Motivul pentru care mancarea din avion pare lipsita de gust

  Cu siguranta, si voi v-ati intrebat de ce mancarea din avion este atat de fada atunci cand ati degustat preparatele printre nori. De vina nu este chef-ul, asa cum suntem tentati sa credem, ci vina o purtam chiar asupra noastra. Mai exact, odata cu marirea altitudinii, perceptia noastra asupra gusturilor sarat si dulce scade cu pana la 30%.

Motivul pentru care mancarea din avion pare lipsita de gust

Preparatele isi pastreaza fara probleme calitatea la inaltime, asadar nu blamati companiile aeriene pentru gustul fad al mancarii. Insa, la o astfel de altitudine, nu numai papilele gustative au de suferit. Umiditatea duce la uscarea nasului ce are ca efect alterarea senzorilor olfactivi.

Preparatele servite in avion sunt gatite anterior, racite si impachetate, astfel incat sa poarta rezista transferului pana la avion si reincalzirii inainte de a fi servite. Preparatele sunt reincalzite cu ajutorul cuptoarelor cu convectie, ce folosesc aerul uscat pentru incalzire. Aragazele sau cuptoarele cu microunde nu sunt permise in avioane, din motive de siguranta.

Un studiu din anii trecuti sustine ca gustul fad al mancarii servite in avion poate fi si o consecinta a zgomotului produs. In urma unei cercetari efectuate pe doua grupuri, unul dintre grupuri gustand din preparate intr-un mediu linistit, iar celalalt intr-un mediu zgomotos, s-a demonstrat faptul ca mancatul intr-un mediu unde exista zgomot va duce la alterarea gusturilor. Dat fiind acest fapt, pentru preparatele servite in avion se foloseste o cantitate mai mare de condimente fata de cele servite in restaurantele de la sol, pentru ca gusturile sa poata fi percepute.

Sursa foto: www.flickr.com

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi