Proprietatile urzicilor au fost ridicate in slavi inca din vremuri stravechi.

Sunt recomandate in cure pentru detoxifiere si slabit, iar intepatura lor este considerata o binecuvantare de catre cei care sufera de reumatism.

Inca le gasim prin toate pietele si ar fi pacat sa nu profitam de ele, mai ales ca pot fi gatite in nenumarate feluri.

In orice caz, daca inca nu sunteti convinsi cat de valoroase sunt urzicile, va mai dezvaluim 10 din secretele lor.

1. Dintre toate verdeturile care se vand primavara in piete, urzica este cea mai hranitoare. Desi saraca in calorii, ea are un continut foarte important de minerale (calciu, fier, potasiu, siliciu), vitamine (A, C, B2, K), dar si proportii importante de proteine (aproximativ 2,7%) si fibre. 

Frunzele contin carotenoizi foarte benefici pentru organism: in special luteina, betacaroten, dar si xantin sau licopen. Intre acizii grasi, frunzele contin in special acid alfa-linolenic, iar in seminte predomina acidul linoleic. 

2. Inainte de aparitia colorantilor artificiali, urzicile erau folosite pentru obtinerea colorantilor naturali: sucul din frunze si din codite era folosit pentru a obtine culoarea verde, iar radacinile fierte erau folosite pentru obtinerea culorii galbene. De asemenea, urzicile pot fi folosite pentru colorarea naturala a oualor de Pasti.

3.  Pentru a mentine proaspete alimentele usor perisabile (peste, fructe, legume etc.), se recomanda invelirea acestora in urzici. Frunzele de urzica tin bacteriile si mucegaiurile departe. 



4. In medicina naturista se foloseste planta intreaga: flori, frunze, tulpina, radacina. Florile au efect expectorant, diuretic, usor sedativ. Sunt indicate si in dismenoree, tulburari gastro-intestinale.

5. Sucul de urzica poate face minuni pentru cei care sufera de anemie. Substantele pe care le contine stimuleaza procesele de producere a globulelor rosii. 

6. Se considera ca radacinile au efecte imunomodulatoare, regenerante epiteliale si ale firului de par. De aceea, ceaiul de urzici face minuni pentru par si piele. Acesta stimuleaza cresterea parului, stralucirea si indeparteaza matreata. 

7. Senzatia neplacuta care apare la contactul pielii cu urzicile se datoreaza eliberarii de catre urzica a unei combinatii acetilcolina si histamina, doua substante care provoaca reactii alergice. Insa, frunzele uscate de urzica sunt folosite pentru tratarea reactilor alergice si pot ajuta chiar si la tratarea astmului

8. Inca din vremuri stravechi, din urzici se produceau materiale textile si hartie de buna calitate. De exemplu, in timpul Primului Razboi Mondial, armata germana isi confectiona uniforme din urzici. 

9. Englezii faceau bere din urzici, iar traditia s-a pastrat in anumite zone din Marea Britanie. Pana la urma, este o afacere destul de profitabila, avand in vedere ca din 40 de kilograme de urzici se pot obtine 3.000 de litri de bere. 

10. In mai multe culturi, urzicile sunt considerate plante cu proprietati magice. De aceea, unii oameni isi puneau in buzunar un pumn de urzici pentru a-i feri de traznet.

Altii isi puneau cateva frunze uscate de urzica in pantofi, pentru ca puterile malefice sa nu le abata pasii spre locuri periculoase.

De asemenea, din urzici se mai faceau maturi, pentru a matura spiritele rele din casa. 
 
Sursa foto: rookiefood.wordpress.com
Sursa articol: bucataras.ro, reteteculinare.ro

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Tincuta Sultan, 29 martie 2016

    Intru totul de acord, urzicile au calitati multiple pt. sanatate.

  • Fara foto

    Emanoil Pc, 28 martie 2016

    Cea mai buna si naturala mancare de urzici este salata. Nu am crezut pana nu am mancat. Naturala, fara a fi atinsa de foc

  • Fara foto

    Dumitru Craciun, 28 martie 2016

    eu fieb într-o oală de 2kg. o mână de urzici și în loc de apă beau zeamă de urzici ,sau le usuc și fac ceai din ele ,