A fost descoperit un nou gust al mancarii - nu e dulce, amar, acru sau sarat

Pana acum erau cunoscute 5 gusturi: dulce, acru, sarat, amar si umami. Cel din urma a fost descoperit de chimistul Kikunae Ikeda de la Universitatea din Tokyo, Japonia, iar substanta care face ca papilele noastre gustative sa simta acest gust este glutamatul de sodiu (MSG).  Gustul umami ne face sa apreciem sosurilor fermentate, supele din carne sau carnea in sine, trufele sau sparanghelul. Insa, bucatarii considera ca parmezanul este cel mai umami dintre toate alimentele.    De asemenea, daca gustul dulce ne spune ca in alimentul respectiv vom gasi zahar, gustul umami este un indiciu ca mancarea contine proteine.   Ei bine, acum oamenii de stiinta au descoperit un al saselea gust: oleogustus.  

A fost descoperit un nou gust al mancarii - nu e dulce, amar, acru sau sarat

Stiti acel gust inconfundabil pe care nu-l poate avea decat o bucata de bacon sau savoarea interesanta pe care o lasa in gura o lingura de ulei de masline? Oleogustus este acel gust pe care nu puteti pune exact degetul, dar pe care-l simtiti in majoritatea produselor grase.
In urma mai multor studii, cercetatorii de la Universitatea Purdue au ajuns la concluzia ca "gustul gras" trebuie considerat ca fiind al saselea gust, dupa cel dulce, amar, sarat, acru si umami.

Descoperirea a fost inclusa in publicatia Chemical Senses si arata ca papilele noastre gustative simt si sunt stimulate de acizii grasi care se regasesc in mancarurile grase si cu o textura cremoasa.

Atunci cand este izolat, gustul oleogustus este destul de neplacut. La fel se intampla cand o mancare este prea grasa sau ranceda, concentratiile mari de acizi grasi (care ofera un gust oleogustus puternic) ne fac sa respingem mancarea respectiva deoarece este un indiciu ca nu este sanatoasa.

Dar, in concentratii mici, oleogustus face mancarea mult mai gustoasa.

La fel se intampla si in cazul gustului amar. Cand un lucru este prea amar, o sa fie respins din prima, fiind un indiciu ca este toxic sau nesanatos. Insa, in cantitati mici, gustul amar este placut - ganditi-va la cafea, ciocolata neagra, afumatura sau berea IPA.

Aceasta descoperire ar putea schimba radical felul in care gatim si mancam, deoarece in scurt timp o sa se descopere metode prin care sa putem sintetiza si fabrica substante care sa ofere mancarii acest nou gust. La fel cum se intampla cu zaharul pe care-l presaram peste fructe acre, pentru a le face mai gustoase si pentru a ne pacali papilele gustative.

Sursa foto: theheartysoul.com, scientificamerican.com

Sursa articol: independent.co.uk

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa

Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa

Incearca reteta simpla de cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval. O mancare delicioasa si cremoasa, usor de...

Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa
Salata greceasca

Salata greceasca

Reteta de salata greceasca. Salata greceasca reteta traditionala. Salata de vara cu rosii, castraveti, ardei, ceapa rosie,...

Salata greceasca
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise