Pana acum erau cunoscute 5 gusturi: dulce, acru, sarat, amar si umami. Cel din urma a fost descoperit de chimistul Kikunae Ikeda de la Universitatea din Tokyo, Japonia, iar substanta care face ca papilele noastre gustative sa simta acest gust este glutamatul de sodiu (MSG). Gustul umami ne face sa apreciem sosurilor fermentate, supele din carne sau carnea in sine, trufele sau sparanghelul. Insa, bucatarii considera ca parmezanul este cel mai umami dintre toate alimentele. De asemenea, daca gustul dulce ne spune ca in alimentul respectiv vom gasi zahar, gustul umami este un indiciu ca mancarea contine proteine. Ei bine, acum oamenii de stiinta au descoperit un al saselea gust: oleogustus.
Descoperirea a fost inclusa in publicatia Chemical Senses si arata ca papilele noastre gustative simt si sunt stimulate de acizii grasi care se regasesc in mancarurile grase si cu o textura cremoasa.

Dar, in concentratii mici, oleogustus face mancarea mult mai gustoasa.
La fel se intampla si in cazul gustului amar. Cand un lucru este prea amar, o sa fie respins din prima, fiind un indiciu ca este toxic sau nesanatos. Insa, in cantitati mici, gustul amar este placut - ganditi-va la cafea, ciocolata neagra, afumatura sau berea IPA.
Sursa foto: theheartysoul.com, scientificamerican.com
Sursa articol: independent.co.uk

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii