Lupinul - planta care inlocuieste carnea si laptele

Lupinul este o floare cu spice mari, trecuta cu vederea de majoritatea oamenilor, dar iubita de vegetarieni si de cei pasionati de medicina alternativa, datorita calitatilor terapeutice si nutritive.   Fiind o planta din aceeasi familia cu mazarea, vegetarienii si nu numai consuma de la lupin semintele verzi, reprezentand o alternativa la boabele de soia. La noi in tara mai este cunoscuta sub numele populare de niprala (lupinul galben), cafele sau cafelute (lupinul alb), dar a fost folosita numai ca nutret sau ingrasamant.  Semintele de lupin sunt bogate in proteine si acizi grasi polinesaturati, grasimi bune care ajuta la scaderea colesterolului. De asemenea, in ultima vreme, semintele de lupin au devenit o alternativa ideala pentru carne si lactate, fiind bogate in proteine vegetale foarte apreciate.

Lupinul - planta care inlocuieste carnea si laptele

Mai mult, oamenii de stiinta din Germania au ajuns si ei la concluzia ca lupinul poate inlocui cu succes carnea. Insa, tot acestia avertizeaza ca

lupinul salbatic trebuie preparat cu atentie, pentru ca are o toxicitate ce poate afecta sistemul nervos. In acelasi timp, cei care se stiu cu alergii la alune, ar trebui sa-l evite, pentru a nu declansa reactii alergice grave.

Metoda specifica de preparare inainte de consum este inmuierea semintelor in apa sarata timp de cateva zile, pentru ca apoi sa fie fierte timp de 2 ore.

Din aceste boabe inmuiate, se poate face o pasta asemanatoare humusului sau iahniei. Se mai pot face si chiftelutie sau pot fi pur si simplu prajite in tigaei si condimentate cu sare si boia, fiind consumate pe post de gustare.

Din semintele de lupin se poate obtine si o faina ideala pentru shake-uri proteice sau pentru imbogatirea cu proteine a produselor de panificatie.
Ce contin semintele de lupin:

- glucide

- lipide

- proteine (de patru ori mai multe decat in boabele de grau)

- una dintre cele mai mari concentratii de fibre

- alcaloizi

- ureide

- fosfolipide

- lectine

- triterpene

- flavone

- cantitati mari de aminoacizi esentiali

- vitamine

- acizi organici

- acizi grasi

Sursa foto: onlyfoods.net
Sursa articol: en.wikipedia.org
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

G

Gorzko Romeo • 01 Mai 2022, 10:16 Foarte interesanta aceasta planta! Poate am mai vazut-o si in salbaticie, dar nu ca are atatea prorietati. Multumesc de info. !

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise