG). 

Gustul umami ne face sa apreciem sosurilor fermentate, supele din carne sau carnea in sine, trufele sau sparanghelul. Insa, bucatarii considera ca parmezanul este cel mai umami dintre toate alimentele. 
 
De asemenea, daca gustul dulce ne spune ca in alimentul respectiv vom gasi zahar, gustul umami este un indiciu ca mancarea contine proteine.
 
Ei bine, acum oamenii de stiinta au descoperit un al saselea gust: oleogustus.
 

Stiti acel gust inconfundabil pe care nu-l poate avea decat o bucata de bacon sau savoarea interesanta pe care o lasa in gura o lingura de ulei de masline? Oleogustus este acel gust pe care nu puteti pune exact degetul, dar pe care-l simtiti in majoritatea produselor grase.
 
In urma mai multor studii, cercetatorii de la Universitatea Purdue au ajuns la concluzia ca "gustul gras" trebuie considerat ca fiind al saselea gust, dupa cel dulce, amar, sarat, acru si umami.

Descoperirea a fost inclusa in publicatia Chemical Senses si arata ca papilele noastre gustative simt si sunt stimulate de acizii grasi care se regasesc in mancarurile grase si cu o textura cremoasa.

 
Atunci cand este izolat, gustul oleogustus este destul de neplacut. La fel se intampla cand o mancare este prea grasa sau ranceda, concentratiile mari de acizi grasi (care ofera un gust oleogustus puternic) ne fac sa respingem mancarea respectiva deoarece este un indiciu ca nu este sanatoasa.

Dar, in concentratii mici, oleogustus face mancarea mult mai gustoasa. 

La fel se intampla si in cazul gustului amar. Cand un lucru este prea amar, o sa fie respins din prima, fiind un indiciu ca este toxic sau nesanatos. Insa, in cantitati mici, gustul amar este placut - ganditi-va la cafea, ciocolata neagra, afumatura sau berea IPA.
 
Aceasta descoperire ar putea schimba radical felul in care gatim si mancam, deoarece in scurt timp o sa se descopere metode prin care sa putem sintetiza si fabrica substante care sa ofere mancarii acest nou gust. La fel cum se intampla cu zaharul pe care-l presaram peste fructe acre, pentru a le face mai gustoase si pentru a ne pacali papilele gustative. 

Sursa foto: theheartysoul.com, scientificamerican.com
Sursa articol: independent.co.uk

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto