Homarul, de la hrana pentru pisici la delicatesa

Astazi, cand spunem homar ne gandim la el ca la o delicatesa, o mancare de lux cu un pret extrem de ridicat. Dar trebuie sa stiti ca lucrurile nu au stat tot timpul asa. Initial, homarul era supranumit "gandacul marii" si era consumat de servitori, imigranti sau chiar de pisici. Se spunea ca homarul era un semn al saraciei. Cu toate acestea, in zilele noastre este considerat "regele" fructelor de mare si este cel putin la fel de ravnit precum caviarul. Dar cum s-a produs aceasta intorsatura de situatie?  

Homarul, de la hrana pentru pisici la delicatesa

Totul a inceput cu perioada industrializarii. In S.U.A., odata ce a inceput sa se extinda reteaua de cai ferate, oamenii au realizat ca doar cei care locuiesc pe coasta stiu ce este homarul si ca l-ar putea servi pe acesta pasagerilor, ca un preparat exotic, rar. Planul a mers ca pe roate, iar la finalul anilor 1800, bucatarii au descoperit ca homarul este mult mai bun daca este gatit proaspat. La fel si restaurantele.
A urmat perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand portiile de homari nu au fost limitate in S.U.A., iar oamenii din toate paturile sociale au inceput sa ii descopere gustul. Ulterior, in anii '50, homarii si-au castigat statutul de delicatese.
Ce am invatat din aceasta calatorie in trecut? De fapt, homarul nu s-a schimbat de-a lungul timpului. Singurele lucruri care au luat o alta intorsatura au fost perceptiile si atitudinile oamenilor. Astazi, homarul detine un loc de cinste in randul celor mai scumpe preparate din restaurante, iar in unele locuri nu se poate manca decat cu rezervare in prealabil!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pariziene cu branza dulce

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce
Chiftelute aperitiv

Chiftelute aperitiv

Reteta de chiftelute aperitiv. Chiftelute aperitiv reteta simpla. Reteta de chiftelute pentru platourile cu aperitive....

Chiftelute aperitiv
Prajitura cu nuci si ciocolata

Prajitura cu nuci si ciocolata

Reteta de prajitura cu ciocolata si nuci. Prajitura cu nuci si ciocolata reteta pas cu pas. Retete de prajituri cu nuci....

Prajitura cu nuci si ciocolata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise